Terugblik WILD Nieuwjaarsvissen 29 december 2012

Terugblik WILD Nieuwjaarsvissen
29 december 2012

Deze periode van het jaar staat voor velen altijd in het teken van kerstbomen, familiebezoekjes, oliebollen en vuurwerk. Vandaag stond het voor de 36 duo’s in het teken van vissen! Met vissers uit België, Duitsland en verschillende Nederlandse regio’s was het deelnemersveld zeker divers te noemen.

Gezien de animo van jong en oud en de te overbruggen afstanden voor sommige vissers om naar Reutum te komen, stond er vandaag flink wat op het spel. De opzet van de wedstrijd was als volgt: de vijver wordt aan weerszijden bevist, links (vak A) en rechts (vak B).


Vak A…


en Vak B.

In totaal werden er vier rondes gevist met vier keer vijftien minuten vistijd per stek. Tussendoor wordt een paar minuten de tijd genomen om van stek te wisselen aangezien er na elke “manche” (vijftien minuten) er vijf plaatsen doorgeschoven moest worden.

Elke vijftien minuten wordt er gevist door één visser van het duo die vervolgens werd afgelost door de andere visser van het duo. Op deze manier komen alle “goede” en “slechte” stekken voor iedereen binnen bereik. Na elke ronde van vier manches werd er geteld hoeveel vissen er door de duo’s binnen hun vak gevangen waren.

Het duo met de meeste vissen per ronde krijgt dan de minste (straf-)punten. Deze punten lopen op naarmate het duo lager genoteerd wordt. Uiteindelijk zorgen dit puntensysteem en de roulatie van de stekken ervoor dat de meest constant vissende duo’s boven komen drijven. Nadat het reglement voor die dag was uitgelegd en de loting had plaatsgevonden, was het tijd om richting onze eerste stek te gaan.

Rens Nijhof en ik hadden elkaar al dagen van tevoren lopen bestoken met mailtjes en berichtjes over montages, tactieken, allerlei scenario’s en de naderende weersomstandigheden, om maximaal voorbereid te zijn voor deze dag. Uiteindelijk nemen, althans bij mij, de zenuwen op de dag zelf en vaak ook de avond ervoor de overhand.


Niet alleen spanning voor de wedstrijd… ook tijdens loopt ie hoog op.

Ik ga dan twijfelen aan alle klaargemaakte montages en of de onderlijnen wel goed geknoopt zijn. De definitieve keuze in montages voor vandaag was gemaakt in; dobbers met lood en/of glas, loodketting en enkele bombetta’s. Deze varianten gebruiken we meestal wanneer we hier vissen.

Langzaam kruipt de tijd richting negen uur en is bijna iedereen er klaar voor. De spanning is op vele gezichten af te lezen en met smart wordt er gewacht op het verlossende startsignaal. Drie flinke knallen doorbreken de stilte en tientallen montages worden richting het midden van de vijver geslingerd!

Binnen een mum van tijd vliegen er verschillende hengels rondom de vijver krom en met al het gespetter van de springende forellen die gehaakt zijn is de chaos kompleet! De wedstrijd is nu echt begonnen! Vis na vis wordt netjes geland in de schepnetten en iedereen vangt zijn visje wel.


Vis na vis wordt netjes geland.

Aangezien ik kan toekijken omdat Rens de eerste vijftien minuten vist, heb ik mooi de gelegenheid om ook alvast wat stekken verderop te bekijken waar ik straks heen moet om te vissen. De eerste manche vliegt voorbij en nu mag ik mijn geluk gaan beproeven.

Zoals altijd zorgen de zenuwen er weer eens voor dat de twijfel toeslaat: zal ik met de loodketting gaan vissen, of de dobber met lood, of toch maar met glas??? “NOG ÉÉN MINUUT!” klinkt het rondom de vijver. “Tempo Hemmelder, maak je keuze!” zeg ik tegen mezelf.


Twijfel slaat toe…

Toch maar de loodketting, vist altijd wel prettig als het wat sneller gaat met de aanbeten. De toeter klinkt en we zijn onderweg. Al snel na het inwerpen krijg ik de eerste flinke ruk op de hengeltop. Iets doorlaten trekken en dan de haak zetten…..MIS! Toch iets te snel aangeslagen??? Nieuwe wasmotten erop en gaan.

Ondertussen vangen de meeste buren ook hun eerste vissen. Inwerpen en vrij vlot daarna weer beet… aanslaan en wéér mis! Bah, toch maar die dobber erbij pakken. Opnieuw wasmotten erop en ingooien. Na een kort stukje vissen ploft de dobber onder en deze keer zet ik de haak wél goed.


Verse hap.

Ook deze manche vliegt voorbij en nadien besef ik dat ik hier zeker meer had moeten kunnen vangen. Gelukkig weet Rens deze ronde goed door te vangen en eindigen we deze ronde op de tweede plek.

De volgende ronde zijn de verhoudingen andersom en vang ik wat meer vissen waardoor we ook hoog meekomen. Tijd voor de pauze met lekkere broodjes braadworst en overheerlijke aardappelsalade. Een mooi moment om andere vissers aan de tand te voelen over hun vangsten, tactieken en gebruikte montages.


Lekkere pauze!

Verschillende duo’s staan er goed voor; onder andere Lars Lindemann en Wolgang Maass vissen sterk en Marthijn ten Tije en Mark Hofmeijer hebben bijna de hoogste haalbare notering behaald in de eerste twee rondes. Na de pauze kan er nog van alles gebeuren, zo zal later blijken.

Na nog wat kleine tactiekbesprekingen gaat de derde ronde beginnen. Meestal wordt er in het verloop van een wedstrijd minder verdeeld over de vijver gevangen en gaat de vis op bepaalde plekken samenscholen. De ronde na de pauze wordt er nog aardig gevangen, maar tijdens de laatste ronde is het hopen op twee visjes tijdens een manche.


Er wordt nog aardig gevangen.

Onze vangsten zijn ook aardig teruggelopen en in de laatste ronde hebben we zelfs allebei een manche zonder vis. Hierdoor zien we onze kans op een hoge notering dan ook aardig teruglopen, maar we wachten wel af wat er uit de rekenkamer komt.


We zien wel wat er uit de rekenkamer komt!

Het vissen zit er in ieder geval op en we beginnen met onze spullen op te ruimen om vervolgens een lekker bordje eten op te halen. Gerwin Leus heeft een wild zwijn aan het spit geregeld met een stamppotbuffet erbij! Om je vingers bij af te likken, echt heerlijk! We nemen er een lekker biertje bij om de dag af te sluiten.


Wild zwijn aan het spit…


…en een lekker biertje om de dag af te sluiten.

Tijdens de prijsuitreiking komen verschillende namen van duo’s langs die vandaag sterk gevist hebben, met oplopende aantallen in gevangen vissen. Ik leg mezelf er al een beetje bij neer dat het misschien niet goed genoeg is geweest met onze vangst vandaag, terwijl Rens mij blijft vertellen dat het misschien wel beter uitvalt dan ik verwacht.


We kunnen terugkijken op een heerlijke dag vissen.

Wanneer Gerwin bij de eerste prijs, een waardebon van €1.000,- in te leveren bij Wild of bij www.tftwinkel.nl, aangekomen is worden we, tot onze eigen verbazing, naar voren geroepen! Wat fantastisch! Ondanks ons lagere totaalaantal vissen ten opzichte van een aantal andere prijswinnaars, was onze puntenverdeling gunstig genoeg voor de eerste plaats!!!


Alle deelnemers op de foto!

Nadat Nicole, de vrouw van Gerwin, de foto’s van ons en de andere prijswinnaars en deelnemers geschoten heeft, worden we nog getrakteerd op een prachtige vuurwerkshow! Een mooie afsluiting van een prachtige, gezellige dag waarin we allemaal onze hobby hebben kunnen delen!


Wat mij betreft: “Tot volgend jaar!”

Rob Hemmelder

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -