Zalmvissen in IJsland

Zalmvissen in IJsland

Door Robert van den Heuvel
 
Reizen om te vissen is het mooiste wat er is. Dit keer ging ik naar IJsland, een land dat al lang op mij verlanglijst stond. Buiten dat er in IJsland vele mooie vissoorten te vangen zijn, ging ik voor de Zalm. Nog nooit één gevangen dus daar moest maar eens verandering in komen.

Ik kwam er al snel achter dat het een duur geintje zou worden. Maar na wat onderhandelen kreeg ik een aardig aanbod. Blij dat ik was moest ik nog een vlucht boeken, die niet in de prijs zat inbegrepen en ik moest ook nog een tweehandige zalmstok kopen. Kortom, de komende twee jaar zal ik het wat dichterbij moeten zoeken.


Alles was eindelijk geregeld, de trip kon beginnen .

Reykjavikm, 18 september
 
Het is donderdagochtend, zeer slecht geslapen. Dit kwam door een zware storm die over het eiland raasde. Na het ontbijt ben ik nog even het centrum van Reykjavik ingegaan maar het weer was zo ‘IJslands’ dat ik al weer snel in mijn hotel zat.

Om 1 uur stond de taxi klaar om mij naar de West Ranga te brengen. Het was een mooie tocht langs oude lavavelden en kolkende rivieren. Na een uur kwam ik aan op de plek waar ik het als aankomend zalmvisser moest gaan waarmaken. Vandaag 6 uur vissen van 15:00 tot 21:00.

 
Indrukwekkende lavavelden…

 
…en een prachtige, woeste omgeving.

Snel mijn hengel optuigen, waadpak aan en naar de lodge, waar het restaurant al vol zat met medevissers die al 6 uur vissen erop hadden zitten. Ik pakte snel wat te eten om daarna weer snel naar de loting te gaan van de ‘beats’, de stekken. Dit bepaalt de route die je zal nemen over het groot gedeelte van de West Ranga. Ik trok harten 3 dus ik begon op beat 3. 

Bij de loting kreeg ik ook een gids toegewezen, zijn naam was Johannes. Hij had al vele jaren daar gewerkt en wist van alle beats het fijne. Het was nu tijd om te gaan vissen. Na aankomst op beat 3 kreeg ik wat uitleg over het benaderen van een zalm. Na de uitleg ging ik voorzichtig het water in. Een apart gevoel wetende dat hier de grote jongens zitten. Beat 3 bracht me helaas geen vis, dus op naar de volgende.

 
Wel vissen maar nog geen vis…

Daar was het direct hangen! Mijn eerste zalm dacht ik… alleen ik moest hem nog wel even landen. Dit duurde niet zo heel lang. Johannes tilde zijn net omhoog en daar was hij, mijn eerste zalm! Ik was nu een echte zalmvisser, maar toen kwam Johannes en zei dat ik nog even de vetvin op de rug van de zalm moest afbijten. Dit is een gewoonte zei hij lachend. Best taai zo vetvin.

 
Mijn eerste zalm was een feit. Fantastisch!

1 Zalm in 6 uur vissen is niet slecht, waarop Johannes zei: “Het kan beter.” Die avond nog heerlijk gegeten, maar ben vroeg naar bed gegaan want morgen staat er 12 uur vissen op het programma.

West Ranga, 19 september
 
Het is 06:15 uur en ga nu snel ontbijten, want 07:00 uur moet ik weer aan de bak. Johannes staat al weer klaar met z’n 4x4 om me weer naar de volgende beat te brengen. Deze was dicht bij de lodge. Een prachtig smal stuk waar ik 6 zalmen zou vangen. De volgende beat ook 6 en die daarna 4. Ongelooflijk. 16 In totaal. Dit had ik nooit kunnen dromen.

 
Ook gekleurde vissen.

Tijdens het eten bleek dat ik de meeste zalmen had geland die dag, mede te danken aan Johannes. Ik heb die nacht heerlijk geslapen.
 
West Ranga, 20 september
 
Geen wind? Dat dacht ik als eerste toen ik langzaam uit bed kroop en later ging de zon ook nog schijnen. Het kon niet stuk dacht ik. Echter na een paar uur vissen was de zon al weer weg en de wind was weer terug. Ik moest niet klagen. Ik stond evengoed heerlijk tot mijn knieën in de West Ranga. Je kunt het slechter treffen…

 
Bakken met wind…

De ochtend was moeizaam maar daarna begon het wat te lopen en nog voor de lunch had maarliefst 5 zalmen. Het was fijn dat er na de lunch nog wat tijd over was om even in bed te duiken. Ik kreeg namelijk al aardig wat last van mijn rug en even liggen deed wonderen. Als je ooit gaat neem dan een ‘backsaver’ mee.

Na 45 minuten in bed te hebben gelegen was het weer tijd voor de tweede helft. Ik had er weer zin in. Tijdens het vissen zei Johannes dat het mooiste van het zalmvissen de ‘take’, oftewel de aanbeet, is. En inderdaad. Het moment dat de zalm je vlieg pakt is iets prachtigs.

 
Die aanbeet blijft iets bijzonders.

Deze middag had ik 4 zalmen weten te vangen en daarmee stond ik nu op 25 zalmen. Fantastisch! Wederom beste vangst van de dag. Ligt het dan weer aan Johannes of ook een beetje aan mij. Een beetje naast mijn schoenen loop ik naar bed. Ik moet slapen.

 
Eén van de vier zalmen die middag.

West Ranga, 21 september
 
De laatste 6 uur vissen in de West Ranga. Het is erg koud en doe daarom dit keer m’n muts op. De eerste beat is wat verder weg en wat dichter bij zee dus grotere kans op verse zalm die net de rivier op komt. Na anderhalf uur is het raak. Dit is mijn mooiste tot nu toe. Niet groot, maar alles klopte. De worp en de ‘take’ waren perfect en zeer dicht bij tegen de kant. Na deze heb ik er nog 5 mogen vangen.

 
Het was koud, heel koud.

Toen ik aan deze reis begon hoopte ik op tenminste 1 zalm. Ik heb er nu 31 gevangen en daarmee ben ik enorm blij. Dit was een trip om nooit te vergeten! Dit was echt de moeite waard!
 
Voor meer informatie kan je naar de website van Lax-A gaan of heb je andere vragen dan kan je me mailen:
robertvandenheuvel@tiscali.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -