Vliegvissen op Kings (1)

Vliegvissen op Kings (1)

Tekst en fotografie door Jeroen Wohe - British Columbia

Vliegvissen op pacifische zalmen is één van de leukste manieren om zalm te vangen! Ze zijn niet het makkelijkste om aan de haak te krijgen maar omdat er zo veel aanwezig zijn worden dagelijks tientallen vissen geland.


                                           
Imposant dier; de King Salmon.

Vaak wordt er in mijn opinie onterecht neergekeken op de pacifische zalm. Dat zijn vaak diegene die ze niet kunnen vangen of alleen maar vals haken. Ik geef toe: als je niet weet waar je mee bezig bent is het een regelrechte frustratie!

De pacifische zalmen zijn onderverdeeld in vijf groepen:

1 Kings
2 Chums
3 Pinks
4 Cohos
5 Sock Eyes

Ik zal elke zalmsoort individueel doornemen, te beginnen met de ‘Koning van de Zalmen’: De King.

De King, ook wel Tyhee, Chinook of Spring genaamd, is de grootste zalmsoort ter wereld. Deze vissen kunnen over de 100 pond zwaar worden. Tevens zijn ze het moeilijkst te vangen met de vlieg. Ze rusten nauwelijks tijdens het opzwemmen en eenmaal gehaakt is het net of je vast zit aan een speedboot die stroomafwaarts knalt… Hang on! Een run van 300 meter non-stop is vaak meer regel dan uitzondering… Zorg daarom dat je altijd minimaal 300 meter backing hebt op je reel. Ik vis zelf met 35 kilo Fireline als backing en dat werkt prima!


                                    
Een goede partij backing is noodzaak.

Menig hengel, reel en/of vliegenlijn sneuvelt in het gevecht met deze giganten. Tot 30 pond zijn ze nog enigszins handelbaar, echter daarna is het bijna onmogelijk om ze nog te landen, ze zijn gewoonweg te sterk. Het maakt ook niet uit of je met een #8 of een #12 vist, de leader of de haak begeeft het bijna altijd als eerste…


                             
Op een gegeven moment maakt het niet meer uit…

Eenmaal geland is er niks mooier dan die zalm, vers uit de oceaan, puur zilver met de zeeluis er nog op. Elke keer als ik een King haak giert de adrenaline weer door mijn lijf en schiet de gedachte door mijn hoofd of ik hem zal landen of niet. De hengel en reel worden tot uitersten gedreven.

Durf je niet tot het uiterste te drillen, dan is de kans dat je gespoeld wordt bijna 100%. Op het moment dat je de King haakt voel je hem met zijn kop schudden, onder het motto van: wat heb ik nu weer in mijn bek hangen… Vervolgens zwemt hij stroomopwaarts, net of er niet aan de hand is… en ik maar vol in die hengel hangen.


                                               
Vol in de hengel hangen.

Op dat moment realiseert hij zich dat er toch echt iets fout zit en vlucht dan weer stroomafwaarts richting zee. Als je deze typerende run kan opvangen heb je al 50% van het gevecht gewonnen, maar die run zal ook bepalen of je een goede reel en hengel hebt… of niet!

Ellenlange verhalen lees ik wel eens op fora over hengels en reel etc., maar test ze maar eens op een King, dan weet je zeker of het kwaliteit is of niet!


                 
Materiaal gaat tot het uiterste met dit formaat King Salmon.

De king is veruit mijn favoriete vis op de vlieghengel. Ik vang liever een verse King dan een Steelhead! Puur omdat in mijn optiek een steelhead makkelijker te vangen is dan een verse King! Ik spreek niet over donkere vissen die al een tijd op de rivier zitten en aan paaien toe zijn en letterlijk opgestapeld liggen in de diepere pools.

Nee, juist de Kings die zo’n 500 meter van zee af zijn en die met vlagen de rivier optrekken om zo snel mogelijk door te trekken naar de paaigronden, die King wil ik! Je moet rekening houden dat je meer als de helft verspeeld door materiaal(moeheid), onervarenheid en de simpelweg schofterige kracht van die vis.


                          
Op een enkelhandige hengel kan ook!

Maar land je er één dan heb je een vis van je leven, een echte trophy:

     
  • Een vis waarvoor je elk jaar weer terug wilt komen.
  •  
  • Een vis die je nooit meer van de rest van je leven zal vergeten!
  •  
  • Een vis die je najaagt in je dromen, the one that got away!

Kortom een KING, de koning onder de zalmen!

Materiaal

Goede Spey-hengel, minimaal een #8 met een goede Spey-lijn met type 14 sinktips, of een enkelhandige 10 met een 400 grains sinktip. Een goede large arbour reel. 30 ponds leader! Dus zorg dat je backing zwaarder is dan 30 pond!!! Heb al vaker backing zien breken. Vliegen: Intruders in roze/zwart en Leeches. Goede kleuren zijn hot pink en fluo chartreuse.


                            Na een keihard patrijtje knokken weer terug op weg.

Tijd van het jaar

Juni, juli en begin augustus op de Skeena en Kitimat water sheds. En het belangrijkste bij deze visserij: een portie doorzettingsvermogen en stressbestendigheid!

Mocht deze extreme visserij je aanspreken ik heb nog enkele data vrij in de topperiode van het seizoen 2009. Heb je vragen, mail gerust!

Tight Lines, Jeroen Wohe


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -