Tips ’n Trics 40: Waar winterpolderen?

Tips ’n Trics 40:

Waar winterpolderen?

Door Berthil Bos

In deze koude maanden mag ik graag vanaf de kant mijn geluk beproeven in de polder en de daaraan verbonden wateren. Natuurlijk ga ik ook nog wel met de boot eropuit, maar is het te winderig of gewoonweg te koud, dan loop ik liever een stuk. We hebben het dan over snoekvissen zoals wijlen Jan Schreiner en good old Jan Eggers ons hebben laten lezen en zien: hengeltje in de hand, rugtasje om de nek en banjeren door de natuur in de breedste zin van het woord.


Lekker lopen, vissen én genieten van de natuur!

In de winter  is het roofvisbestand van een dergelijke polder niet meer verdeeld over het gehele gebied en zal  circa 70% van het water geheel of gedeeltelijk visloos zijn. Dit komt omdat de witvis - als ze de kans krijgen - naar bepaalde gedeelten van het water trekken om de barre winter door te komen. De snoek gaat nu echt geen grote afstanden afleggen om een visje te bemachtigen en is in deze tijd door zijn bioritme liever lui dan moe. Je zult ze daarom meestal aantreffen op plaatsen waar de aasvis zich ophoudt.


Geijkte standplaats.

Waar treffen we deze plaatsen aan in dit uitgestrekt landschap? Allereerst zou ik opzoek gaan naar beschutte plekken waar de wind geen vat op het water heeft. Hierdoor is de watertemperatuur hier constant en dat hebben ze het liefst. Ook moet er iets meer water staan dan in omgeving. Dit rustige water is door de kou algenvrij en kan daardoor erg helder zijn. Lekker makkelijk voor een zichtrover als de snoek zou je denken, maar zo simpel is het niet.


In de buurt van bruggen blijft het ijs vaak lang weg en kan er uitstekend gevist worden.

Is het op een dergelijke plek kraakhelder, dan zal er vrijwel zeker geen witvis aanwezig zijn en dus ook geen snoek. Scholen witvis wroeten namelijk in de bodem en zullen altijd het water iets vertroebelen. Wanneer ik een mooi rustig plekje gevonden heb met wat diepte én het water is niet kristalhelder, dan mag ik daar graag even snel een stukje kunstaas, bijvoorbeeld een ratelaar, door het water raggen om te zien of er ook visjes al vluchtend uit het water komen.

Ben je er zeker van dat er aasvis aanwezig is, dan vis ik de omgeving van de stek nauwkeurig uit. Kruisingen met hoge oevers zijn zulke plekken, maar ook bruggen en duikers die twee wateren verbinden, zijn geijkte plekken. Bij bruggen is het meestal wat dieper en is er op de brugpalen altijd nog wat voedsel voor de witvis te halen. Bij duikers heb je ook een kant waar het wat dieper is, daar waar het water uitstroomt.


Kruisingen met hoge oevers kunnen zeer productief zijn.

Bruggen en duikers hebben ook nog het voordeel dat het water hier minder snel bevriest. Water dat beschut wordt door een boerderij of bomen en struiken, is in deze open wereld zeker de moeite waard, vooral als deze de gure oostenwind kan breken. Eigenlijk is er een stelregel voor de winterse poldervisserij en die luidt: Daar waar jij je behaaglijk voelt, is ook de vis aanwezig. Al roofvissend in deze tijd moet je zeker niet de stekken vergeten die in de bebouwde kom liggen en die in verbinding staan met het polderwater. Ook hier gaan we op zoek naar rustige plekken waar de watervogels zich thuis voelen en door middel van hun ontlasting voedsel afgeven aan het water.


Zoek de vis ook zeker een keer in bebouwde kom.

Al lopend in de bebouwde kom je ook vaak zijtakken of inhammen van het hoofdwater tegen die heerlijk beschut liggen. Staat hier genoeg water en is hier ook nog walbeschutting aanwezig  waar veel slakjes en andere voedsel voor de witvis aan vastkleven, dan kan je er vergif op innemen dat de snoek dit een heerlijk plekje vindt. Belangrijk is ook in deze tijd dat je bij het vangen van een snoek, je op deze plaats meerdere exemplaren kunt vangen, hoe klein de stek ook kan zijn! Zelf de duikers in een polder of dorp kunnen meerdere snoeken herbergen.


En heb je er eenmaal een te pakken, vis dan door op diezelfde plaats, er kunnen er zomaar nog een paar meer uitkomen!

Lekker hoppen door de polder en de aanliggende dorpen is een heerlijke onderneming die veel snoek kan opleveren. Blijf niet te lang op één plek en zoek de aasvis… Succes gegarandeerd!

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -