image description

Tips en tricks voor de zeeforel (5)  De zeeforel is los in Denemarken

Tips en tricks voor de zeeforel (5) 

De zeeforel is los in Denemarken 

Door Ron Smits 

Op dit moment heeft het zeewater in Denemarken een temperatuur bereikt van omstreeks 5 graden Celcius (en soms meer) en de zeeforel is nu heel goed te vangen. Niet alleen in de fjorden maar ook vanaf de kusten met volle zee.

De zeeforel is nu weer terug van de rivieren en heeft een ongelooflijke honger. Dat wil zeggen dat ze bijzonder gemakkelijk te vangen zijn, want ze storten zich bijna op alles. De afgepaaide zeeforel heeft ongeveer een derde deel van zijn lichaamsgewicht verloren tijdens het paaien op de rivieren.

Helaas is deze vis mager en ongeschikt voor consumptie. Er is dan ook maar één advies en dat is deze vissen zo voorzichtig mogelijk onthaken en terugzetten. In augustus/september heeft deze afgepaaide zeeforel zijn oude gewicht weer terug en is weer een waardige tegenstander aan de hengel.


Mijn materiaal staat klaar om over drie weken de zeeforel in het noorden van Jutland te belagen.

Het is echter niet alleen de afgepaaide zeeforel die nu gevangen wordt, ook de overspringers (dit zijn de zeeforellen, die niet hebben deelgenomen aan het paaien op de rivieren), die op zee gebleven zijn om te overwinteren. Door de redelijk zachte winter zijn ze bijzonder vet en geven goed partij aan de hengel.

In Denemarken geldt een minimum maat van 40 centimeter, de Denen hanteren zelf 45 centimeter, omdat een zeeforel van 40 centimeter nog niet heeft deelgenomen aam het paai proces (Dit is het uitgangspunt voor de bepaling van de minimum maat).


Mooie zeeforel gevangen door Walter Kaiser vorige week op Langeland.

Gaat u er binnenkort op uit om de zeeforel te belagen, denk dan nog even aan de voorgaande tips en tricks: Wind op kop, waaiervormig uitwerpen, langzaam verplaatsen langs het strand om een groter gebied af te vissen, geloof in het kunstaas, niet te snel het water in waden, spinstops, snelheid afwisselen, UV zonnebril, zeeforel houdt zich op in scholen van tien of meer, donkere ondergrond wil zeggen dat het water sneller opwarmt.

Op de facebook pagina https://www.facebook.com/zeeforelvangeninDK vind u ook alle goede stekken van Langeland en de voorgaande tips en tricks. Uiteraard staan de tips en tricks voor de zeeforel ook op onze website van Total Fishing.

De beste periode om op zeeforel te vissen is precies dan wanneer de zeeforel er is. Met andere woorden u heeft nu de beste kans om één of zelfs meerdere zeeforellen te vangen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -