Wondervliegen 2

Wondervliegen 2

door Bas van Dam

En ineens… Leon Janssen weer in ’t nieuws. Na zijn spraakmakende eerste boek ‘Wondervliegen’ uit 2006, vindt Leon het tijd om met een tweede boek te komen. Dat lijkt me een mooie gelegenheid om eens met Leon te spreken.


Leon Janssen, auteur van het nieuwe ‘Wondervliegen 2’.

Het gesprek vond plaats bij zijn atelier in België. In de tuin kon ik hem alles vragen wat ik over hem en zijn nieuwe boek wilde weten. Later liet hij me het boek zien, nog niet op papier maar op zijn computer. De tekst is geschreven, de foto’s zijn geplaatst en het complete werk zit nu de finale fase.

BvD: “Wil je als introductie eerst wat over jezelf vertellen?”

Leon: “Ik ben van 13 februari 1951 en verdien mijn brood als beeldend kunstenaar. Snabbel af en toe wat bij als leraar; kennis doorgeven vind ik echt leuk.”

BvD: “En de vliegvisser Leon?”

Leon: “… Die is in 1978 geboren. Ik vliegvis dus al meer dan 30 jaar (slik). De rivieren in Frankrijk heb ik veel bevist, alle bekende rivieren heb ik wel een keer bezocht. Vooral de Jura is bekend gebied.”


Meer dan 30 vliegvisjaren.

“Een van mijn beste vrienden woont in het zuiden van Engeland. Daar vis ik geregeld op rivieren als de Avon, de Ebble en andere mooie ‘chalk streams’.”

“Vanuit Maastricht, mijn woonplaats, zit ik in ruim een uur aan de Ahr of een andere rivier in de Eifel, dus daar vis ik ook wel eens. Maar de meeste visuren maak ik op de Amblève. Daar pacht ik met een aantal andere vissers al meer dan 20 jaar een stukje water. Gemiddeld twee keer per week vis ik daar, ’t is ook maar 40 minuten vanuit Maastricht, lekker dichtbij dus.”


Meer dan 1500 visdagen… én aantekeningen van alle dagen.

Ondertussen probeer ik weer een vraag te stellen, maar voor ik de korte stilte kan doorbreken brandt Leon weer los…

“… Als je even meerekent heb ik meer dan 1500 visdagen gemaakt en van al die visdagen heb ik aantekeningen gemaakt die de basis vormden voor mijn eerste boek. Wat ik schrijf is puur gebaseerd op kennis en ervaring.”

BvD: “Mooi dat je over je eerste boek begint. Dat boek werd bijzonder positief ontvangen. Toch was er wel kritiek. Wat… (ik kan mijn vraag niet afmaken).

Leon: “Tja, ‘t was de eerste keer dat ik zoiets deed, volledig in eigen beheer en met een bijzonder klein budget. Er zijn er 500 gedrukt en die waren zo uitverkocht. Dat zegt denk ik wel wat. Achteraf kun je je druk maken over fouten, maar mij ging het om de tekst, de boodschap van mijn verhaal en die boodschap is goed overgekomen.”


Je kunt je druk maken over fouten, echter de boodschap is goed overgekomen.

BvD.: “Wat voor boek wordt je tweede boek?”

Leon: “Wondervliegen 2, dezelfde aantekeningen, veel dezelfde vliegen, een zelfde boodschap… alleen nu ruim 190 pagina’s met mooiere foto’s, een sterk verbeterde vormgeving, meer insecten, wat nieuwe patronen, nieuwe inzichten en diepgaander. Ik durf in dit boek verder te gaan.”

“Ook zit er meer bindwerk in. De belangrijkste bindpatronen zijn uitgewerkt en stap voor stap gefotografeerd… én, het formaat is groter. Waar nodig zijn stukken herschreven en aangevuld. Ook zijn er hoofdstukken aan toegevoegd: observatie, benadering, presentatie en technieken. Dus eigenlijk echt een ander boek, veel completer. Ik heb weer 5 jaar meer viservaring, 5 jaar aantekeningen gemaakt en 5 jaar lang mooie boeken gelezen. In die 5 jaar is er wel wat veranderd…”


Weer 5 jaar meer viservaring, 5 jaar aantekeningen gemaakt en 5 jaar lang mooie boeken gelezen. In die 5 jaar is er wel wat veranderd…

BvD.: “Zoals?”

Leon: “Om een voorbeeld te noemen: de laatste jaren zien we veel meer kokerjuffers uitkomen op de rivieren. Forellen reageren hierop en dat vraagt weer om aanpassing van de vliegen en de technieken die we gebruiken. Als je je kennis en inzicht van de visserij met nabootsingen van kokerjuffers vergroot, ga je zeker beter vangen… (er valt een stilte en Leon glimlacht…) Hoe en wat, tja, dat staat in mijn nieuwe boek.”

BvD.: “Wanneer komt het boek uit?”

Leon: “Zo snel mogelijk, ik verwacht uiterlijk dit najaar.”

BvD.: “Je hebt ervoor gekozen om je boek via je website www.wondervliegen.com met € 5,- korting aan te bieden. Mensen kunnen het dus nu al bestellen?”

Leon: “Ja, en dan krijg je het direct zodra het gedrukt is.”

BvD.: “Je had het al over de boodschap van je verhaal. Wat ís die boodschap?”

Leon: “Eén van de belangrijkste kenmerken van mijn visserij is dat ik uitga van nabootsingen. De meeste vliegen die ik gebruik, heb ik in de loop der jaren zelf ontwikkeld. Ook zit er een aantal klassieke patroontjes in mijn doos. De kunstvliegen die ik gebruik imiteren een bepaald insect of een groep insecten.”

“Er is een heel belangrijk verschil ten opzichte van de bekende entomologieboeken voor vliegvissers. Ik maak al een selectie van de belangrijkste insecten voor de lezer en met wat voor kunstvlieg zo’n insect na te bootsen is. Insecten die van weinig of geen betekenis zijn voor vis en vliegvisser worden niet beschreven.”

“Ook vertel ik wanneer en hoe je met die vliegen vist. Ik kijk goed naar wat een vis ziet, ik kijk dus juist naar de onderkant van een insect. In het boek staat ook een aantal foto’s van de onderkant van een insect, erg leerzaam.”


Een Peute… mits op het goede moment en op de juiste manier… een killer.

BvD.: “Ja, ok. En als je kort je boodschap beschrijft?”

Leon: “Vaak lees ik dat vertrouwen in een bepaalde vlieg de motivatie is om die vlieg aan te knopen, onzin natuurlijk, vertrouwen vangt niet. Ook het maar lukraak wisselen van verschillende patronen tot je iets hebt gevonden dat vangt, zonder te weten waarom je een bepaalde vlieg aanknoopt, zal je vangsten niet verbeteren.”

“Wat nodig is? Kennis en inzicht! Snappen waarom een bepaald patroontje op een bepaald moment wél vangt of juist niet, en dat linken aan omstandigheden, het gedrag van insecten en de reactie van de forel, dáár gaat ’t om. Kennis en inzicht, dát vangt.”

Leon stelt voor om maar eens naar het boek te gaan kijken, om eens wat te gaan lezen. We verruilen de zonnige tuin voor de werkkamer, waar een computer staat. Nadat de power-knop is ingeduwd begint Leon weer te vertellen.

Leon: “… Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Oké, vliegvissen is zeker niet makkelijk, maar mijn boek is óók geschikt voor beginners. Voor mij is binden geen kunst maar een ambacht. De materialen die ik gebruik zijn makkelijk te verkrijgen, bindtechnieken zijn eenvoudig, maar de vliegen zijn, mits op de goede manier en op het juiste moment gebruikt, bijzonder effectief.”

Ondertussen is de computer opgestart en staat de foto van de omslag op het beeldscherm. Rustig klikt Leon een paar pagina’s door. Wat mij opvalt is dat er dit keer een heel aantal paginagrote foto’s in het boek komen, schitterende foto’s. Op pagina 67 begin ik te lezen: ‘Het binden van sedge-imitaties algemeen’. Er staat een foto van de onderkant van een sedge met daarnaast een mooie kunstvlieg, ook van onder gefotografeerd. Geïnteresseerd blijf ik naar de twee plaatjes kijken…

Leon: “Kijk Bas, dit stukje moet je ook even lezen… En dit… Wist je dat al… En…”

Voor ik ’t weet bladeren we al ruim een uur door ’t boek en ben overtuigd, een meesterwerk. Enfin, dit wordt wederom een klassieker.

In de voorverkoop kost het boek € 40,- exclusief verzendkosten en is te bestellen op www.wondervliegen.com.

Bas van Dam - Looptackle.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -