Tophengel in de klasse X-heavy: de Victory barbel 14 feet.

Tophengel in de klasse X-heavy: de Victory barbel 14 feet.

Door: Frank Pulles

Met genoegen kan ik een primeur melden voor de barbeelvisserij op de grote rivieren. Het betreft een tophengel in de klasse X-heavy: de Victory barbel 14 feet.
 
Een stukje voorgeschiedenis:
Cees, een vismaat van me, en ik, vissen regelmatig aan de Rijn in Duitsland op barbeel. De Rijn vraagt om specifiek materiaal. Vanwege de stroming, en de daarbij behorende forse lijn druk is het noodzakelijk om te vissen met zware korven: 180/220gram. 

Dit vereist natuurlijk nogal wat van een hengel om dergelijke korven weg te zetten over een afstand van ca 30m en om fatsoenlijk een barbeel te kunnen drillen en landen. Weinige als "heavy", of  "x-heavy" geclassificeerde fabriekshengels kunnen voldoen aan deze eisen.


De Victory barbel 14 feet.
 
Er hangen bij Cees diverse fabriekshengels aan de wand van Europese makelij. Eigenlijk moet ik zeggen van Chinese makelij. Geen van allen konden ze hem bekoren voor deze specifieke visserij. Daarom wendde hij zich tot hengelbouwer Dick Willemsen van RodVisions.

Nadat Cees zijn intenties had duidelijk gemaakt over wat voor type hengel hij zocht en voor welk doel hij bestemd was ging Dick aan de slag. In het verre Nieuw Zeeland werd een blanc besteld en na ca 2 maanden had Cees de hengels in huis.


Voor het zware werk.

Vorige week kregen ze hun vuurdoop aan de rijn en  kreeg het genoegen om een paar uurtjes met deze hengel te vissen en met de volgende ervarening. De 2 delige "Victory barbel 14" is een sublieme afgebouwde hengel met een power die zijn weerga niet kent. Een pure krachtpatser, aar daarnaast beschikt de hengel over souplesse en een "ziel".

Aanbeten worden prima weergegeven, en bij de dril is het contact met de vis optimaal en kan je heel goed anticiperen op het gedrag van de vis. De hengels is compleet in balans met het doel waar ie voor is, zware korven zonder moeite werpen en grote vis drillen en landen, onder zware condities.
 
Het cliche: "het kost wat, maar dan heb je ook iets", gaat hier niet op. ik durf te beweren: "het kost wat, maar dan heb je ook het beste van het beste." De Rolls Royce onder de barbeel hengels.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -