image description

Tips en tricks voor de zeeforel (4)

Tips en tricks voor de zeeforel (4) 

Door Ron Smits 

In Denemarken kan je een dag of een halve dag gebruik maken van een (dure) visgids voor de zeeforel. Ik wil hier toch een kanttekening bij plaatsen. Veelal zijn de visgidsen niet meer dan (heel goede) stekkenkenners. Zij weten elk mosselbankje, steenrif en badkuip te vinden.

Maar een visgids moet volgens mij veel meer kunnen dan alleen maar stekken kennen. Want in dat geval zou ik een boekje met zeeforel stekken kopen, in plaats van een gids inhuren.


Hengel laag en de zeeforel altijd voor je……………

Natuurlijk moet je weten waar de zeeforel komt azen, maar net zo belangrijk en misschien nog wel veel belangrijker is wanneer de zeeforel naar een bepaalde stek komt om te azen en wanneer juist niet.

Hiervoor is watertemperatuur en zoutgehalte juist weer cruciaal en hier hoor ik de visgidsen nooit over praten. Zo ook in de video Seatrout Battle on Funen heeft Thomas (een heel bekende Deense zeeforelvisser) het alleen maar over de stekken.

De wind wordt alleen maar als lastig genoemd en nooit als (mede) bepalend op een potentiële stek gezien.

In één van de vorige delen heb ik uitgelegd waarom de wind en juist de stroming zo bepalend zijn.

Niet te vergeten ook het tijdstip wanneer je gaat vissen is heel belangrijk, vooral in de zomer en herfst. Als het niet geheel duidelijk is mag je altijd om uitleg vragen. Geen probleem, ik wil graag mijn kennis delen met andere sportvissers, die naar Denemarken gaan.

Overigens zijn die boekjes met stekkeninfo wel gemakkelijk. Hier volgen een paar titels en ISBN nummers om ze eventueel te bestellen. Der Angelführer Langeland, ISBN 3 – 937868 – 06 – 2, auteurs Udo Schroeter en Michael Quack, uitgever Die Rapsbande, Der Angelführer Fünen, ISBN 3 – 937868 – 09 – 7, auteur Udo Schroeter, uitgever Die Rapsbande, Seatrout Guide (117 Fine Fishing Spots on Fyn, Langeland en Aero), ISBN 87 – 986406 – 7 – 4, Uitgever The country of Fyn.


Zo ziet een beschrijving van een stek in Der Angelführer eruit.

Een eenmaal gehaakte zeeforel is nog geen gevangen zeeforel. Is de zeeforel eenmaal gehaakt dan probeert de vis met veel geweld zich te ontdoen van de haak. Sprongen boven water en hevig kopschuddend maakt de zeeforel maximaal gebruik van het gewicht van het kunstaas. Regelmatig slaagt de zeeforel in zijn opzet en lost de haak.

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen. Een enkele vlijmscherpe haak gebruiken in plaats van een dreg, de top van de hengel onmiddellijk onder water houden, lichter kunstaas gebruiken, twee splitringen tussen de wobbler en de dreg, maar nog slaagt de zeeforel erin om zich te ontdoen van de haak.

Om het gewicht van de wobbler geheel te neutraliseren moet de haak loskomen van de wobbler. Hiervoor zijn al een aantal oplossingen bedacht, hieronder een simpele bevestiging. Volgens mij behoeft deze oplossing weinig verdere uitleg.

Een stukje ventielslang houdt de dreg aan de achterzijde van de wobbler. Zodra een zeeforel gehaakt is, trekt deze de dreg los van de wobbler, waardoor de lijn door de wartel vrij kan schuiven. De zeeforel kan zo geen gebruik maken van de wobbler. Nadeel is wel dat deze bevestiging mogelijk invloed heeft op de actie van de wobbler.


Vlijmscherpe haken van Gamakatsu Treble NS, wat steviger en beter van kwaliteit dan de B - uitvoering (ook wat duurder).

Een beginnersfout die ik een zeer ervaren sportvisser zag maken met een vliegenhengel, koste hem de vis en de (dure) vliegenhengel. Hij had een grote steelhead gehaakt en deze vis kreeg het voor elkaar om tussen de benen van de sportvisser door te zwemmen.

Hierdoor verloor hij de controle over de steelhead en dit kostte hem de vis en de hengel. Tegen beginnende zeeforelvissers zeg ik altijd: hou de hengel laag en houdt de vis altijd voor je, komt de vis naar je toe, loop dan achteruit.


Onder de zwart gecoate 13 NS van Gamakatsu in de maten van links naar rechts 4 (2x), 6, 8 en 10. Wobblers in de 12, 18 en 24 grams uitvoering
.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -