Vissen op onze “zomergasten” makreel fint en geep!

Vissen op onze “zomergasten” makreel fint en geep, een prachtig vermaak!

Door Luc Mom

Op het moment is het hoogzomer en dat betekent dat de makreel, fint en geep weer volop in onze kustwateren aanwezig zijn. Je kunt er een heerlijke dag vissen van maken vol met kromme hengels

Wanneer zijn ze onder de kust ?

Wanneer de makreel, fint en geep in onze kustwateren aanwezig zijn is afhankelijk van de watertemperatuur de windrichting en golfstromingen die er in de lente aanwezig zijn. Het zuiden van Nederland en Belgie heeft altijd een voorsprong op ons dan wij hier in Noord-Holland. Dat kan soms wel twee maanden verschillen ! Maar als de zeewatertemperatuur boven de 15 graden Celcius komt en dat is meestal al wel in juni dan kunnen we deze vissoorten gaan verwachten.

Wat zijn de beste omstandigheden ?

Daar makreel, fint en geep allen zichtrovers zijn is de helderheid van het water erg van belang. Een rustige wind uit het westen, zuiden of oosten is het beste.
Bij een noordenwind zakken de vangsten bijna altijd helemaal terug omdat die wind echt pal langs onze kust raast en het daardoor erg zanderig wordt. Voor de juiste aasaanbieding is rustig weer met een lekker zonnetje dus in het algemeen het beste.

Welk getij ?

Het getij is, zoals wij allemaal als sportvissers aan zee wel weten een hele belangrijke factor.
Het zorgt er voor dat het water in beweging komt en dat aasvisjes en allerlei andere prooidieren voor onze pelagische (oppervlakte) vissoorten een smakelijke maaltijd worden. En daartussen in ligt natuurlijk ook ons aas om deze vissen boven water te halen.

Voor makreel kan het vaak niet hard genoeg stromen om ze nog te kunnen vangen.
Zij hebben geen zwemblaas en kunnen dus als een soort minitonijn van boven en naar onderen de diverse waterlagen ook met volle stroom afzoeken naar voedsel.

De geep en fint die wel een zwemblaas bezitten hebben hier beduidend meer moeite mee en die zal je op het hoogst van de stroming bijna  niet meer vangen.
Maar dat blijft toch ook weer spannend bij deze visserij want als de stroming weer afneemt veranderen de vissoorten die aan je visaas bijten meestal vanzelf . Een leuke afwisseling dus.

Welk aas kun je gebruiken ?

Als ik de noord- of zuidpier overfiets zie ik nog steeds vissers die  zich niet in verdiept hebben hoe je de pelagische vissoorten moet bevissen. Het zijn allen rovers die op kleine visjes jagen, dus het visaas wat je aanbiedt moet hier ook op lijken. Dus geen vierkant stuk makreel monteren achter je dobber want dit is behalve voor een enkele happige makreel totaal kansloos.

Alles valt en staat met het op de juiste manier snijden van je stripje vis of gerookt spek of zalmhuid . Als het maar een stripje vis is van ongeveer 5 cm wat niet te dik is gesneden en wat in een puntje eindigt. In een puntje eindigen is dermate belangrijk om het aas op een visje te doen gelijken als je het langzaam binnendraait. Ik gebruik hiervoor een scheermesje.

Dit is onovertroffen wat het snijden van stripjes vis betreft. Let op: vlijmscherp !! Voor makreel en fint kun je ook heel veel ijzeren lepels of minipilkertjes gebruiken. Het is handig om ze van verschillend gewicht te hebben omdat je de ene keer de vis hoog en de andere keer diep moet zoeken.


Op welke manieren kun je de makreel, fint en geep bevissen ?

Ik zal het proberen simpel te houden in dit stukje en u een aantal tips geven waaraan de aas-aanbieding moet voldoen. De makreel en fint kun je ook heel goed met de gependobber bevissen. Ik maak hiervoor een schuivend systeem waar de dobber vrij over de lijn kan schuiven en op het eind wordt afgeblokt door een stuitje (zie foto)  .

In tegenstelling tot het vissen op geep die zich echt helemaal aan de oppervlakte bevindt zet ik voor het vissen op makreel en fint een loodkogeltje AA op 20 cm van de haak (Gamakatsu nr 4 of 6)  . Hierdoor wordt het aas dus wat dieper aangeboden dan voor de geep.

De makreel en fint bevinden zich een waterlaag dieper dan de geep dat is de reden hiervoor. Als je echt veel vis wilt vangen en in dit geval makreel dan kun je een verenpaternoster aan je hengel verbinden en die dan met op en neer gaande hengelbewegingen door de diverse waterlagen slepen. Bij de kant wat sneller ophalen want anders zit je vast !!

Het leukst is dit te doen  met een karperhengel van 3.60 van 2 of 3 lbs. Als er te veel veren aan je verenpaternoster zitten knip je er gewoon een paar van af, want je zult merken dat als er 7 makrelen tegelijk aan zitten dat dit geen pretje meer is en praktisch niet meer binnen te halen aan zo’n lichte hengel.
Dit is een verslavende visserij omdat je echt snoeiharde aanbeten krijgt.

Als je het echt helemaal relaxed wilt doen kun je een staande paternoster maken en die aan je 4,50 m lange zeehengel monteren. Korte zijlijntjes daaraan maken met als aas een stripje vis. Belangrijk bij deze montage is dat om de aasaanbieding boven de bodem te doen plaatsvinden dat je de eerste haak pas monteert op minimaal 1,5 meter van het lood.Daarboven kun je er op 30 cm afstand nog een of twee monteren.

Op deze manier heb je echt geen drijver nodig om het zaakje rechtop te houden want dat wordt als ik dat zie een echte kermisatraktie. En trouwens ook bijna niet meer te werpen.Gewoon achterover in het stoeltje zitten en wachten maar tot de zeehengel krom wordt getrokken . En reken maar dat dat gebeurt hoor, dus blijf in de buurt van je hengel.Een combinatie van al deze visserijen is natuurlijk ook mogelijk al is mijn eigen ervaring hierbij dat dat altijd ten koste gaat van de concentratie op een bepaalde visserij.
Aan u de keus !


Wat voor hengels kun je gebruiken ?

Een tophengel voor het vissen met kunstaas op makreel en fint vind ik gewoonweg een 3.60 lange karperhengel van 2 of 3 lbs waar je een kleine zeemolen op monteert die bij de hengel past.Voor het met de dobber vissen ben ik helemaal gek van het vissen met de 4.20 feederhengel die ik bezit. Deze dan wel uitgevoerd met de zwaarste top die er op de hengel past. Bij de aanschaf van dit soort hengels zitten er altijd diverse extra toppen bij van ultra licht tot zwaar, zodat u het materiaal aan de omstandigheden of werpgewichten kunt aanpassen.


Wat voor dobber kun je gebruiken

Er zijn nogal wat dobbers in de handel voor deze visserij en dat levert dus in de winkel best wel een lastige keus op. Vooral als je deze visserij niet gewend bent. Gelukkig zijn de dobbers qua vorm steeds verbetert voor ons vissers.Die vorm is belangrijk omdat je de vis soms van ver moet halen.

Als je als visser verder kunt gooien dan de visser naast je ben je erg in het voordeel bij deze visserij. Gepen laten zich nogal afschrikken door het geluid van in het water plonzende dobbers. Gelukkig zie ik die ouderwetse gepenballen niet meer want dat geluid bij de inslag op het water is tot aan Engeland te horen bij wijze van spreke  .

Neem een dobber waar het lood is ingegoten in het onderstuk van de dobber en dat lood moet dan ook nog eens rechtstreeks verbonden zijn met het topoog van de dobber.Dit gebeurde bij de oudere dobbers vaak niet waardoor je je lood verloor na diverse keren op de blokken te hebben gestuiterd en je de dobber dus weg kon gooien.

Zelf ben ik helemaal gek van de prachtige gependobbers die John van Dongen uit Schermerhorn maakt. Deze zijn zo super gemaakt dat daar wat mij betreft geen andere dobber tegenop kan (zie foto) John is een fanatieke innovatieve zeevisser die dus altijd nadenkt over de zaken die hij gebruikt bij de visserij. John is een hobbyist en krijgt af en toe de heilige geest om weer een paar honderd van deze dobbers te maken die hij dan weer voor een zeer schappelijk bedrag aan bevriende sportvissers aanbiedt.

Wat u vooral niet moet vergeten !!

Daar de visserij op makreel,fint en geep vooral in de zomer plaatsvindt moet u echt om een aantal zaken denken.Het meenemen van een (opvouwbaar) emmertje die in iedere goede hengelsportzaak te verkrijgen zijn is een must.Je kunt dan je vis eventjes vers houden voordat je ze schoon gaat maken. Tevens kun je je handen er in wassen , want reken maar dat je bijna zelf op een geep lijkt als je een dag gevist hebt.Dit water warmt ook op in de loop van de dag let daarop !! Verversen dus.

Als u makreel vangt is gewoon het allerbeste om ze direkt schoon te maken.Daarna bergt u ze op in de koelbox die op deze dagen ook zeker niet mag ontbreken wilt u uwgevangen vis later nog kunnen opeten. In de koelbox natuurlijk wel een paar koelelementen doen. Het beste zijn gelelementen die blijven heel lang koud.De koelbox met inhoud voor de zekerheid toch maar uit de zon zetten. .Je meegenomen visaas in de vorm van stripjes vis gerookt spek of zalmhuid kun je hier ookmooi in koelhouden. Als je dit niet doet gaat je aaspresentatie zo enorm achteruit dat je jezelf echt tekort doet.

Hoe moeilijk het ook is om te stoppen met het vangen van makreel moet u zich toch echt beseffen hoeveel vis u nu echt nodig hebt om te eten. De wegrottende makreel en geepkadavers die zonder enig doel zijn gestorven is mij een grote doorn in het oog  en gewoon om verdrietig van te worden.De grote hoeveelheden troep die in de zomer achter blijven op de pier is natuurlijk zeer  kwalijk. Wat zullen deze lieden thuis voor huishouden hebben vraag je je af ?

Ik wens u veel visplezier toe bij het bevissen van onze schitterende pelagische vissoorten de makreel, fint en geep. Ik hoop dat ik u weer een stukje op weg heb geholpen.En uit bovenstaande relaas blijkt mijns inziens weer dat het zeevissen echt niet moeilijk is, maar wel altijd aan een aantal basale voorwaarden qua aasaanbieding moet voldoen.

Goede vangst en de visgroeten van

Lucky Luc Mom