Vliegvissen
Goedendag.

Ik wil beginnen met vliegvissen, en heb een setje 5-6 aftma incl.reel met dito vliegenlijn in de kamer staan. nu zoekend op internet zie ik dat de leader uit meer secties moet bestaan, en dat zelf knopen het best is.
Wat is een goede dikte en uit hoeveel stukken moet deze bestaan voor het goed kunnen werpen, en eenvoudig vissen op kopvoorntjes in een ondiepe heldere rivier/beek in Frankrijk ? Ik hoor/lees graag wat jullie vinden.
Mvg
Tom
Tom, onbekend, 21/03/2019

REAGEER

Gravatar
Bart
.Netherlands

Om te starten kan je met een paar kant en klare leaders starten.
Kies de punt van de getaperde leader in de dikte die je wilt gebruiken, en koop een klosje onderlijn materiaal in die dikte.
Wordt de punt te kort knoop je aan de getaperde leader een nieuw stukje onderlijn materiaal. Van belang bij je keuze is ga je drijvend vissen of zinkend. Als je zinkend vist kan je aan het einde van de getaperde leader een klein metalen ringetje knopen en een dunnere tip knopen.

  • one year and 3 months geleden
Gravatar
jelle
.arnhem

zelf knopen kan maar je kunt ook kant en klare knooploze leaders kopen in verschillende diktes en lengtes, is veel gemakkelijker. zeker als je de leader een keer moet vervangen aan de waterkant. zou niet weten wat het voordeel is van meer knopen in de lijn.

een leader die iets langer is als de hengel en met een tippet (het uiteinde van de lijn waar de vlieg aan gaat) van een diameter 0f 0.16-0.18 mm moet prima zijn voor een aftma 5.

  • one year and 3 months geleden
Gravatar
mike
.MAASTRICHT

Kijk op de side van A&M FISHING voor dat geld ga je niet knopen en deze zijn goed en verlopen knooploos.
M,V,G

  • one year and 3 months geleden
Gravatar
Tom
.

Heren dank voor jullie duidelijke reactie, ik ga niet knopen maar de leaders bestellen , en dan maar eens proberen. Hopen dat het wat wordt.
Mvg Tom

  • one year and 3 months geleden
Gravatar
Fons
.Limburg

bovenstaande zijn waardevolle tips. Maar uit een zekere luiheid en ook omdat ik meerdere takken van de hengelsport beoefen; vis ik nooit met getaperde leaders. Ik heb altijd enkele spoeltjes fluorocarbon (FC) van verschillende diktes (dezelfde die ik gebruik om te centerpinnen, voor de vaste stok of om te spinnen of kleine baars) in de tas en terplaatse bind ik één lang stuk FC aan van 3 à 4 Mr en daaraan dan de vlieg (zowel droog, nat als nimf). Als ik met meerdere vliegen wil vissen; knoop ik er van hetzelfde FC een dropper lijntje aan. Is zo gefixt . En het vangt ook prima.

Frankrijk en kopvoorn zijn samen een prachtig verhaal. Zeker in de vakantiemaanden als de kopvoorns (vaak van zeer mooi formaat) hoog in het water cruisen tussen de planten wapperend in de stroming. De vis in het glasheldere water op zicht aanwerpen met een droog vliegje (eenvoudige palmer maatje 12 of 14 volstaat al); iets spannenders en leukers bestaat er niet in het vliegvissen. Let wel op de diameter van het FC want eens gehaakt duiken die kopvoorns gegarandeerd de dichtstbijzijnde planten in.

Wadend vissen (maar dan zonder al te veel kabaal te maken) stelt je in staat om dichter in de buurt van de vis te komen zodat je de vlieg op een rustige manier kan presenteren. Geen waadpak bij = geen probleem, In de zomermaanden is het water in Frankrijk warm genoeg om in zwembroek of bij gebrek daaraan in onderbroek te vissen.

Amuseer je

  • one year and 3 months geleden
Gravatar
Jaap
.Enkhuizen

voor het vissen met nimfjes kan je gewoon een stuk nylon van gelijke dikte gebruiken bv 12,14 of 16 honderdste mm.Lengte afhankelijk vd water diepte.Meestal 1.5 keer de water diepte.

  • one year and 3 months geleden