aasvis houden
ik heb net een tank van 1000 liter gekocht (ibc). Deze wil ik modificeren om voorntjes in te bewaren.
Hoeveel voorntjes kan ik ongeveer er in stoppen? Welke materialen ben ik nodig om de bak gezond en wel te houden? En waar te koop?
Peter, onbekend, 11/10/2020

REAGEER

Gravatar
John
.

Ik heb dezelfde bak. Ik vul deze met 700 liter water, ik gebruik esco zeezout, dit meng ik 300 gr op 100 liter, dus totaal 2100 gr. Goed oplossen in het water. Heb een pomp en filter van hozelock erop. Waar ook een lamp inzit die bacteriën dood. Ik laat het water wat terug uit de filter komt er van boven af in plonzen om zuurstof en circulatie te creëren. Om de 2 maanden vervang ik zo'n 200 liter water en voeg weer wat zout toe wat ik oplos en goed meng. Dit zout geeft de vis een goede beschermlaag, voorkomt stress en geeft de vis rust. Ik heb zelden een dode aasvis. Niet voeren want dat geeft viezigheid en ontlasting in het water. Mijn aasvis is tussen de 15 en 30 cm en heb er maximaal 130 stuks in van dit formaat. Ze blijven van begin november tot eind februari prima in leven.

 • one week and 4 days geleden
Gravatar
Arowana
.Friesland

Een goedee filter is een must, afhankelijk van hoeveel voorntjes erin propt minstens 3-5x het totaalgehalte per uur (dus 3000-5000liter/u).
Daarbuiten zou ik gebruik maken van een zuurstofpomp.
Beide zijn te koop bij de gemiddelde vijver/aquariumzaak.

In mijn eigen ervaring houd je je aasvissen het beste wanneer je ze een beetje natuurlijke omgeving geeft. Dat wil zeggen, beetje grind op de bodem, eventueel een stukje hout of een paar stenen.

 • one week and 3 days geleden
Gravatar
Pieter
.

Persoonlijk vond ik dat veel te groot. Ik heb er eentje van 200 liter en daar heb ik 50 voorns in zwemmen. Verkrijg aasvis via mijn buurjongens en heb een aardige doorloop. Vissen zitten nooit langer dan 2/3 weken in mijn tank. Een hele sterke pomp en via een hevel de bodem afzuigen is voldoende. Vissen hebben amper eten nodig. Nadeel van zon enorme tank is dat het lastig schoonhouden is en je veel tijd kwijt bent aan het vangen van de vis als je even wilt vissen.

 • one week and 3 days geleden
Gravatar
marcq
.1020 brussel

geachte ,1 vis per 25 l max + een binen aquarium of vyver filter voor minimum 1000 L, hooushool alle 4 wekken vervangen, en de oude houtshool in de vuilnisbak, mag nog een zuurstofpomp erby,gr marcq

 • one week and 3 days geleden
Gravatar
John
.

Nog een aanvulling, ik heb eerst zwarte plastic om mijn IBC gedaan aan de buitenkant , zodat het donker is in de bak.... Daarom heen aan de buitenkant van die aluminium matjes / folie die ook wordt gebruikt om op de voorruit van de auto te leggen tegen de vorst, deze weerkaatst het zonlicht en voorkomt grote temperatuur wisselingen van het water. Vissen zijn er gevoelig voor. Ik heb een houten deksel op de ibc met een klepje er in. Vis vangen is een fluitje van een cent... Wat Marc zegt is voor professionals die dure vissen kweken

 • one week and 3 days geleden
Gravatar
Eric
.Angeren

Precies zoals John het zegt. Volgens mij heb ik hem destijds die informatie gegeven. Belangrijk is dat het donker is waar de bak staat, iig geen direct zonlicht erbij. Daarbij idd esco zout. (Welkoop). Water via een filter in de bak laten plonsen waardoor er extra zuurstof in het water komt. Deze periode is het makkelijker dan de zomer. Succes ermee

 • one week and 2 days geleden
Gravatar
arie
.

Ik heb ook een 1000 liter bak
Ik heb er een grote kist omheen gemaakt van sandwich panelen om de bak te isoleren tegen de warmte in de zomer en de vorst in de winter
Ik heb er in deze periode tussen de 400 en 600 visjes in zwemmen
Voorzien van een zuurstofpomp en een grote pomp met filter
om de 3 of 4 weken ververs ik de helft van het water en maak ik dde filters van de pomp schoon
Ik voer mijn vissen zolang het water niet kouder is dan 14 graden elke dag
daarna om de 2 of 3 dagen iets minder omdat ze minder actief zijn
Ik haal mijn visvoer gewoon bij de cranenbroek
Kost maar een paar euro per zak
De vissen moeten in leven blijven en niet helemaal interen zodat je een velletje met graat erin hebt
Niet roeren in de bak en zo min mogelijk storen
Dit werkt bij mij perfect
De gehele winter aasvis
Soms zelfs tot ver in het voorjaar

 • one week and 2 days geleden
Gravatar
henry
.leerdam

ik heb ook een ibc tank
over welk voer en welk type zout hebben jullie het??

 • one week and one day geleden
Gravatar
HaBe
.Lelystad

Ik heb buiten een vuilcontainer van 240 ltr ingegraven . Alleen de deksel steekt boven het maaiveld. In de bak hangt een bruiser die de bak belucht.
Houd ongeveer 100 tot 150 snoekbaarsvisjes in voorraad, het hele jaar door. Ik voer nooit, ververs om de 14 dagen ongeveer 30 liter, voeg geen zout toe( ga ik toch eens proberen)
Doordat de bak is ingegraven blijft de temperatuur redelijk constant. Ook als het vriest bevriest het water niet

 • one week and one day geleden
Gravatar
John
.

Klopt Eric... Jij hebt mij toen de informatie gegeven om aasvis te houden in mijn IBC bak. Heel erg bedankt. Nu kunnen er wederom mensen mee geholpen worden. Werkt perfect zo.
@ Henry.... Esco vijverzout te koop bij de Welkoop of te bestellen via internet.

 • one week and one day geleden
Gravatar
henry
.leerdam

bedankt john!!

 • one week and 6 hours geleden