Kristof & Company Marathonsessie op het zeekanaal

Kristof & Company 

Marathonsessie op het zeekanaal 

Afgelopen week had ik een weekje vakantie. Met vrouwlief en zoontje Aaron enkele dagen naar Centerparcs NL geweest. Eenmaal terug op vrijdag kon ik nog wat voorbereidingen maken om de dag nadien in Willebroek te vissen. Ik had een volledige dag vrij, iets wat niet vaak gebeurt.

Op zulke dagen kan ik er maar beter van profiteren en het wat groots zien, dan onderneem ik graag eens een marathon sessie op het zeekanaal. Aan de Kom van Willebroek om precies te zijn, mijn favoriete strook van dit kanaal. Auto dicht in de buurt, comfortabele zitplaats en je vangt er meestal toch goed vis.

Vroeg uit bed, op tijd vertrokken en aangekomen als het nog donker was. Ik had echt geen zin om nog een uur te wachten op het daglicht. Dan maar hoofdlampje opgezet en op m'n gemak mijn materiaal opgezet. Ik ben deze omstandigheden niet gewoon, dus een beetje voorzichtigheid inbouwen leek mij geen slecht idee.


De duisternis is bijna weg en ik ben zo goed als klaar om te vissen.

Toen de duisternis weg was, was ik ook klaar om te beginnen. Goede timing. Ben je dan geen echte visser? Of word je dan voor zot verklaard?

Op dat moment kwamen ook Dirk en Filip aan, twee fanatieke volgers van mijn Facebook pagina in de hoop dat ze vandaag ook wat konden bijleren.

Mijn aanpak voor vandaag (zaterdag 25 oktober) is de volgende: Ik heb mij geïnstalleerd op plek 192 en hier wou ik voornamelijk vissen op 36 meter werpafstand. Ik koos voor deze plek twee Matrix Carpmaster 12 voet method feederhengels voorzien van een 1,5oz Carbon quivertip en twee Super Feeder 5500 molens gevuld met 0,23mm Submerge Feeder mono.


Kies voor kwaliteitsvolle Bait-Tech producten.

Eentje heb ik uitgerust met een 45grams medium method feeder en een 12 centimeter onderlijntje. De andere was voorzien van een small horizon sleeve, cage feeder en een 45 centimeter onderlijntje. Als die plek niet geweldig veel vis opleverde had ik ook nog een joker ter beschikking.

Een 11 voet gelijkaardige feederhengel met een Reflex 4000 molen gevuld met dezelfde submerge vislijn. Deze hengel was gemonteerd met een 30 grams inline cage feeder en eveneens een 45 centimeter onderlijn. Met andere woorden twee verschillende presentaties op de 36 meter plek en een combinatie hiervan op de kortere 18 meter plek.


Het buffet van de dag.

Ik vis ook hier met vrij zachte hengels en geen gevlochten draad met voorslag. Dat was voor mij eigenlijk een test op zich, want ik vis veel liever met de Carpmaster hengels dan met een Horizon feederhengel.

Wat betreft voer en aas heb ik ook iets nieuws uitgeprobeerd. Veel Engelse Bait-Tech vissers zijn razend enthousiast over Pro Natural voer. Met dit voer worden in de UK heel goede resultaten geboekt. Steve Cowley van het Bait-Tech Street Squad Team heeft mij Pro Natural Bream Mix heel sterk aangeraden.

Een variant dat zeer doelgericht is op brasem. Bij het bevochtigen de dag voor de visdag werd alles voor mij heel duidelijk waarom ze aan de andere kant van de zee er zo enthousiast over zijn. Gewoon de zak open maken en de lekkere zoete aroma's komen je zo tegemoet.

Doe wat water bij het voer en het wordt nog straffer. Je moet er eigenlijk niets meer aan toevoegen, geen additiefjes en geen flesjes. Het is perfect op zich. Je kan het gebruiken op elk type water: van vijver tot rivier en onder alle omstandigheden: vaste stok, voerkorf en zelfs method feeder. Als je het op brasem hebt gemunt, dan is dit HET te gebruiken voer!


Matrix Carpmaster 360 method feederhengel, een Super Feeder 5500 molen, 0.23mm lijn, grippa stop, swivel met 50gram cage feeder, Matrix Horizon protector sleeve, klein link swivel en een 45cm onderlijn beaasd met een maïskorrel.

Mijn recept: een halve zak Pro Natural Bream mix (750 gram) in drie tijden bevochtigen en twee maal door een zeef drukken. Ik voeg er ook nog 600 gram Micro Carp pellets aan toe. Ik zet ze gedurende twee min onder water. Vervolgens laat ik ze voldoende rusten.

Aan de waterkant heb ik er nog wat Sweet Liquid Molasses aan toegevoegd. Het geeft je pellets extra kleefkracht en nog meer aantrekkingskracht. De pellets nemen deze siroopachtige vloeistof op waardoor ze zelfs iets donkerder uitzien.

Ik meng het voer en de micro pellets goed door elkaar en ik gebruik twee aasdozen gevuld met deze mix. In één aasdoos voeg ik nog een kleine hoeveelheid maïs uit blik aan toe. Mij bevalt dit voer enorm, hopelijk lusten de brasems er ook pap van. Als aas gebruik ik mijn gekende vier potjes boilies en pellets.

Ik gebruik verder ook nog wat maïskorrels. Alles wordt beaasd aan een hairtje of bait band. Niets aan de haak dus en ook geen levende aassoorten voor mij. Kortom, met vijvertechnieken op een groot en vrij diep kanaal op brasem. Moet zeker kunnen !

Het resultaat mag best gezien worden! 18 mooie brasems tijdens een sessie van negen uur. Het was bij momenten moeilijk vissen. Ik ben wel constant in de weer geweest. Het is hard werken om beide stekken goed te onderhouden en er dan ook met verschillende aassoorten te vissen.

Ik heb deze brasems gevangen aan een enkele maïskorrel bevestigd aan een hair band (!), een 8mm Carp&Coarse pellet -hiermee vang ik wel altijd en overal vis!- en ook aan een roze Hi-Viz Fluro 10mm boilie.

Conclusies & Tips:

Op geen enkel moment heb ik mijn Horizon 380 en gevlochten draad gemist. De beetregistratie was meer dan voldoende dankzij de 0,23mm Submerge mono en een 1,5oz Carbon tip. Ik zorg wel voor een maximaal doch vis vriendelijk zelfhakingseffect door middel van een vlot schuifbare float stop (Korda sinker of Drennan grippa stop).

Alle onderlijnen zijn gemaakt van Matrix Micron Power 0,18mm en een Matrix Feeder Rigger maatje 16. Let wel, deze haakjes zijn wat aan de grote kant en het is eerder een 14 dan een 16. Voor de wekelijkse wedstrijdvissers is deze aanpak wat grof en drastisch. Maar ik vis graag op een positieve manier en het resultaat liegt er niet om.

Indien mogelijk kan je best meerdere hengels opstellen voor meerdere visplekken en voor verschillende presentaties. Een methodfeeder op dit kanaal is geen denderend succes, maar ik wil dit toch zomaar niet afschrijven.


Leuk als er tijdens een vangst een bezoeker naast je staat.

Zorg ervoor dat je je achteraf niets te verwijten hebt. Zorg dat je al je materiaal bij hebt en dat je je vasthoudt aan een bepaalde aanpak. Bouw zorgvuldig je visplekken op en probeer verschillende aassoorten uit. Je vangt nooit met één bepaald aas de hele dag lang. Als er vis aanwezig is dan word je vroeg of laat zeker beloond naar werken.

Ben je nog niet zo'n feederexpert die telkens een korfje werpt op 70 meter in dezelfde vierkante meter of zelfs in een voeremmer? Geen enkel probleem! Daar hoef je je zelfs niet voor te schamen. Je kan dan beter kort vissen maar dan wel geconcentreerd. Ik heb meer vis gevangen op 18 meter dan op 36 meter. Zo zie je maar dat je niet altijd naar de horizon moet gooien om vis te vangen.


Een mooi netje kanaalbrasems.

Hou het simpel, maar doe het goed en doe waar jij je goed bij voelt !

Als je al een tijdje geen aanbeet hebt gezien, kan het wel eens de moeite zijn om snel wat extra voer te brengen. Neem bv een vijfgaats cage feeder, vul het met voer en gooi in. Na een dikke minuut haal je terug in en je herhaalt dit proces een X aantal keer.

Is het toeval of niet maar nadien ving ik met een roze boilietje vier brasems heel kort op elkaar. Leuk als er op dat moment een bezoeker naast je staat!

Vissen met twee compagnons was voor mij ook een interessant gegeven. Het zijn niet alleen twee toffe gasten, het zorgt er ook voor dat ik bij de les blijf. Op die manier blijf ik actief vissen, want je wil zeker niet onder doen.

Op die manier word je ook wel een betere visser. In dat opzicht, bedankt Filip en Dirk voor jullie aanwezigheid. Ik hoop dat jullie een fijne tijd hebben gehad en dat jullie iets hebben opgestoken.

En ik hoop ook dat iedereen dit een leuk artikel vond. Als jullie vragen of reacties hebben, laat gerust iets van jullie horen. Alvast bedankt en tot de volgende keer.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -