Sørøya Fishing Heilbot Festival: Dag 6

Sørøya Fishing Heilbot Festival: Dag 6

Door: Marc Van Roie.

Vandaag liep er tamelijk wat stroming, dit waren in combinatie met een beetje wind ideale omstandigheden.

Het Belgische team vertrok bij dageraad naar de verder gelegen heilbotgronden. En ze belden mij al om 7.30u dat ze een mooie heilbot van circa 190 centimeter gevangen hadden met een geschat gewicht van circa om en bij de 100 kilo. Wauw!! Ik zat nog aan het ontbijt, maar was meteen goed wakker.


Een gelukkige Davy met 106kg heilbot.

Davy, die de vis had gevangen, vertelde me dat zij, gezien de heilbotten zich dit seizoen dieper bevinden dan normaal, begonnen te vissen op de diepte waar we normaal ophouden en vervolgens vanaf hier de boot lieten driften tot op 200 meter.

Op een diepte van 145 meter kreeg Davy een klap op zijn hengel welke zo hevig was dat hij dacht dat zijn schouder uit de kom getrokken was. Boem, knalhard en loodzwaar voelde het aan. De vis ging er als een speer vandoor. De slip, welke tot het uiterste dicht stond, gierde terwijl de vis in de eerste run minstens 100 meter lijn nam.

Davy, welke vorig jaar er eentje van 62 kilo ving voelde dat deze vis veel zwaarder was. De heilbot, want dat was het zeker, had helemaal geen zin om naar boven te komen en werkte niets mee. Slaagde Davy er in om 30 meter binnen te halen dan dook de heilbot weerom 40 meter .

Davy viste met een 20lbs hengel en het duurde zowat 45 minuten voordat de vis voor het eerst in zicht kwam. Toen deze een metertje of twintig onder de oppervlakte was dook hij, of beter gezegd zij (mannetjes worden maximaal maar 50kg), helemaal terug naar de bodem. Dit wil zeggen naar de 185m, want zo ver waren ze ondertussen tijdens de dril reeds gedrift.

De heilbot gaf zich echt niet zo maar gewonnen, vier maal dook zij helemaal terug naar de bodem en twee maal moesten ze er met de boot achteraan om dat het spoel van Davy zijn molen aardig leeg geraakte.

Na een spannende dril van dik over een uur, gaf de heilbot het eindelijk op en lag naast de boot klaar om gegaft te worden. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Hiervoor moest een derde man uit hun team overstappen in de boot om met vereende krachten de vis aan boord te hijsen.


Alle hens aan dek!



Gelukt.


De vis was 189 centimeter en woog op de officiële weegschaal 106 kilo. Dit betekent een nieuw Belgisch record! Het oude record van 70 kilo werd trouwens ook bij mij op Sørøya gevangen en staat op naam van Ronald Hendricks. Net als Davy ben ook ik zeer blij dat deze stek zich opnieuw bewezen heeft.


106kg

De andere teams welke voor de dichterbij gelegen stekken hadden gekozen vingen samen 10 heilbotten van tussen de 80 en de 120cm. Dat brengt de totaalscore tot nu toe op 49 heilbotten.


John met Botje


Minos zijn eerste botje.

Morgen om 12.00 uur is het voorbij. Ik ben benieuwd of het record van Davy nog verbroken word.

Groet: Marc Van Roie.
www.soroya-fishing.com
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -