image description

Visreis.nl Heilbot festival 2016 Torsvag: Dag 5

Visreis.nl Heilbot festival 2016 Torsvag: Dag 5

Het wordt met de dag beter. Vandaag hebben we 12 heilbotten weten te landen en dat is gemiddeld drie per boot. De stroming wordt ook met de dag meer en meer. John wist vandaag de grootste te vangen met 137 centimeter!

Dat is al een hele mooie vis maar er zijn nog veel mannen die denken dat morgen de topdag is en dat het hele klassement nog op zijn kop wordt gezet. Dat is wat ons betreft natuurlijk meer dan welkom. Maar veel belangrijker is om te zien dat iedereen met elkaar de visverhalen van de dag deelt op het terras onder het genot van een biertje en dat het gezellig is.John, Nico, Danny en Chris zeiden vandaag gekscherend dat ze een postorderbedrijf gaan beginnen. Het formaat liet te wensen over maar ze vingen er ook vier.

Helaas staat Chris nog op nul dus die moet morgen mee op 'strafexercitie' met Lars en Joris om hem toch nog aan die felbegeerde heilbot te laten geraken. We gaan ons best doen!Op de boot van John, Lars, Andre en Henk was er nog een bijzonder moment waarop alle vier de mannen tegelijkertijd een kabeljauw vingen en toen spontaan besloten tot een selfie met de vissen.

Bijzonder moment en ik heb het nog niet eerder gezien. Daarnaast mocht ook Andre zijn eerste heilbot bijschrijven vandaag.Maar hij is nog steeds rotsvast in de overtuiging dat hij morgen de grootse gaat vangen. John die vandaag de 137 centimeter mocht noteren hoopt dat natuurlijk ook want zo sportief is men in deze groep en dat is erg plezierig.Sander ving vandaag weer twee mooie heilbotten van mooi formaat. 115 en 121 centimeter zijn voorwaar mooie vissen. Zijn mede bootvrienden gaf hij daarmee het nakijken.

Peter en Huib hadden beiden nog wel aanbeten maar wisten deze niet om te zetten in vangsten. Maar met deze vangst staat Sander al wel op de tweede plaats in het klassement! Ik was vandaag met Daniel en Michael mee. Zij waren beiden nog heilbotloos dus we hadden een doel vandaag. En dat is gelukt, zeg ik niet zonder enige trots. Beiden hebben twee heilbotten gevangen waarbij Daniel met 110 en 87 centimeter werd bedeeld en Michael met 87 en 60 centimeter.

.

Daniel had daarnaast nog een reus aan de lijnde lijn. Mensen die wel eens een heilbot hebben gevangen kennen dat gevoel dat als je langzaam opdraait je shad in het middenwater opeens niet meer verder kan en je hengel geheel krom staat. Dat moment duurt ongeveer twee seconden.

De visser denkt: ”Oeps dat is een grote!” en de heilbot denkt: “Mij niet gezien!”. Vervolgens begint de heilbot aan een magistrale run en is niet bij te houden. Ook niet met het meevaren met de boot.Deze dame was Daniel te slim af want ze ging direct naar het ondiepe water en het duurde dan ook niet lang voordat de dyneema langs een steen de geest gaf. Helaas en na een paar goede oerkreten was het dan ook weer stil in Torsvag. Ze zitten er dus zeker wel, die grote jetsers. 

Wordt morgen die dag? We gaan het meemaken. Tot morgen!

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl