Vis- en materiaaltips met Sensas (1)

Vis- en materiaaltips met Sensas (1) 

Met het almaar kouder wordende water trekt witvis naar overwinteringsplekken. Op groot, openbaar water trekt voorn niet zelden naar haventjes, kanalen en sloten in de bebouwing. Kortom, plekken waar het water net een tikkeltje warmer is.

We hebben het dus over voornvissen in de winter; door het koude water is de vis langzaam, daarom zijn gevoelige dobbers erg belangrijk. Daarnaast is een dobber van robuust materiaal een pré. Zeker bij de winterse voornvisserij krijgt een dobber heel wat te verduren. Je vangt (als je geluk hebt) veel vis en regelmatig tikt de dobber tegen een steiger of bootje. Ingrediënten voor het ‘lek raken’ van de dobber. De nieuwe foam serie dobbers van Sensas bestaan uit high density foam materiaal en kunnen niet lek raken!



Productontwikkelaar Bernard Leveque van Sensas: “Vergelijk je eenzelfde draagvermogen standaard balsa dobber met een foam variant, bijvoorbeeld deze 0,5 grams dobber, dan is de foam variant 5% minder in volume. Daardoor wordt de dobber net een tikje gevoeliger”.

Er waren al eerder foam dobbers verkrijgbaar, waarom nu pas deze Sensas serie? “Het foam waar we eerder dobbers mee hebben proberen te maken voldeed niet aan onze hoge eisen. Het HD materiaal wat we nu gebruiken wel. Bovendien hebben we een complete range gemaakt. Binnen één model dobber zijn meerdere varianten beschikbaar, bijvoorbeeld met een fiber, plastic en metalen antennes, om in te spelen op verschillende visomstandigheden.”

De dobbers zijn in maar liefst 14 verschillende modellen beschikbaar. Het lichtste model begint al bij 0,05 gram (Gilles) en de zwaarste 4 gram (Cordoba & River), de adviesprijzen variërend van € 2,50 tot 2,90.

Een bijkomend fenomeen in de winter is helder water. De kleur van het grondvoer is dan essentieel. Gebruik een donker gekleurd voer, bijvoorbeeld Sensas 3000 super black gardons. Een lichtgekleurd voer werkt op de bodem afschrikwekkend; een voorn tekent af en valt voor geschubde en gevleugelde predatoren veel meer op.

Bij de voornvisserij is het extreem belangrijk om regelmatig bij te voeren, bij voorkeur los aas. De twee beste aassoorten zijn wellicht hennep en casters. Van de eerst genoemde zijn handige blikken te verkrijgen met kant-en-klaar hennep, zonder enige vorm van conservering.

Meer info: www.sensas.fr

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -