image description

Team Zero Wereldkampioen Heilbot vissen 2018

Door Ron Smits met bijdrage en foto’s van Leonard Muys.

Voor de allereerste keer is het Wereldkampioenschap Heilbot vissen in het noorden van Noorwegen in Havøysund georganiseerd.

Overduidelijk mag het Team Zero zich Wereldkampioen Heilbot Vissen 2018 noemen.


Team Zero

Met negenenvijftig teams is de deelname groot geweest. De allerbeste teams uit heel Europa hebben deelgenomen aan dit spektakel en er hebben ook een paar professionele teams meegedaan, zoals bijvoorbeeld het Zweedse team Catch With Care (CWC). Dit team is uiteindelijk als derde geëindigd.

Om zich terdege voor te bereiden op dit wereldkampioenschap heeft het Team Zero twee dagen op heilbot gevist onder de deskundige leiding van visgidsen Leonard Muys en Brian Larsen, beiden afkomstig uit Denemarken. Team Zero bestaat uit vier Finse vrienden: Markus Salkari (hij ving o.a. heilbotten van 98 cm, 85 cm en 140 cm), Timo Kontturi (106 cm, 145 cm, 94 cm), Mikko Korpi (111 cm) en Ville Laurila (96 cm, 91 cm). Alle vier de teamleden vissen heel graag en zijn niet alleen tijdens de verkenningsdagen, maar ook tijdens de officiële wedstrijd, zeer enthousiast.

Aangezien er tijdens dit WK niet met natuurlijk aas mag worden gevist, heeft het team uitsluitend met shads met gewichten van 100 tot 150 gram gevist. Om deze shads op de juiste manier te presenteren is het belangrijk om de bodemgesteldheid te kennen. Hoe zijn de taluds te herkennen en waar, maar vooral ook hoe, moet je bij deze taluds je kunstaas presenteren. Wat is de invloed van stroming is ook heel belangrijk te weten. De beide visgidsen hebben elk veel ervaring met het vissen op heilbot. Brian heeft een paar weken geleden nog een prachtige heilbot van ruim twee meter (2.02 m) gevangen aan een spinhengel!

De twee (verkennende) visdagen met deze beide top visgidsen zijn een goede investering geweest blijkt later. Op de eerste dag van het wereldkampioenschap heeft het Team Zero veertien heilbotten gevangen en op de tweede dag komen er nog eens tien heilbotten bij. Hoe meer je er vangt, des te groter de kans is, dat de totale lengte van de vijf grootste heilbotten je de WK titel kan opleveren. Alleen de grootste vijf heilbotten tellen qua lengte namelijk mee voor deze wedstrijd. Met zes meter weet Team Zero uiteindelijk de titel binnen te halen.

Het verschil met de nummer twee (Skellefteå Halibenders uit Zweden) is zelfs vijfenzestig cm (!!), maar wat wil je met twee heilbotten uit de top vijf (145 cm en 140 cm). Brian Larsen en Leonard Muys zijn maar wat trots dat het door hen getrainde Team Zero zo overduidelijk Wereldkampioen 2018 is geworden. De grootste heilbot is gevangen door Bodil Paulsen (158 cm) uit het Noorse damesteam Havfruene 2. Hamit Aktas uit het Zweedse team Stockholm Norra heeft de op één na grootste gevangen (156 cm).

Wilt u ook eens zo’n machtige heilbot vangen? Er zijn zeven fishcamps in de nabijheid van Havøysund.

Meer informatie kun je inwinnen bij Leonard Muys.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Ierse monsters vanuit de kayak deel 1
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars 375
Willem Moorman -