Rusland 2010 - deel 3 (slot)

Rusland 2010 - deel 3 (slot)

Door
Jeroen Wohe

We worden na een paar uurtjes gebroken wakker en na een kop koffie gaan we op pad. De bebossing is super dik begroeid en het is net een jungle. En met de Russische toendra is het net een jungle met een moeras. Na wat uurtjes te hebben gelopen - leek soms meer op strompelen - komen we terug bij de lodge. De andere jet-boat had het ook begeven en ze konden ons niet halen. De oorzaak was water in de benzine en dan lopen de motoren niet goed.


Terug de ‘jungle’ in.

Na wat te hebben geslapen zijn we er weer klaar voor. Ik zou vandaag Hans een zalm laten vangen. Nadat ik bij hans kom heeft hij nog steeds niks gevangen en na een kop koffie stuur ik hem het water in richting een mooie pocket. Na nog geen 5 minuten vangt hij de eerste. Een mooie vis van 4 kilo kwam in zijn handen.

Kort daarna verspeelt hij er één en na een paar minuten vangt hij zijn tweede! Hij vindt het mooi geweest en besluit wat uurtjes slaap in te halen. Wim en zijn vader Willem komen net aan en ik vraag Wim of hij een zalm wil vangen? Ik wist dat er meer zaten. De wind stak op en het was moeilijk om de afstand te halen. Na wat aanpassingen haalde hij het en direct werd de vlieg gegrepen!


Prachtige omgeving.

Ik zag direct dat het een grote was en na een lange dril landden we een zalm van 102 cm. wat voor de Varzuga een echte gigant is! We zijn er blij mee en Wim sluit zijn vakantie hiermee af, en wat voor een afsluiter. De reis zit er op en na een korte helikoptervlucht nemen we afscheid van de groep en vervolg ik mijn weg, terug richting de Kola.

Aangekomen bij de Kola is de rivier nog lager en er kwam nog maar weinig vis op. We vissen twee dagen hard en we missen wat aanbeten, helaas, maar dat is nu ook zalmvissen. We vervolgen onze weg naar de Kitca River, een mooie zijrivier van de Kola. Het is een prachtrivier met mooie pools, tail-outs en runs… echt een droomrivier.


Supervissen zijn gedurende deze trip uit het water in handen gekomen.

De eerste dag mis en verspeel ik er vijf. Hoe het kan weet ik nog steeds niet, maar de dubbels én enkele haken bleven niet zitten. Ook de andere hebben losschieters! Ik denk dat het aan de wisselvallige weersomstandigheden ligt van warm naar koud, en laag naar hoog en laag water.

De vis is daardoor wat nerveus en neemt de vlieg niet goed zoals normaal, maar het blijft gissen voor mij. Toch landde ik nog wat mooie vissen en verspelen de andere ook nog de nodige vissen, maar wat een week! Het was moeilijk zoals zalmvissen hoort te zijn, maar we kregen elke dag takes en vingen bijna iedere dag vis! Dat is in ieder zalmvissersboek een goede week!


Tijd om terug te keren naar huis.

Na een korte week zit de trip erop en mijn taxi, een Russische vriend van mij, krijgt pech met zijn snelle Lada en het werd zelfs erg krap met mijn vliegtuig halen; ik had net 1 uur speling! Na wat gehannes zat ik eindelijk in het vliegtuig terugdenkend aan een wat wisselvallige en spectaculaire trip. Volgend jaar kom ik weer terug! Count on it!

Eerder verscheen deel 1 en deel 2

Jeroen Wohe

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -