image description

Dag 6 van het Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2018

Vandaag was een hele fijne dag.

De voorspelde windstilte bleef uit en met 3 meter per seconde hadden we buitengaats een hele goede drift op de wind en het was ook niet zo warm. Het bleef rond de 15  a 16 graden steken. En daarmee was het een heerlijke visdag.

Danny met Peter; Lars met Kevin en ikzelf met Ronald en Tony zijn ver uitgevaren naar het plateau Revet op zo’n 40 kilometer en 1 uur varen vanuit Saltstraumen. Daar hadden Danny en Peter gisteren hun topdag. Het plateau is zeer groot zodat er meer dan genoeg ruimte is voor 3 boten om een hele dag ongestoord van elkaar te vissen.Het plateau bevat verschillende ondieptes van 15 tm 50 meter die elk aflopen naar 100 meter en meer. Ronald was vandaag de kapitein en had bedacht dat door de flinke zonneschijn de vissen waarschijnlijk dieper zouden zitten. We zijn dus op 80 en 100 meter gaan vissen met een hele koolvis als aas.Dat was de sleutel tot succes. Niet heel veel maar wel met zekere regelmaat vingen we kabeljauwen vanaf 80 tot 122 cm. Daarnaast kwamen er nog twee lengen naar boven en wat koolvissen van rond de 80 a 90 cm. Al met al best goed gevangen en een perfecte afsluiter met mooi weer en dito vissen.

Joop en Rob hebben zich vandaag gefocussed op de kleine Straumen. En ook hier hebben ze zo’n 40 vissen weten te verschalken gedurende de dag. Maar daarnaast hadden ze twee hele bijzondere ervaringen. De eerste was dat een heilbot van ongeveer een meter achter de kabeljauw aankwam die Rob omhoog aan het drillen was.
De heilbot toonde totaal geen interesse in de aangeboden shad die er naast werd gehangen maar de dame in kwestie schoof daarna weer rustig naar dieper water. Daarna kwam er tijdens de drift heel rustig een andere heilbot van een veel groter formaat van rond de 160 cm op een paar meter afstand op slechts 30 cm onder het wateroppervlak voorbij schuiven. Zodra ze de boot zag schrok ze zodanig dat ze met een grote klap van de staart de benen nam.


Mick en Willem hebben vandaag geprobeerd platvis te vangen in een kleine zandbaai vlak naast de kleine Straumen. Het verliep niet als gepland en leverde dus helaas weinig op. Maar Mick en Willem hebben als vader en zoon een heerlijke week gehad met elkaar in hun eigen appartement en hun eigen boot.

Stan, Rob en Harold zijn weer naar de plaats gegaan waar ze de dag ervoor goed gevangen hebben. Voor hen leverde dat ook een mooie dag op met goede vangsten en dus een goede afsluiting van de visweek.

En dan natuurlijk aan het einde van de week ook de winnaars van de prijzen voor de grootste koolvis, kabeljauw en heilbot. Hiervoor zijn we eerst naar het Saltstraumen Hotel gereisd waar we van een heerlijk dinerbuffet hebben genoten. Daar werden eerst Kevin en Paul in het zonnetje gezet met een stimulatie prijs.Kevin Was voor het eerst in Noorwegen en hij heeft heel veel geleerde n ook heel veel van de tips inde praktijk opgevolgd. Paul was gevallen op de gladde steiger en had last van zijn rib maar zette gewoon door en ving zelfs twee heilbotten deze visreis. Stan kreeg een pech prijs. Zijn enige koffer met zijn hele hebben en houwen, was niet aangekomen in Bodo en kwam pas na twee dagen en ook op de tweede dag verloor hij na een half uur drillen een zeer grote heilbot. Dus ook voor hem speciale aandacht!

Dan de grootste heilbot deze week is door Harold gevangen. Het was zijn eerste heilbot en met 107 cm direct ook de grootste van de week. Toen was het tijd voor de grootste koolvis. Deze was ook door Harold gevangen en was 97 cm lang maar omdat je maar 1 prijs kan winnen kwam vervolgens Rob als winnaar uit de bus.Peter had gisteren de grootste kabeljauw tot nog toe gevangen met 117 cm. Maar vandaag was daar, als een duveltje uit een doosje, Ronald met een kabeljauw van 122 cm. Dus Ronald ving uiteindelijk de grootste kabeljauw maar omdat hij eigenlijk alle materialen al heeft, heeft hij de reel aan Peter ter beschikking gesteld. Chapeau voor Ronald! De prijzen zijn natuurlijk ter beschikking gesteld door Wout Van Leeuwen en bestonden uit 2 reels van Okuma en 1 Penn 30-50 lbs Noorwegen hengel.

Al met al was het een goede week met mooie vangsten. Een leuke en relaxte groep die zeer leergierig is geweest en meer dan 20 PR’s die gesneuveld zijn. Dus mocht jij nu ook een keer zoiets willen meemaken kijk dan eens op de volgende website: https://www.visreis.nl/bestemmingen/groepsreizen/

Graag zijn we een ieder komend jaar weer van dienst met de nieuwe editie van het Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2019 https://www.visreis.nl/wout-van-leeuwen-noorwegen-festival-2018-2/

 

Joris Nieuwenhoff

Visreis.nl