Terug naar de Guaporé (deel 2)

Terug naar de Guaporé (deel 2)

 
De logde waar we verblijven bevindt zich nog net op Braziliaans grondgebied in de deelstaat Mato Grosso. Aan de overzijde kijken we tegen de hoogvlakte aan van het Boliviaanse Nationaal Park Noël Campff, met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer is dit één van de meest bio-diverse gebieden ter wereld. 
 
Te verwachten vissoorten zijn onder andere jacunda, corvina, traira, peacock bass, zoetwaterrog, pacu, payara, verschillende piranha soorten en een diversiteit aan meervalsoorten. In deel twee van het fotoverslag een aantal mooie vangsten.
 
De hoogvlakte van het Boliviaanse Nationaal Park Noël Campff.
 
Meerdere smalle en ondiepe kreekjes brengen ons naar baaien vol met vis, flora en fauna.
 
Eén van de groepsleden is Tim en heeft een payara hoog boven op zijn verlanglijstje staan. Na meerdere aanbeten is het dan eindelijk zover. Hij heeft er een goed weten te haken. De overwinning is nabij.
 
De vreugde is groot. Hier is hij voor gekomen. Na zijn vangst vereeuwigd te hebben zet hij hem weer netjes terug. Belangrijk is...
 
...om de vis eerst op krachten te laten komen bij de boot. Piranha's liggen altijd op de loer. Een verzwakte vis is dan een makkelijke prooi.
 
Ook Andre en Bart weten een payara te vangen. Trots tonen ze hun vangst. Wat een gebit met slagtanden, het lijkt wat onwerkelijk.
 
Payara's zijn zilveren scholenvissen, vaak te vinden in de diepere poelen nabij stroomversnellingen. Belangrijk is dat het hard stroomt. Ze doorboren de zwemblaas van hun prooi met hun slagtanden om deze vervolgens te verorberen. Door hun beenderig gebit (harde bek) zijn ze vaak moeilijk te haken. Meerdere malen zul je er één moeten haken om er eentje te mogen vangen. Het zijn sterke vissen en ware luchtacrobaten.
 
Ook de roodbuik piranha heeft een imposant gebit en wil je kunstaas bestemd voor een payara wel eens pakken. Ze zijn makkelijker te haken en staan bekend als de echte bewoners van het Amazone regenwoud. Wanneer je hier geweest bent dan moet je er natuurlijk één gevangen hebben.
 
De roodbuik piranha heeft een reputatie als een van de meest gevaarlijke zoetwatervissen in de wereld. Hun mond zit vol met messcherpe, driehoekige tanden, waarmee vlees van karkassen afgescheurd kan worden. De maximumlengte bedraagt 33 centimeter en het gewicht 3,5 kilo.
 
Elke keer komen we weer nieuwe betoverend mooie baaien tegen.
 
Tim en Barry hebben het top naar hun zin. Met een aantal mooie vangsten op zak kan hun dag niet meer kapot. Er zullen vanavond de nodige biertjes gedronken worden!
 
De jabiroe of reuzenooievaar is ongeveer anderhalve meter hoog en leeft bij moerassen en rivieren waar hij zich voedt met weekdieren, reptielen, kleine zoogdieren en vis.
 
Ook stond de tijgermeerval bij sommige vissers boven aan hun verlanglijstje, zo ook bij Barry. Op tijgermeerval wordt meestal statisch gevist met aas. Voor een oud karpervisser is dit zeker geen straf.
 
Tijgermeervallen zijn haast overal op de rivier te vinden. Toch gaat hun voorliefde naar ondiepere stilstaande stukken water. Op deze plekken zijn ze dan goed te lokaliseren. Grote boeggolven die verraden deze schitterend getekende vis.
 
Ook voor deze vis geldt: waar er één is zijn er meer. Tim maakt hier dankbaar gebruik van.
 
Tussen de middag barbecueën we de meeste dagen, verse peacock smaakt voortreffelijk.
 
Napraten over wat we beleefd hebben en wat we morgen gaan doen!
 
Een nieuwe dag met nieuwe kansen. 
 
Bernard en Andre werpen zorgvuldig de oevers af op zoek naar hapgrage rovers. Geen computerspel wint het hiervan.
 
Botodolfijnen komen in de Guaporé in grote getale voor. Ze blijken bijzonder slim en beslist niet vies van een visje. Meerdere keren denken we een grote vis gehaakt te hebben, maar in werkelijkheid staan we een dolfijn te drillen die na een tijdje het aasvisje precies achter de haak doormidden bijt.
 
Van 16 tot en met 26 september 2014 organiseert Tight Lines Visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Dit keer gaan we naar de Rio Roosevelt en de Rio Aripuana.
 
 
Tight Lines organiseert een informatiedag Brazilië Amazone, 15 februari, aanvang 13.00 uur
 bij Ahoy Hengelsport te Rotterdam. Graag vooraf even uw komst aanmelden.
Te verwachten vissoorten tijdens de reis zijn onder andere arapaima, peacock bass, bicuda, payara, diverse meervalsoorten en pacu.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -