image description

Tips en Tricks voor de zeeforel (1)

Tips en Tricks voor de zeeforel (1) 

Door Ron Smits 

Steeds meer vissers gaan in maart of april naar Denemarken om op de zeeforel te vissen. Niet alleen vliegvissers, maar ook steeds meer vissers met een pluggenhengel trekken naar Denemarken. In de diverse naslagwerken wordt de zeeforel de vis van de 1000 worpen genoemd. Niet helemaal terecht als u zich een aantal basiskennis/technieken eigen maakt.

In de boeken wordt gesproken over het regelmatig verplaatsen naar andere stekken. Weet wel dat u dan ook vaak niet op het juiste tijdstip op de juiste plaats vist. U bent net te laat of net te vroeg.

Als u bepaalde basiskennis over de zeeforel eigen bent, weet u waar de kans op zeeforel het grootst is. U kunt dan op deze stek blijven vissen. De zeeforel zal komen om voedsel te zoeken.

Op de stek kunt u zich gerust verplaatsen van noord naar zuid of omgekeerd. Waaiervormig uitwerpen vergroot de kans aanmerkelijk, omdat u een groter gebied afvist. Zeker als u een zeeforel heeft gevangen is het zaak zo snel mogelijk naar links of rechts te werpen, omdat de zeeforel zich in scholen verplaatst van 10 of meer zeeforellen.

Heel soms zijn er zelfs heel grote scholen, die u ook daadwerkelijk kunt zien “staan”. Het is net alsof de zeeforel aan het zonnen is. Tot op heden heb ik dit slechts één keer meegemaakt.

Het is belangrijk om een paar heel belangrijke eigenschappen te kennen. Ik zal u de biologie en de natuurkunde besparen, omdat dit een saaie kost is. Maar wel heel belangrijk om succesvol op zeeforel te vissen.

De zeeforel is heel gevoelig voor de verhouding zout/watertemperatuur. In de winter en het vroege voorjaar is de zeeforel daar te vinden waar de watertemperatuur het hoogst is of het water minder zout.

Zout water is zwaarder dan zoet water. Warm water is lichter dan koud water (één uitzondering: water van vier graden Celcius is het water met het hoogste gewicht, dus ook zwaarder dan water van één graad Celcius).

Het warmste water vind je in de het vroege voorjaar dus aan de oppervlakte. Daar wordt het water immers verwarmd door de zon. Bij een aanlandige wind wordt het warmere oppervlaktewater naar de kant geblazen en het koudere water uit de lager gelegen waterlagen, maakt plaats voor dit warmere water. Dat weet de zeeforel.

Als er dan ook nog voedsel is te vinden zal de zeeforel zeker deze plaats aan doen. Waaiervormig inwerpen en verplaatsen van noord naar zuid en omgekeerd vergroot de kans aanzienlijk.

Zeker als u dan ook uw draaisnelheid afwisselt en vaak spinstops toe past. Heel vaak is de spinstop hét moment dat de zeeforel toeslaat.

Wat gebeurt er bij een spinstop? Het kunstaas ’beweegt’ zich naar de bodem en een zeeforel kan alleen maar omhoogkijken. Het kunstaas lijkt als het ware te ‘ontsnappen’ aan de zeeforel en de zeeforel grijpt vol overgave het kunstaas. U moet dan ook altijd uw kunstaas blijven volgen.

Daarom is het belangrijk om een polariserende zonnebril te dragen. U kunt uw kunstaas en een eventuele volgende zeeforel veel beter en eerder zien. Bij een volger altijd de spinstop toepassen.

Ik weet dat bij de eerste keer u behoorlijk zenuwachtig zult zijn. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe de zeeforel, zelfs vlak voor uw voeten, het kunstaas grijpt.

Zelf geloof ik niet in kleuren, het is voor mij vaak het gevoel van de dag. Het waarom  kan ik niet uitleggen. Als u zich goed voelt bij blauw/wit dan is deze kleur de beste. Het gaat om het geloof in het kunstaas.

Wel heel belangrijk is een absolute drijvende lijn te gebruiken. Een zinkende lijn neemt water op en heeft meer weerstand tijdens het binnendraaien. Hierdoor kan uw hengel, vooral als u op grote afstand vist, behoorlijk krom komen te staan.

Minuscule tikken van de zeeforel of wat vuil op de plug voelt u hierdoor niet. Voorts zakt een zinkende lijn naar de bodem en de kans dat deze ergens tussen de stenen komt is groot. Een gevlochten lijn is heel gevoelig voor scherpe kantjes en zal heel snel breken op zo’n beschadiging.

Binnenkort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -