image description

Interview Hans Bock van Hooked on Flyfishing

Hoe ben je op het idee gekomen om een vliegvisschool op te starten?

Mijn hele leven staat in het teken van kennis overdracht. Als 15 jarige jongen, gaf ik al schaakles aan de jeugd van een schaakvereniging in Breda. Uiteraard heb ik na mijn middelbare school de lerarenopleiding gevolgd en geef ik alweer vele jaren wiskunde en economie lessen in het MBO en het voortgezet onderwijs. Tussen 1980 en 2000 heb ik op hoog niveau squash gespeeld en stond ik in de top 20 van Nederland.

Op het einde van mijn actieve squash carrière heb ik alle opleidingen bij de Nederlandse squashbond gevolgd, waarna ik nog 8 jaar intensief squashles heb gegeven. Ongeveer tien jaar geleden ben ik vliegvisschool Hooked on Flyfishing begonnen om ook mijn liefde voor het vliegvissen met anderen te kunnen delen en zowel beginners als gevorderden verder te helpen met deze fantastische manier van vissen.

Over het algemeen wordt het vliegvissen en dus ook het vliegvissen op snoek als een moeilijke techniek beschouwd. Kan jij de lezers geruststellen?

Dat kan ik zeker! Als je op de website van mijn vliegvisschool kijkt, zie je dat een werpcursus maximaal uit 5 lessen van een klokuur bestaat. Dat is zo, omdat iedereen in 5 lessen kan leren werpen met de vliegvishengel! Volgens mij zou dat behoorlijk geruststellend moeten zijn! Natuurlijk zou ik uit commerciële overwegingen cursussen van 10 of meer lessen kunnen aanbieden, maar het feit dat ik het niet eens aanbied, geeft duidelijk aan, dat het ook echt niet nodig is!

Wat het vissen zelf betreft; als de snoek “los” is, pakt hij een streamer, zelfs als die 4 meter hoger in de waterkolom wordt aangeboden. Hij slaat een keer met zijn staart en heeft hem te pakken. Natuurlijk zijn er dagen dat ze “het niet doen”. Dan vang je ze niet met de vliegvishengel, maar ook niet op een andere manier. De presentatie van de streamer komt ook nog eens niet zo nauw. Soms denk ik dat het in een polderwater zelfs beter is om de streamer met een lekkere splash op het water te werpen. Dat hoef je bij een schuwe bruine forel niet te proberen!

Waarom is het zo dat een dag blanken met de vliegenstok minder erg is dan met de reguliere hengel, althans zo voel ik dat.

Over blanken met een reguliere hengel, kan ik niets zeggen, want ik vis uitsluitend met de vliegvishengel. Over blanken kan ik wel iets zeggen  Het heeft met je mindset te maken. Persoonlijk ga ik naar de waterkant om lekker actief bezig te zijn, van de natuur te genieten en mijn “kop leeg te maken”. Even lekker uit de dagelijkse sleur en rat race, die we er hier met zijn allen soms van maken. Het vangen van een mooie vis is dan in feite een bonus. Uiteraard een hele fijne, maar het is zeker niet zo dat ik een rot dag heb gehad, als ik geblankt heb!

Het vliegvissen op snoek wint steeds meer aan populariteit en daarom wil de organisatie van de FW XXL “Pike Flyfishing” in een behoefte voorzien. Hoe sta jij hierin?

Het geweldige van deze formule is dat de deelnemers leren hoe streamers gebonden moeten worden, hoe je onderlijnen maakt, hoe je grote streamers werpt en hoe je er mee vist. Alle aspecten van het vliegvissen op snoek komen dus binnen 1 weekeinde aan bod. Dat alles onder professionele begeleiding en in een zeer gemoedelijke sfeer. Dat voorziet absoluut in een behoefte.