Vleugels bepalen de vangst.

Vleugels bepalen de vangst.

Tja, als je dit leest zal je eerst je wenkbrauwen wel even fronzen. Maar toch is de aanhef van dit artikel 100% onderbouwd. Ergens rond half juni viste ik op zeebaars vanaf de pier in Hoek van Holland. De vangsten waren niet direct om over na huis te schrijven maar zo nu en dan werd er her en der een mooie baars gevangen.

Gezien het verloop van de afgelopen dagen had ik gekozen voor een grove oppervlakte plug. De baars die werd gevangen spoog namelijk regelmatig dikke wijtingen uit. Zo nu en dan had je een spectaculaire volger maar vaak bleef het daar dan ook bij. Ook kleinere pluggen als de Sammy of Bonnie konden onze vrienden niet van eetgewoonten doen veranderen.



Opvallen was dat de visser die links van me stond wel regelmatig een baars wist te verleiden! Gezien de houding van zijn hengel vistte hij met een plug maar het vreemde was dat ik deze plug niet aan de oppervlakte kon volgen. Gezien het tempo waarmee de plug werd binnen gevist ging  het hier zeker niet om een diepduikende plug. Ik werd nieuwsgierig en ging eens polshoogte nemen.

Bij nadere info bleek dat deze sympathieke Belg met een plugje van 9 cm. viste dat pakweg 40 cm. onder de oppervlakte kon worden bevist. Het enige verschil met zijn broer de X-Rap Walk van 13 cm. was dat deze kleine dreumes was voorzien van twee kleine “vleugeltjes”op het achterlijf. Maar juist die vleugels zorgden ervoor dat deze plug net even onder de oppervlakte kon worden aangeboden waardoor hij om wat voor rede dan ook véél aantrekkelijker was dan alle andere kunstaassoorten van dat moment!?

Via Rapala had ik ooit nog eens zo’n zelfde soort plugje ontvangen en dat moest ergens in één van mijn dozen zitten. Ik vertelde het mijn buurman en ja hoor ook hij had bij toeval zo’n zelfde SubWalk in voorraad. Terwijl ik op zoek ging naar mijn exemplaar gooide Bas in.

Het is niet te geloven maar na enkele slagen was het al raak en werd zijn mini SubWalk getracteerd op een enorme dreun gevolgd door een spectaculaire run en dril!! Toch wel een beetje overrompeld zette ik snel mijn SubWalk op en smeet deze geholpen door een krachtige noordelijke wind richting Beerkanaal.

Ook nu bleek al snel dat de vangkracht dat gevleugelde stuk vernuft alle verwachtingen overtrof want toen de plug amper de helft van het traject had afgelegd werd hij “wreed” in zijn kladden gebeten en kon ook de slip van mijn Twinpower bewijzen wat hij waard was. Wat een supersport en dat uitsluitend op deze kleine SubWalk! Ik kon mijn dag met trillende vingers afsluiten op een totaal van 14 super mooie vissen! Eenmaal thuis gekomen onderging mijn uitgebreide plugcollectie een grondig onderzoek.



Gelukkig vond ik nog zo’n SubWalk maar dan net effe groter namelijk 15 cm. met een gewicht van maar liefst 58 gram!! Ach,waarom zou dit monster niet werken,ik ving ze uiteindelijk ook op zijn 13 cm. grote oppervlakte neef dus….!Ik vergeet die middag nooit meer dat ik vol goede moed naar de pier vertrok en uiteraard eerst weer startte met mijn mini Subbie.

Al snel bewees hij wederom zijn vangkracht maar dat grote gedrocht in mijn kunstaasdoos had om wat voor reden dan ook een behoorlijke aantrekkingskracht op me en besloot ik hem toch eens uit te proberen. Nou geloof me of niet maar twee slagen was het al raak. Een dikke stekel had zich vergrepen aan deze namaak turbo wijting en vocht voor alles wat hij waard was.



Toen hij na enige tijd met wijd opengesperde bek aan de oppervlakte verscheen wist ik dat het om een grote zeebaars ging. Na een spectaculaire dril kon ik de vis de kant optrekken. Hij bleek 78 cm. lang en had het schone gewicht van bijna 11 hele ponden! Zo dat was effe een lekkere thuiskomer voor mijn super SubWalk,niet dan. Maar dat het hier niet bij bleef kun je rustig van me aannemen.

Na precies 10 worpen kon ik maar liefst 6 prachtige vissen en de nodige aanbeten (missers) noteren! Máááár kijk uit, want ik kan je nu al verklappen dat deze manier van vissen nog véél verslavender werkt dan de gewone plugvisserij!

SubWalk ze,

Joop Folkers,