Taaie visserij Soroya toch spannend

Taaie visserij Soroya toch spannend  

Door Marc van Roie

Gezien er de voorbije week weinig of geen stroming stond en we fantastisch zomerweer hadden met zowat windstille dagen resulteerde dit in een zeer taaie visserij. Alles, maar ook alles werd uit de kast gehaald om vriend heilbot te verleiden. Dat maakt het leuk, dat maakt het spannend.

Zowel op bij mij op de Stella Polaris als in onze accommodatie Bigfishadventure werden heilbotten in de +40kg klasse gevangen. Dan zijn de uren zonder aanbeet zeer snel vergeten.



Ook het vissen op kabeljauw ging eerst moeizaam. De visvinder toonde wel vis, maar weinig activiteit. En ja hij had gelijk. de eerste twee uurtjes werd er weinig of geen vis gevangen.

Dit veranderde toen we tijdens de kentering zagen dat er een eindje van de boot een grote groep meeuwen op het water zaten.

Meeuwen zijn beter dan de beste visvinder en ik was er dan ook vrijwel zeker van dat er daar jagende vis in de buurt moest zijn.

De vogels zaten gewoon te wachten tot deze vis opnieuw begonnen te jagen. En ja, ook de meeuwen hadden gelijk.

Toen we daar aankwamen zagen we heel wat activiteit bij de bodem (op 106 meter diepte) maar ook op 50 meter boven de bodem, wat waarschijnlijk koolvis was.

Shads overboord en gelijk boem, zowel dikke kabeljauwen als mooie koolvissen kwamen er boven.

Zelf werk ik momenteel aan een serie hengels waarvan de prototypes net gearriveerd zijn. Dus meteen de spinuitvoering opgetuigd, een rumble shad op een 150 grams jigkop geprikt en gaan met die banaan.

De shad werd een metertje of 60 naar onder gelaten en vervolgens razendsnel binnen gedraaid. Na een metertje of 10 was het reeds raak, boemmm en meteen een lange run. De vis was zo sterk dat ik eerst aan heilbot dacht, maar al snel voelde ik dat het anders was.

Het moest een mooie koolvis zijn. Jongens, wat ging deze tekeer op licht materiaal. Eens aan boord bleek het een koolvis van 18 kilo was, wat een nieuw PR betekend voor ondergetekende.



De ganse tijd was het zakken en hangen. Niet enkel grove koolvissen maar ook varkens van kabeljauwen werden gevangen. Dirk verbeterde zijn PR met een kabeljauw van 27 kilo, terwijl luc er eentje van 26 kilo ving.




In het Bigfishadventure kamp vingen onze gasten een kabeljauw van 28 kilo...

...en als extraatje een dikke ronde roodbaars.

info@soroya-fishing.com
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -