Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 1)

Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 1)

Door: Bart Debaes

De gezinsvakantie combineren met een visvakantie is geen sinecure. Te vaak heb je vele uren nodig om uit te zoeken hoe en waar je moet vissen, en dan heeft de rest van het gezin je teveel moeten missen om ze nog tevreden te houden.

Wil je beide zaken toch combineren, dan zijn heel visrijke plaatsen de oplossing. Met een klein beetje info zit je dan direct op de goede stekken. Na het bevredigen van je visinstinct, is er dan nog voldoende tijd over om te doen wat de rest van het gezin leuk vind. Een paar jaar terug dacht ik zo een stek te vinden in Bundoran, en dit jaar zouden we er voor het eerst heen gaan.

Bundoran is de top vakantieplaats aan de kust van het noordwestelijke deel van Ierland. Er zijn vele eetgelegenheden en pubs, diverse amusementshallen en zelfs goktenten. Er is een groot tropisch zwembad met de snelste waterglijbaan van Ierland. En aan zee is er een blijvend attractiepark waar je kunt leren surfen op de altijd aanwezige sterke oceaan golven. In de buurt zijn meerdere mooie ruïnes, grotten en kliffen te bezichtigen.


Blijvend atractiepark

De kust is er prachtig afwisselend met rots-en zandstranden, en natuurlijk trok mij de zeer visrijke baai het meest aan. Vooral in de zomer kan je er heel wat vissoorten belagen met een zekerheid aan vangst. Het wordt natuurlijk geen echte visvakantie, maar op een stek als deze zijn een paar uren per dag al voldoende om je met een voldane grijns weer bij de familie aan te sluiten.


Vooral 's zomers veel soorten


De eerste dagen zouden we vertoeven in de B&B waaruit we in het voorjaar uitzwermen als we de snoeken gaan belagen. Mijn vrouw wilde wel eens zien in wat voor buurt we ons zo goed amuseerden. Zelf wilde ik wel eens weten of er naast de snoek, ook baars te vangen was in het warmere zomerwater. In  Bundoran boekten we voor een week een vakantiehuis bij “Surf’n’turf”. (http://www.turfnsurf.ie/)  Een passende huurauto was door de crisis goedkoper geworden dan verwacht. Het mocht snel begin juli worden.

Na hun eerste spannende vliegtrip vonden de kids ons gastland gelukkig al direct heel erg mooi. (3 Ierland blijft een prachtig land) Als je al meer dan 30 jaar dit land jaarlijks bezoekt, raak je gewend aan bepaalde zaken en gebruiken. Mijn kinderen deden me weer inzien hoe anders ze soms wel zijn.


Ierland blijft een prachtig land.


We hebben volgens de weersites 12 dagen on-Iers weer voor de boeg: droog met temperaturen tot boven de 30°. De snoekvisserij probeer ik al uit mijn hoofd te zetten, maar de baars zou des te beter moeten gaan. Na het hartelijke weerzien met de B&B uitbaters en het uitpakken van de valiezen, kriebelt het om het water op te zoeken.

Met 2 belly’s op het dak vertrekken we naar een meer waar een zandstrand is aangelegd naast een ligweide. Uit ervaring weet ik dat er veel snoek(jes) en baarzen zitten. Het water is zwembadwarm, de dieptemeter zou later 24° aangeven, en de drukte op het strandje is veel groter dan verwacht.


De 2 belly’s laden


Tegen de avond, als het volk sterk is afgenomen gaan de belly’s te water. De derde worp levert mijn eerste baars op, dus ik zie het goed zitten. Het blijkt een toevalstreffer, want echt vlot komen de vissen niet. Het warme water zal aan de bijtlust geen goed doen. Het is wel leuk én vreemd om in de omgeving van zwemmers de vissen te haken.


De vis is niet bang van de zwemmers.

Na nog wat baarzen besluit ik morgenvroeg terug te keren. We doen nog kort een pub aan, waar we het Ierse welkomstgevoel volledig over ons laten komen; Céad Míle Fáilte (honderd duizend maal welkom).


Iers welkom


Bart Debaes

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -