Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer (deel 3)

Visavontuur in Noorwegen op Nautnes Fiskevaer (deel 3) 

Door Team Total Fishing internationaal (Leonard Muys en Ron Smits)

Aan onze prachtige visvakantie komt helaas een einde. De laatste dag is aangebroken. De vooruitzichten om de oceaan op te gaan lijken goed. Een rustige oceaan en een mooie regenboog. Zouden we onze doelstelling waar kunnen maken, door vandaag, een leng van meer dan meter te vangen op een diepte van minder dan 100 meter?

Vol goede moed stappen we aan boord van de prachtige boot van Leonard, voorzien van de nodige elektronische snufjes. Eerst weer even de nodige makrelen vangen, zodat we vers aas hebben om de leng te vangen. Dan kunnen we eindelijk de oceaan op, weinig wind, maar toch een behoorlijke deining als gevolg van de wind van gisteren.


Er is een gezegde dat onder de regenboog een schat ligt. Zou het de leng van minimaal een meter zijn op een diepte van minder dan een meter?

We hebben ongeveer 15 minuten gevaren en kijken elkaar aan. De golven worden dreigender en dreigender. Af en toe bulten van anderhalve meter hebben andere plannen met ons. We besluiten om niet verder te varen en op deze hoogte te blijven. De wind en de stroming komen uit tegengestelde richting en maken dat de golfhoogte deze afmetingen krijgt. De dieptemeter geeft 80 meter aan en we driften langzaam naar de kust.

Makreel filets aan de haken en overboord ermee. Al in de eerste drift hebben we allebei een kromme hengel. Gul? Pollak? Of toch een leng? 80 meter is toch een hele afstand. Eindelijk zien we de vis van Ron, een mooie pollak van ongeveer 85 centimeter. Ook Leonard had een pollak van deze afmetingen. Wat een fijn begin van de laatste dag.


Een van de twee mooie pollakken van deze dag.

Veel tijd om bij te komen krijgen we niet. De top van de hengel van Leonard gaat al bonkend richting oceaan, anders dan bij de pollak. Even later zien we dat Leonard een leng van 65 centimeter aan de haak heeft.


65 Centimeter leng.

We worden nu wel heel enthousiast, al moet Leonard na twee vissen wel even bijkomen. Snel hebben we een waypoint gemaakt. De rest van de drift blijft rustig en we besluiten weer opnieuw een drift over het waypoint te maken. De pollak laat het afweten. Maar ter hoogte van ons waypoint meldt er een vis aan de hengel van Ron.

Eerst heel voorzichtige rukjes aan de hengel. We roepen allebei tegelijk: leng. Ja, de leng neemt een paar tellen later een run en meteen wordt de haak gezet, hangen en na het nodige takelwerk komt er een leng boven water van ongeveer 65 centimeter. Mooi, maar nog altijd is de meter nog niet gehaald.

De drift wordt opnieuw ingezet en dit maal meldt zich een gul aan de hengel van Leonard. Wederom een mooie vis van 80 centimeter. Ook Ron pakt een gul, die wat kleiner is, dan die van Leonard.

De rest van de drift brengt helaas geen vis meer, daar we niet over ons waypoint komen. Stroming en wind zijn gewijzigd. Leonard kijkt op zijn apparatuur en berekent een nieuwe drift.


Mooie gul.

De drift gaat inderdaad over het waypoint en op de hengel van Ron zien we weer de voorzichtige rukjes van de leng. Het duurt langer dan normaal, maar daar is de run van de leng. De haak wordt gezet en Leonard roept: Ron het is een grote. Zou hij de meter halen? De dieptemeter geeft aan 79 meter.

Wat een geweld na de aanslag. De aanslag is veel belovend, een massieve bonk geweld geeft aan dat het een grote is. Naar mate de leng naar boven komt neemt het geweld af, maar het blijft een flinke zware zak aardappelen. Langzaam maar zeker worden de meters lijn ingehaald en daar is het eerste wit van de vis te zien. Wow wat een beest.

Eindelijk de vis kan geschept worden, maar het net van Leonard is te klein. Met veel moeite kan Leonard de vis aan boord brengen. Zo te zien is deze een ruime meter. 1.29 meter leng op een diepte van 79 meter. Ron moet wel even bijkomen, maar breed lachend geniet hij van zijn vangst.


Veel tijd om bij te komen had Ron niet. Er meldt zich weer een leng en weer moet er 80 meter omhoog gepompt worden. Een leng van net geen meter komt weer aan de oppervlakte.


We besluiten om weer terug te varen, omdat de wind toch behoorlijk aantrekt. In de haven krijgen we veel bekijks.

De weegschaal blijft hangen op bijna 15 kilo. Ook voor Nautnes is dit een mooie vangst.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 393
Willem Moorman -
image description
Actuele vangstberichten tot dinsdag 22 oktober
Willem Moorman -