Voorbeschouwing van The Dutch Four

Voorbeschouwing van The Dutch Four…

Door Henk-Jan ten Brinke

Afgelopen zomer verscheen er op het prikbord van vliegvissen.startpagina.nl een berichtje over een snoektoernooi dat in mei 2010 in Finland zou worden gehouden. Niet gewoon snoeken, maar fly-only: alleen met streamers dus.

In het bericht liet de organisator, de in Finland wonende Zuid-Afrikaan Simon Graham, weten graag ook een Nederlands team op zijn toernooi te verwelkomen.

De fanatieke streamervissers Harmen-Jan en Sander toonden onmiddellijk interesse, legden contact met elkaar en besloten allebei nog een teamgenoot te ronselen. Zo kwam uiteindelijk het team ‘The Dutch Four’ bij elkaar, bestaande uit:


Harmen-Jan, team captain en jarenlange ervaring met (snoek-) vliegvissen en fotografie. Tevens de grote motor achter ons sponsor-project.
 

Erik, onze nestor als het gaat om vliegviservaring. Als het vinnen heeft, heeft hij het hoogstwaarschijnlijk wel eens gevangen. 


Sander (‘Arubaman’), de man van koud en warm. Slijt zijn schandalige hoeveelheid visuren zowel in zijn voormalige thuis, Aruba, als in Nederland en de rest van Europa.


Henk-Jan, liefhebber van fotografie en ‘puur natuur-visserij’, zowel wat betreft de omgeving als de oorsprong van de vis. Bij de snoek in Finland zit dat allebei wel goed….

De locatie

Bij snoekvissen in Scandinavië denkt vrijwel iedereen onmiddellijk aan Zweden, en dan vooral de Scherenkust. Begrijpelijk, want de snoekvisserij is daar – zeker rond de paaitijd – natuurlijk ongekend. Echter, als je de Baltische Zee oversteekt naar Finland, heb je feitelijk dezelfde situatie en omstandigheden als in Zweden: brak water en talloze kleine eilandjes en ondiepten die ook daar een ideaal paaigebied vormen voor snoek. Toch is de Finse kust veel minder bekend als het om snoeken gaat, en daar hopen wij – op uitnodiging van Simon – verandering in te gaan brengen. 

De wedstrijd wordt gevist voor de kust van Vaasa in het midden Finland. Daar heeft zich een uniek eilandengebied gevormd, dat – althans in geologisch opzicht – helemaal doorloopt tot in Zweden. Deze zgn. ‘Kvarken-archipel’ is een Unesco World Natural Heritage Site en vormt een trekpleister van jewelste voor alle paailustige snoek uit de wijde omgeving, ja zelfs helemaal uit Zweden!


Het wedstrijdveld


Ideaal paaigebied voor snoek

Het toernooi

We gaan daar vanaf 10 mei t/m 16 mei a.s. vissen: één trainingsdag vooraf, drie toernooidagen en daarna nog drie dagen vrij vissen (mét gids en boot). Het is op het moment van schrijven nog niet zeker hoeveel en welke teams er meedoen, maar hoogstwaarschijnlijk komen er teams uit Canada, Engeland, Rusland, Zweden, Finland en Nederland.  

In Scandinavië is het meenemen van vis onderdeel van de volksaard, en dat geldt ook voor snoek. Toch begint zelfs daar de visstand enigszins onder druk te staan. Het toernooi heeft daarom – naast uiteraard de promotie voor de snoekvisserij aldaar – als één van de belangrijkste doeleinden het stimuleren van Catch & Release.

Er wordt met twee man per boot gevist, plus een bootsman/gids. Maximaal 3 opgetuigde hengels per boot zijn toegestaan. Er mag maar één per persoon per boot aan het vissen zijn; wel zo verstandig als het gaat om snoeken met een vliegenhengel. Afwisselen geblazen dus, en dat is bepaald geen straf als je 3 dagen lang van 8.00 tot 17.00 aan het vissen/werpen bent.

Bovendien wordt zo het maken van foto’s als ‘bewijsmateriaal’ van je vangst eenvoudiger (en natuurlijk ook het maken van fotomateriaal voor een fijn verslag naderhand hier op Total Fishing). Verder mag er alleen met enkele, weerhaakloze haken worden gevist en tellen snoeken waarop bloed te zien is niet mee.


Snoeken met bloedvlekken tellen niet mee. Dan fotograferen we toch gewoon in zwart-wit?

Het materiaal

Natuurlijk kom je als snoekvliegvis-land bij uitstek niet onbeslagen ten ijs op zo’n internationaal toernooi. Vandaar dat we als onderdeel van dit unieke project veel tijd en aandacht hebben besteed aan sponsoring, en niet zonder resultaat.

Zo vissen we met #9 hengels van Echo (Echo 2 SW) en #10 hengels van TFO (Axiom), met daarop de beroemde S3-reels van Vosseler en Airflo Ridge Striper lijnen. Evert van Pike Master Lures heeft ons in gelikte en functionele kleding gestoken en qua bindmateriaal zijn onze hofleveranciers Kaj’s Flyfishing en Tom met zijn Hot Spot Fishing.


De Vosseler en de TFO vormen een fraai duo. 


Een persoonlijke noot van Ralph, altijd leuk voor later.

En, wordt het goud? 

Daar gaan we wel vanuit natuurlijk. Niet omdat we onszelf nou zo goed vinden, maar we kunnen het natuurlijk niet maken om als land dat het snoek-vliegvissen zo ongeveer heeft uitgevonden (ik denk alleen al aan ‘onze’ Ad Swier) als laatste te eindigen.

Toch zal het nog een hele uitdaging worden, want de Scandinaviërs hebben uiteraard een flinke voorsprong in ervaring op het soort water waar de wedstrijd wordt gevist. En vlak ook de Engelsen en de Canadezen niet uit als het gaat om hardcore-streamervissen. Kortom: geheid dat de Russen er met de hoofdprijs vandoor gaan….

Hoe dan ook, meer informatie over het toernooi en onze voorbereidingen zijn te volgen op onze blog. Als het ook maar enigszins kan zullen we proberen hierop tijdens het toernooi dagelijks een verslagje met hopelijk de nodige snoeken te uploaden. En mocht dat niet lukken, geen nood: een uitgebreid verslag van ons avontuur zal binnen no time hier op Total Fishing te vinden zijn!    

The Dutch Four - http://thedutchfour.blogspot.com/

Mede mogelijk gemaakt door:

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -