Vis(soorten) paradijs Gran Canaria Puerto de Mogan

Vis(soorten) paradijs Gran Canaria Puerto de Mogan

Het is en blijft een waar genot om tijdens de koude vaak grillige februari maand ons kikkerlandje te ontvluchten en naar een zonnige bestemming te trekken. Zo trekken wij in deze periode al sinds enkele jaren naar het zonnige Gran Canaria. Ideaal voor een betaalbare zon/vis vakantie op hooguit 41/2 uur vliegen van Amsterdam.


Puerto de Mogan is een prachtige locatie aan de zuidelijke kant van Gran Canaria,

De accommodaties zijn betaalbaar en zien er verzorgd uit. Tijdens dit soort vakanties wordt ik vergezeld door mijn vrouw,vismaat en fotograaf Yvonne. Kortom een combinatievakantie met voor ieder wat wils. Soms lekker relaxen of vissen vanaf de stranden en pieren. Ook de geneugtes des levens worden niet vergeten natuurlijk.


En je kunt er een heerlijke zon - visvakantie beleven.

Uiteraard kun je er ook met een charterboot op uit trekken. Topboot is de Calrei met als uitvalshaven Puerto de Mogan. Voor meer info kijk op  www.calreicharters.com . Er zijn gedurende het gehele jaar vele tientallen vissoorten te vangen. Eigenlijk kent ieder seizoen zo zijn eigen vissoorten. De ervaren bemanning van de Calrei zoekt dagelijks weer de vis op. Er zijn vele mogelijkheden.

Zo is er naast de spectaculaire de bodemvisserij op grote roggen en haaien ook de mogelijkheid om rond de riffen op amberjack te vissen. Kansen te over dus maar het blijft ten aller tijde vissen natuurlijk. Zelf ben ik de afgelopen jaren behoorlijk verwend met het vangen van vele vissoorten,dus moet dit jouw ook zondermeer lukken! Zelf ben ik een fan van de bodemvisserij. Lekker in mijn korte broek (22 graden!) knokken met zware roggen vind ik ideaal.

Naast de amberjacks leveren de riffen ook nog vele andere,soms  prachtig gekleurde vissoorten als sama’s op. De rifvisserij is zeer intensief want je hebt vrijwel continu beet. De bodemvisserij op o.a. vraagt veel meer geduld van de visser! Soms vang je vissen die je nauwelijks thuis kunt brengen maar daar hebben we een site voor te weten www.soortenjagers.nl.

Met behulp van deze site kun je je gevangen vis nauwkeurig determineren. Als je wilt kun je op deze site zelf een account aanmaken waardoor je de vangsten op een zeer eenvoudige manier kunt registreren. Wel een verslavend werkje want je gaat graven in je verleden dus je bent gewaarschuwd !

Vanaf de kant
Puerto de Mogan is een superlocatie. Het is er allemaal niet zo groot, maar het is super verzorgd en nogmaals goed betaalbaar.


Eerst maar eens lekker relaxed vissen vanaf de kant.

Om te acclimatiseren beginnen we altijd eerst even zeer relaxed met het vissen vanaf de kant. Alle stekken liggen op loopafstand en dat is wel zo prettig. Vanaf de kant voldoet een telescoophengel met een lengte van pakweg 4 meter prima. Ik vis tijdens mijn vakantie vrijwel uitsluitend overdag. S’-avonds lekker onderuit met een wijntje en genieten van de zwoele temperatuur vind ik heerlijk.


Gewapend met diverse soorten aas gaan we op pad.

Gedurende de nachtelijke uren worden ook de roggen actief langs de buitenzijde van de piertjes van Mogan. De visserij hierop is een hele onderneming temeer daar de vangst hoofdzakelijk uit pijlstaartrog bestaat,dus goed opletten geblazen met die giftige stekel om een vroegtijdige vakantie te voorkomen! Zorg er tijdens zo’n nachtelijk (rog)avontuur voor dat je de juiste aassoort bij je hebt! (vissers kunne je hier alles over vertellen)


Pauwooglipvissen zijn vaak het eerste ter plekke!


Er huist een grote kattenpopulatie tussen de stenen van de linkerpier. Als u uw aas opeens kwijt bent weet u waar het door komt !

De plaatselijke Spar heeft een uitgebreide grote verse visafdeling. Je kunt er terecht voor verse sardines, inktvis maar vooral ook de grote garnalen waar de vissen verzot op zijn.


Ook op grote afstand geprobeerd met de geepdobber met een stripje vis. Dit leverde helaas vrijwel alleen kleinere vis op.

Er huist een enorme populatie kleurrijke vissen onder de kant. De meeste soorten zijn niet groot maar wel boeiend door hun mooie kleurschakeringen. De havenharders zwemmen in grote scholen in de rondte maar zijn moeilijk te vangen.


Vanaf het kleinere piertje bij het afwateringskanaal van Mogan is het prachtig vissen.

Net zoals in Nederland kan brood hier de oplossing brengen. Gewoon wat brood natmaken en voeren vis er met een grote vlok. De diverse lipvissoorten langs de kant zijn razendsnel en gek op inktvis. Het zijn echte slopers want ze hebben je garnalen binnen enkele ogenblikken van je haak gevreten.


je kunt van alles vangen zoals deze mini-kogelvis.

Echt een heerlijke bezigheid om de eerste dagen lekker aan te klooien. Gewoon in je korte broek voorzien van een lichte outfit! Kleine dobber met min haakje. Heb je teveel missers stap dan over op nog kleiner materiaal.


En die heeft me toch een partij kleuren absurd gewoon.

De piertjes van Mogan zijn eenvoudig te bevissen. Maar let op,alleen de pier aan de linkerzijde en in het midden van het uitwateringskanaal van Mogan zijn goed bevisbaar. Andere stekken kan je alleen bereiken na een pittige klauterpartij.


Een ware topstek dat afwateringskanaal . Hier met een papegaaivis als mooie vangst.

Aan de zuidelijke pier van Mogan ligt een wrak binnen werpafstand waar we vanaf de Calrei diverse barracuda's gevangen hebben. Het gaat hier niet om de reuzenbarracuda maar een soort dat ruim een meter groot kan worden! Helaas is het vissen In de haven verboden jammer want er zwemt wel veel vis rond.


En dat is een bijzonder visje hoor met z'n stevige papegaaienbek.

Ik heb geen controle gezien maar er staan overal borden dus vissen is niet aan te raden. Aan de zuidelijke zijde  van Mogan bij de afvalcontainers van de haven wordt er vooral in de nacht door de plaatselijke bevolking gevist. Zij vangen er diverse soorten op het hoge water zoals de heerlijke dorade maar ook murenes . Je moet op deze stek beslist geen hoogtevrees hebben.


Volop genieten dus en iedere avond verse vis op het menu die natuurlijk weggespoeld moet worden.

Gran Canaria is een toplocatie voor sportvissers. Een dag vissen vanaf de Calrei levert meestal zware vissen op. Dus leuk om eens mee te maken als je enkele dagen vanaf de kant hebt gevist.  Dat dit echt mannenwerk is blijkt uit het feit,dat er tijdens de dril van zo’n zware rog soms drie man nodig zijn om hem van de bodem te krijgen en te houden!

Maar daarover later meer. Ik wens u deze mooie vis en vakantie-ervaring van harte toe !

Visgroet van Lucky Luc Mom

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -