image description

*** VIDEO *** Waar klein groot in kan zijn.

Door Berthil Bos.

Iedere sportvisser die in het bezit is van een boot, heeft weleens de behoefte om de gashendel helemaal open te draaien. De één om snel van hotspot naar hotpot te varen en de ander omdat hij snel terug naar de trailerhelling wil.

Dit kan zijn omdat er slecht weer op komst is of omdat je snel naar huis wilt of moet. Zo zijn er diverse reden om af en toe wat meer power van je buitenboordmotor te vragen. Vooral op grootwater ben je zomaar vele kilometers verder en om dan niet wat extra power te hebben, kan zeer frustrerend werken. Hierbij moet ik wel zeggen, dat je altijd de voorgeschreven snelheid moet aanhouden. Nu kan je, als je het financieel allemaal prima voor elkaar hebt, een boot- motor combinatie kiezen, waarmee een paard de hik krijgt.

In Nederland is een visboot van 16 of 17 ft., gecombineerd met een buitenboordmotor van 60 PK of hoger instaat om op elk water aan deze behoefte te voldoen. Maar voor een kleinere boot is een dergelijke motor uit den boze en kan het al helemaal niet, want elke boot heeft zo zijn maximale snelheid. Ik gebruik al een tijdje de Pioner 14 Active in combinatie met een 25 PK fourstroke Yamaha buitenboordmotor. Als je de specificatie van deze visboot bekijkt, zie je dat het maximale aantal Pk’s op 20 is gesteld. Hiermee kan je zeker goed uit de voeten, maar ietsje extra heb je niet. De nieuwe F25G buitenboordmotor van Yamaha is 25% lichter dan zijn voorganger en weegt nog geen 60 kilogram. Let wel, ik heb het hier over een langstaart, die ik voor deze boot graag gebruik. Ik overschrijd dan wel een beetje het maximale vermogen, maar het gewicht compenseert dit weer. Buiten de andere innovatieve technologieën, is deze unieke vermogens-gewichtsverhouding een groot pluspunt. Als ik wat extra power nodig ben, om welke reden dan ook, zit ik in no time op ca. 40 km. per uur.

Dit is dan wel met twee man in de boot met elektro voorop, ankers, twee accu’s, 25 liter brandstoftank en volop kunstaas en andere roofvismaterialen. Zo zie je maar weer, dat je ook met een wat kleinere boot en lichtere motor, het grotere water niet hoeft te schuwen. Natuurlijk moet de boot met wel zo zijn uitgevoerd, dat deze ook bij wat ruigere weersomstandigheden veilig en stabiliteit moet bieden. De Pioner 14 Active heeft een wat hogere uitvoering en geleid de golven perfect langs de boot. Hierdoor is het een fantastische allround boot, die je goed kan gebruiken in brede sloten, kanalen, veenplassen en ook op grote meren en rivieren.

Voor meer informatie kijk even op de site van Yamaha Marine Nederland

ANDEREN LAZEN OOK

image description
*** VIDEO *** Veranderen van vistechniek.
Willem Moorman -
image description
HART MAIO KAAP VERDIE FESTIVAL 2022
Willem Moorman -