De Cradle.

De Cradle.

Door : Berthil Bos

Dit is een soort hangmat van fijnmazig doekmateriaal, die tussen twee buizen is bevestigd. Het is de bedoeling om de snoek tussen de twee buizen te manoeuvreren en hem dan uit het water te tillen of eventueel te onthaken.

Hoewel ik er van overtuigd ben, dat als de vis eenmaal tussen de buizen is beland, je de snoek niet kan beschadigen, kleven er ook meerdere minpunten aan. Om hem netjes in de Cradle te krijgen moet de vis goed meespelen en dat wil zeggen volledig uitgedrild zijn. Dat dit niet altijd kan heb ik proberen uit te leggen. In je eentje is het bijna niet te doen, dus een vismaat als hulp is een must.


Goede bedoeling maar vaak in de praktijk niet bruikbaar.

De omstandigheden zoals het weer moeten ideaal zijn voor het gebruik wat maar zelden voorkomt. Al met al een mooi uitgedacht systeem, dat in de roofvispraktijk moeilijk uitgevoerd kan worden. De uitvinder en eventuele gebruikers hebben het erg goed voor met de vis en daar prijs ik ze voor.

Bogagrip;
Deze tang is een aantal jaren geleden op de markt gekomen en werd door de één geliefd en de ander verketterd. In verkeerde handen is het voor de snoek een onding, maar bij het juiste gebruik kan hij zeer nuttig zijn. Het product kan je ondersteunen bij het landen van een snoek, maar het echt boven water halen van de vis dient op een andere manier te gebeuren.


De snoek is slecht gehaakt en de Bogagrip geeft je ondersteuning.

Vooral als de snoek slecht gehaakt is en een nek of kieuwgreep niet mogelijk is, kan de bogagrip je helpen. Na de dril, als de vis naar je toekomt, kan je de bek van de tang openen en op de punt van de onderkaak vastzetten. Hierbij kan zich een schrikreactie van de snoek voordoen die dan gaat schudden of om zijn as gaat draaien. Hierom moet je altijd voor een tang kiezen die ook mee kan draaien.

Als de vis is uitgeraasd, kan je goed bekijken hoe de dreggen zitten en daarop actie ondernemen. De snoek blijft dus in het water. Laat nooit een snoek aan het puntje van zijn kaak bungelen, want daarmee veroorzaak je regelmatig fracturen. Een goed ondersteunend gereedschap vooral bij grote snoek, waar de nekgreep onmogelijk is. Ik hoop dat ik je op de goede weg heb gezet en het landen van de in mijn ogen mooiste roofvis van Nederland je in de toekomst beter af gaat en vooral voor de vis zelf.


Niet gaan pielen maar direct knippen is het beste voor de snoek.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -