Vliegbinden op Vrijdag: Goldbead Terminator

Vliegbinden op Vrijdag:

Goldbead Terminator

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Een misschien wat vreemde naam maar die kreeg deze vlieg na wat wilde stoeipartijtjes met dikke forellen en een heuze eerste zalm voor mij. Het bleek ook niet de enige te zijn in die week. Geloof was geboren in die zwaardere vlieg en regelmatig hangt deze dan ook aan een leaderpunt.

Na een vroege wekker rond de klok van 05.00 uur in de Schotse Hooglanden moest deze vlieg maar eens gesopt worden onder de kantjes voor een dikke bruine forel, zo was de planning. Deze schuwe, wilde mannen jagen graag in de hele vroege uurtjes zoals bekend, daarna zijn ze vertrokken, weinig kans meer.

Deze vlieg werd dan ook in een snel stromend stuk onder de kantjes geplaatst waar je kans zou kunnen hebben op zo’n wilde rakker. Om het verhaal kort te houden: de vlieg plopte te water en zakte snel af vanwege de goudkop. Een ferme tik gaf aan dat er interesse bleek te zijn… De tweede worp werd op dezelfde plaats al na 3 seconden beloond met een knal en de springende vis die zich daarna liet zien, bleek een zalm te zijn van rond de 13 pond.


Een mooie wilde man

Wat een start voor die laatste dag daar voor mij! De enige die dag? Nee hoor, de vlieg werd aan medevissers uitgedeeld en er kwamen nog 3 zalmen op de kant diezelfde dag dankzij deze vlieg. Geloof was geboren voor eeuwig. In de jaren hierna heb ik deze vlieg op stealheadwateren met succes gebruikt en mijn geloof is gebleven in dit vliegje.

Benodigde bindmaterialen:

     
  • Haak: TMC 5263 # 6 - 8 - 10
  •  
  • Binddraad: Textreme bruin 8/0
  •  
  • Goudkop: 4 of 5 mm
  •  
  • Staart: bruine goose biots
  •  
  • Sides: Flashy fiber strips
  •  
  • Body: pauwenfibers
  •  
  • Pootjes: bruine saddle hackle in vorm geknipt


1. Goudkop op de haak, binddraad opzetten achter goudkop en deze naar de haakbocht brengen. Bind ter hoogte van de weerhaak een klein bobbeltje dubbing in om de goose biots naar buiten te laten wijzen (spreiden).


2. Selecteer twee ganze biots en bindt deze tegen het dubbing bobbeltje aan aan beide zijden…


…Door het bolletje spreiden de biots zich mooi naar buiten en blijven in deze positie staan. De lengte van de biots laat zich op de foto zien.


3. Aan beide zijden tegen de biots de flashy fibers inbinden, neem de fibers dubbel voor een stevig glimmende zijde.


4. Knip de punten van een bruine hackle taps naar de punt toe af.


5. De hackle achteraan inbinden met de kort geknipte punt, hierna de pauwenfibers inbinden op dezelfde plaats. Neem een 10-tal fibers om een taps toelopende body te creëren. Wikkel de body hiermee naar voren.


6. Na wikkelen van de body eerst de flashy fibers als side inbinden. Trek de fibers tegen de goudkop aan en zet vast met je binddraad. Doe dit aan beide zijden…


…De body heeft nu twee mooie flashy sides in de midden.


7. We gaan de hackle naar voren wikkelen, slag na slag. De achterzijde van de hackle begint kort en gaat steeds met langere punten naar de voorzijde tijdens het wikkelen. Probeer met de vingers bij iedere slag de fibers naar achteren te duwen.


8. Vorm met de laatste slagen een mooi kraag achter de goudkop. Deze fibers zijn langer en geven een mooi bewegend effect op je vlieg. Whipfinish de vlieg  met enkele knopen.


9. De complete vlieg, gereed voor een test in diepe, duistere wateren. De riviertjes zullen niet blij zijn met deze vlieg, ze is killing voor de aanwezige gevinde broeders en zusters.

Vergeet deze ook niet in onze put and take meren te laten zwemmen voor die wat grotere regenbogen hier in ons landje. En mocht je ooit de Schotse Hooglanden eens bezoeken, probeer deze vlieg dan ook zeker een keer op de zalm!

Veel plezier met het binden van deze Goudkop Terminator en tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -