Vissen in Tsjechiƫ

Vissen in Tsjechië

Door Jan Kolman

Zoals bijna traditie begint te worden, zijn ook dit jaar John Martienus , Fokko-, Ted- en Jan –Kolman een week gaan vissen in het buitenland. Op internet vonden we een adres in Borova, een klein dorp in Noord Bohemen, Tsjechië. Borova ligt bij de wat grotere stad Nachod en is vlak bij de Poose grens en de rivier waar onder andere in gevist kan worden is de Methuje. Na het nodige overleg, veel zoekwerk op internet, informatie op de clubavonden van Kunst en Vliegwerk en de vele bezoeken aan, en praatjes bij, Wout van Leeuwen, Rien Rotfutz en Martin werd besloten om een 10-tal verschillende vliegen/nympfen te maken om mee te nemen.

De taken werden verdeeld zodat iedereen voor iedereen een paar vliegen zou bouwen.
John verzamelt alleen vliegen en zegt:”dat gepruts is niks voor mij”, dus die werd van deze belangrijke taak ontheven. Als compensatie hiervoor zorgde John voor chips, zoutjes, whisky, sherry (eigenlijk alleen voor Ted en John), koffie en niet te vergeten de boterkoek etc om mee te nemen. Er werd zelfs een apparaat gemaakt om zelf leaders te twijnen en Jan maakte voor alle deelnemers aan deze expeditie 4 leaders. Voor elke leader was ongeveer 35 meter 0,12mm nodig.Dus tel uit je winst! Na al deze voorpret was het 1ste Pinksterdag dan eindelijk zover.
Iedereen werd keurig door Ted thuis opgehaald en toen alles en iedereen aan boord was , reden we om ongeveer 03:00 uur (!) Zoetermeer uit.
Zoals je op de foto ook kan zien is het wonderbaarlijk hoeveel spullen er in de achterbak van een Mazda 6 passen; 4 weekendtassen met de inhoud voor een week !? 4 waadpakken + 1 reserve want je weet maar nooit. 4 paar waadschoenen 8 hengels + 1 reserve want je weet maar nooit. 4 tassen met vis spullen en het nodige reserve materiaal , want je weet maar nooit. 1 koffer met nog een tas met bindspullen, want je weet maar nooit. De nodige hoeden, petten, schepnetten. Als je deze uitdragerij zag, leek het wel of we nooit meer terug zouden komen…

‘Hoe is het mogelijk,dat dit er allemaal inpast!!’


Na een voorspoedige reis van ongeveer 1200 km en een, volgens de chauffeur van dienst, onterechte bekeuring van € 30,- voor te hard rijden in een dorp ergens in Tsjechië kwamen we via Keulen, Frankfurt, Nurnberg, Pilzen Praag en Nachod om +/- 17:00 uur op de plaats van bestemming aan.

‘Ons tijdelijk onderkomen’


Onze gastheer Jhindrich (voor het gemak heette hij de rest van de week Hendrik-Jan) stond ons al op te wachten met een welkomst borrel. Die borrel bleef trouwens niet beperkt tot de eerste dag. Het was veelal Tsjechische Wodka. Datzelfde spul stoken ze volgens mij, ook in de straalmotor van een F16. Onze gastheer had reeds voor de, bij de prijs inbegrepen, benodigde visvergunningen gezorgd. Dus na die borrel onder aanvoering van Hendrik-Jan, de eerste keer naar de rivier de Methuje.

‘Methuje, Noord Bohemen Tsjechië’


Het stuk waar we mochten vissen, ligt in een bosrijk dal en zag er met het zonnige weer en het jonge groen van het bos adembenemend uit. Dus meteen maar de waadpakken aan, hengels opgetuigd en na het bijzonder waardevolle advies van Hendrik-Jan om een droge OF een natte vlieg te nemen, voor de eerste keer het stromende water van de rivier in.

‘Waadpakken en schoenen aan en vissen!!’


