Suzuki-dag Bataviahaven

Suzuki-dag Bataviahaven

Door Berthil Bos

Op maandag 22 oktober jl. vond er in en bij Bataviahaven te Lelystad een presentatie van Suzuki plaats die daar zijn nieuwtjes voor het komende vaarseizoen aan de pers bekendmaakte. Total Fishing was ook uitgenodigd en bracht een bezoek.

Nu sta ik niet zo bekend als iemand die alles weet wat er binnen de behuizing van een buitenboordmotor zich allemaal afspeelt, maar door de jarenlange ervaring op het water kan ik wel beoordelen of iets goed voldoet. Verwacht dus geen technisch verhaal maar gewoon mijn ervaring met de motoren die mijns inziens goed voor de hengelsport te gebruiken zijn.

Bij aankomst werden we gelijk overspoeld met technische informatie waarbij de volgende informatie mij voor de doorsnee bootvisser als interessant in de oren klonk. Suzuki komt in 2013 met maar liefst 8 nieuwe modellen op de markt. Alle acht modellen bevatten de nieuwste, innovatieve technieken terwijl de ontwikkeling maar door en door gaat. Het gaat hier om de DF8, 9.9, 15, 20, 100, 115, 140 en de DF250.

DF8
De kleinste van deze familie, de DF8, heeft nu wel veel extra’s meegekregen die eerder alleen op zijn grotere broers zaten. Suzuki heeft bij de DF8 AEL een elektrische startknop op het gashandel meegegeven wat het weer net iets comfortabeler maakt. Een mooi machientje voor de vissers met een wat lichtere boot of die niet in een split second naar de overkant hoeven te zijn. Vis je alleen op kleinschalig water, dan kan dit model zo je beste vismaat worden.

DF9.9, DF15, DF20
Deze motoren zie je het meest op het water. Dit komt omdat de hoeveelheid Pk’s die deze buitenboordmotoren vertegenwoordigen meestal voldoende is om een visboot tot 5 meter op goede manier door het water te laten gaan. Afhankelijk op welk soort water (groot of klein) je met de boot het water opgaat, kan je kiezen uit 9.9, 15 of 20 Pk.

Het mooie van deze nieuwe lijn is dat ze een acculoze Electronic Fuel Injection-motor hebben voor een perfecte acceleratie. Verder is er goed nagedacht over het benzineverbruik dat door de hoge kosten een hot onderwerp is tegenwoordig. Door het nieuwe Lean Burn Control System is de verbranding een stuk verbeterd, waardoor de motor volgens Suzuki 14% zuiniger is.

Ook het gewicht is ten opzichte van andere merken een stuk verder teruggebracht waardoor je niet alleen zuiniger vaart, maar je bent ook wendbaarder en kan sneller accelereren. Op het water mocht ik dit zelf ondervinden in een Alumacraft V16 met een DF20 AL.

We zaten met vier man in deze 5 meter lange boot en ik had er een hard hoofd in of we überhaupt in plané zouden komen met al dat gewicht. Ik deed het gas open en tot mijn verbazing had deze nieuwe 20 Pk. er totaal geen moeite mee. Hij stuurde ook nog eens direct, zodat al mijn bedenkingen in een keer verdwenen waren.

DF 100, DF 115 en DF140
Deze krachtbundels zie je niet zo vaak gemonteerd op een visboot die het Nederlandse zoete water als zijn jachtgebied heeft. Door de komst van de Amerikaanse Bass-boten zie je het de laatste tijd iets vaker, maar het blijft een zeldzaamheid. Op het zout kan je eigenlijk niet zonder en daarom is deze serie toch uiterst interessant voor de Nederlandse zoutwatervisser. Lekker op jacht naar zeebaars, daar moet je kilometers voor maken en daar zijn de DF100, 115 en 140 voor gemaakt.

We hebben de DF100 uitgetest achter een Aluyard 550 Sport van Aluyard uit Ter Aar en mijn collega was als fanatiek zeebaarsvisser meteen verkocht aan de spierbundel. Ook ik als zoetwaterjongetje, want dat voel je snel bij dit geweld, was behoorlijk onder de indruk. Niet door de power, maar juist de stilte waarmee deze motor de snelheid produceerde, viel mij op.

Menig lichtere motorbezitter mocht willen dat je met zo weinig geluid je hobby kan uitoefenen. Mijn collega was tevens onder de indruk van de acceleratie en de directheid van de motor. Ook deze serie heeft het zuinige Lean Burn Control Systeem voor een betere verbranding.

Door al de vernieuwingen zijn ook deze motoren een stuk lichter in gewicht dan de concurrentie. Al met al was het een leerzame dag met een product waar menig sportvisser zich uitermate plezierig en functioneel mee kan vermaken.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -