Motor bij Terhi 440
Binnenkort ben ik de trotse eigenaar van een Terhi 440 polyester visboot. Gisteren heb ik een proefvaart gemaakt en dat gaf voor mij de doorslag. Wat echter minder beviel was de motor: een Yamaha 2takt van 4pk uit 1997. Niet dat er iets mis mee was, maar ik vond het geen prettige combinatie. De motor maakte veel herrie en miste voor mijn gevoel te veel vermogen. Stationair zat er nauwelijks voortgang in, en het accelereren ging moeizaam. Niet dat ik op zoek ben naar een snelheidsmonster (dan had ik wel een andere boot gekocht!), maar het was in mijn ogen niet functioneel. Die motor heb ik daarom niet gekocht.

Ik wil nu op zoek gaan naar een nieuwe motor. Volgens opgave is 9.9pk het maximale wat er achter mag hangen. Echter, de fabrikant adviseert een 5pk. Mijn vismaat en ik dachten echter aan een 8pk. Vanwege het advies van de fabrikant twijfel ik echter en overweeg een 6pk. Zijn er hier mensen die dit type boot kennen of gebruiken en misschien voor een soortgelijke keuze hebben gestaan? Ik vraag me vooral af of die 2pk in de praktijk een voordeel betekenen. Deze boot heeft een lage rompsnelheid en ik hoef er niet mee te racen, maar nogmaals, het moet veilig, degelijk en functioneel zijn. Wie kan mij adviseren?
Robert-Paul, onbekend, 12/10/2008

REAGEER

Gravatar
Bart
.

de terhi gaat zelfs met een 9.9pk nog niet hard dit heeft inderdaad met de rompsnelheid te maken, het is geen planerende boot, ik denk dan ook dat je op het moment dat je voor een bbm kiest, het weinig uitmaakt of die 6 of 8pk er achter hangt, wel zou ik voor een 6 pk 2 cil gaan vaart rustiger en minder herrie dan 1 cil. qua snelheid zal die 6 of 8pk niet veel uitmaken.

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
R
.

als ik van u was zou ik toch opteren voor een 9.9 het wettelijke maximum zonder vaarbewijs, stel dat je grote stukken wil bevissen, ga je veeltijd verliezen met zo een klein motortje, ik spreek uit ervaring, succes

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
Denny
.

Kies voor een 8 of 9 PK omdat je daarmee extra vermogen hebt om met extra ewicht (bijv. 2 personen + visspullen, accu's etc) lekker kunt varen zonder je te ergeren omdat de Terhi "moeizaam" door het water gaat. Advies van voorgaande 2 heren is correct. Met 2 cilinder vaar je veel rustiger en deze Terhi kan dit aantal PK wel hebben. Let er ook op dat een bepaald formaat schroef ook bepalend is voor watergang van deze boot. Een kleinere schroef is iets beter voor trollen.

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
pieter
.

Een vriend van me heeft en Terhi seafun van 4 meter en heeft aan deze boot een motor van 15 pk hangen en deze gaat goed vooruit en komt wel degelijk vlot in planee.

Dus een 9.9 pk zal ook wel genoeg zijn om in planee te komen.

Maar alleen moet het onderschip wel geschikt zijn voor planee varen ik weet niet of dat jou boot dit heeft.

Is het een sloep model dan zal het lastig worden.

succes,

pieter.

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
Jan
.

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
sportvisser
.

9.9 het wettelijk maximaal om te varen zonder vaarbewijs??? wat een larie,zodra de boot sneller kan gaan dan 20km/u heb je een vaarbewijs nodig,of dat nu met 8pk of met 80pk is! trollen met een terhi 440 of driften gaat zeer goed deze boot heeft immers een kiel onder de romp!door het sloepmodel a la rana zal dit inderdaad nooit een speedboot worden,maar toch zou ik een kleine 4tact adviseren! 8pk yamaha of honda is perfect voor deze boot! 4tact is zuiniger,maar maakt vooral minder herrie dan een 2tact,zeker bij het trollen aangenamer!ook duurzamer,maar wel wat duurder!
succes met je aankoop

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
joep
.

Heb zelf langdurig met de terhi 440 gevist. Had zelf er een 4 pk 4 stroke achter hangen en heb ook nog een tijd met een 9.9 erachter gevist. Deze boot gaat er niet veel harder door je trekt alleen grotere golven. Overigens is een 4 pk de zelfde motor als een 5 pk. Oftewel je kan je 4pk omlaten bouwen tot een 5 pk. Kwestie van een schuifje omgekeerd laten monteren. Succes

  • 11 years and 10 months geleden
Gravatar
jakke
.

hoi ik zelf heb een terhi 380 met een honda 6 pk 4 takt kortstaart ideale combinatie planeert niet met een zwaardere moter maar de neus gaat omhoog ideaal is exstra gewicht bv een vismaat groetjes jakke

  • 11 years and 10 months geleden