Het resultaat van deze eerste dag was 1 klein maar schitterend getekend en fel vechtend bruin forelletje. Zoals te verwachten, bleek het vliegvissen met een droge vlieg op stromend water wel effe wat anders dan in een polderslootje in Nederland.
Je ziet aan de andere oever van de rivier, in een relatief rustig stukje een vis azen.
Je weet je droge vlieg redelijk in de buurt van dat plekje neer te laten komen maar doordat je vliegenlijn echter in het sneller stromende gedeelte is geland, gaat je vlieg er als een speedboot vandoor en je, in een bocht liggende, lijn achterna en die forel verbaasd achterlatend. De truc om dat te voorkomen, werd na het voortreffelijke diner van Hendrik-Jan, met veel deskundigheid besproken onder het genot van een biertje en de nodige andere al dan niet alcoholische versnaperingen, waarbij bleek dat Jan opeens ook Whisky lustte. Na een vermoeiende reis, de eerste vis, de eerste welkomstversnaperingen gingen we, voldaan en vol verwachting voor de visserij van de volgende dag, naar bed. Fokko en Jan in een kamer beneden, want die snurken allebei. Ted en John op de eerste verdieping.
De eerste nacht is Fokko maar op de bank in de huiskamer gaan liggen, want de geluiden die Jan in zijn slaap produceert zijn werkelijk oorverdovend. De tweede nacht is Jan maar op de bank in de huiskamer gaan liggen, want de geluiden die Fokko in zijn slaap produceert zijn nog oorverdovender. De derde nacht en de rest van de week, werd er ’s avonds eerst een bed naar de huiskamer gesleept, en konden beiden slapen en werd hun gelijktijdig gesnurk tot in de wijde omtrek gehoord. Wederom onder begeleiding van Hendrik-Jan ,de tweede dag in de ochtend uren naar een ander stuk van de Methuje.

‘Het blijft mooi’


Alleen onze gastheer ving een paar visjes, maar wij helemaal niks, behalve de nodige boomtakken en blaadjes. Tussen de middag zijn we gaan eten in een restaurant Pekla aan de rivier.

‘Restaurant Pekla’


Voor een bedrag waarvoor je hier in Nederland alleen je auto mag parkeren,eet je daar voortreffelijk.De rest van de week zijn we daar ook maar naar toe gegaan.
’s Middags een andere plek van de rivier afgestruind. De vangst was erg verschillend.
Degene met de meeste vis had er in +/- 1 ½ uur 15 stuks! Op dinsdag na weer een voortreffelijk ontbijt, zijn we gaan “shoppen” in Dobruska, een stadje ongeveer 10 km van Borova. Daar was ook een hengelsportzaak met enige vliegvisspullen.
Je kon daar vliegen kopen voor een prijs waarvoor je Nederland amper een lege haak kan aanschaffen.Het oog wil ook wat, dus daar verschillende visspeldjes gekocht om o.a. de vis hoed/pet “op te leuken”. Ook op de plaatselijke markt werden voor de vissport uitstekend te gebruiken kleding verkocht voor prijzen die wij niet voor mogelijk houden.
In de middag nog weer naar de Methuje en nu had iedereen wel een paar visjes.

‘Fokko in aktie’


Op woensdag met Hendrik-Jan naar een ander, iets kleiner riviertje in de buurt van Nachod, gegaan. Toen we ons bij de rivier aan het kleden waren en de hengels optuigden, zag het er veelbelovend uit, gezien het aantal azende vissen. Op het moment dat we begonnen te vissen echter begon het te regenen en werd er op een klein verdwaald bruintje na, helemaal niets meer gevangen. Een beetje teleurgesteld en met natte vliegvesten en hoeden zijn we terug naar ons tijdelijk huis gegaan.Aangezien het weer er niet beter op werd, werd er een rust/slaapmiddag ingelast.
Ted en John sliepen als rozen, Jan bond er nog wat vliegjes bij en Fokko snurkte zo hard, dat Jan de eendenkontveertjes iedere keer weer bij elkaar moest zoeken.

‘Geduld is een schone zaak’


Op donderdag met schitterend weer, verschillende stekken in de Methuje afgestruind. Jan wist een vis te vangen die iedere keer op de zelfde plaats aan het azen was. Uiteindelijk liet deze ongeveer 25 cm grote bruine forel zich toch verschalken.

‘Ook voor John geldt: De hengel kan niet altijd gespannen staan’

Op dezelfde stek werd die middag door Fokko ook de eerste Vlagzalm boven water gehaald.
Met zijn schitterend roodgerande rugvin deed hij zijn naam alle eer aan.

‘De eerste Vlagzalm’


Intussen vrijdag geworden,dus al weer de laatste visdag. Ook deze dag de nodige kopvoorns,vlagzalmen, regenboog- en bruine-forellen gevangen.
Op vrijdagavond alle schoenen en waadpakken schoongespoeld in de badkuip
Alles buiten te drogen gehangen en nadat John de gang en badkamer had aangedweild, waren we klaar voor de terugreis.

‘Onze droogboom’


Wonder boven wonder pastte op zaterdagmorgen alles weer in de Mazda.
Onderweg nog even gestopt bij de Asian Market bij de Tsjechisch-Duitse grens.
Daar is van alles te koop op gebied van kleding, schoenen tassen etc etc.
Nog nooit zoveel namaak spul bij elkaar gezien. Onder het eten op de terugweg, ontstond de discussie : Waar gaan we volgend jaar naar toe? We zitten tot nu toe nog niet helemaal op een lijn maar geloof me, dat komt vast wel weer goed.

‘Hier had iedereen er een stuk of 10 van’


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -