Vliegbinden op Vrijdag: Egg Cluster

Vliegbinden op Vrijdag:

Egg Cluster

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Dit keer de Egg Cluster, een imitatie zalmeitje op fröbelwijze, maar net even anders. Zalmeitjes hebben toch een behoorlijke aantrekkingskracht op de vis en deze versie wordt net even anders gebonden dan de gebruikelijke manier.

Heb dit ei leren binden van een ‘oude rot in het vak’ in de States toen ik daar op bezoek was bij een vliegvisser die me meenam naar een Steelhead-rivier. We zouden daar de Steelheads gaan belagen en hij vertelde me dat zo’n eitje meer dan voldoende was om ze te verleiden. Simpel, snel en zonder duur materiaal te binden. Laat ik je zeggen dat die oude rot nog gelijk had ook; een behoorlijk aantal van die schitterende vissen werden geland door dit zalmeitje.


Gevallen voor dit ei.

En weet je, je bindt er een tiental in een evenzo tiental minuten. Vergeet niet dat er nu ook weer de periode aankomt op het Oostvoornemeer waar je deze heerlijk kan inzetten voor onze ‘steelheads’. Kom op, pak die vice, een haak en dat stukje roze wol, dan gaan we aan de slag.

Benodigde bindmaterialen:

  • Haak: TMC 3761 # 8 of 10
  • Binddraad: Textreme wit of roze
  • Lusjes rug: roze, pluizige wol


1. Haak in de vice zetten en binddraad opzetten achter haakoog en naar achteren tot ter hoogte van de weerhaak gaan. Strengetje roze wol inbinden en met de dubbing naald een klein lusje vormen. Klem dit tussen de vingers vast en met de binddraad vastzetten.

Zet dit eerste lusje rechtop de haaksteel vast als begin.


2. De tweede lus weer vangen met je dubbingnaald en aan de zijkant van de haaksteel houden en vast zetten met je binddraad.


3. Vervolgens de lussen tegen elkaar binden om en om. Links en rechts tegen de haaksteel…


…en vastzetten met een paar bindslagen.


4. De slagen herhalen richting haakoog. Je ziet een mooie, gelijkmatige vorm ontstaan met pluizige draadjes die het eislijm imiteren.


5. Bij het haakoog de wol vastzetten en de whipfinish maken.


6. Tot slot een klein druppeltje lak op de afbindknoop en eventueel wat fijne, wollige draadjes uitplukken voor een slijmlaagje te vormen. De wol ziet er wat ruiger uit nu. In het water zuigt deze zich vol en heeft het uiterlijk van een zalmei.


Zie het resultaat: Een haak met een 8-tal slagen of lusjes wol maakt dit tot een natuurgetrouw zalmeicluster voor de vis. Je kunt deze vlieg ook prima op het Oostvoornemeer vissen; je hoeft dus helemaal niet zo ver weg om deze creatie te laten zwemmen.

Ook in de rodere kleur wol aan te raden. Duik in moeders woldoosje om er een streng roze wol uit te vissen en binden maar. Loop je langs de wolwinkel, dan heb je waarschijnlijk een knot met 100 meter voor een paar euro en daar bouw je zo’n 1000 vliegen mee!

Tot de volgende vlieg!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -