Reisverslag Penn Nappstraumen Festival (deel 2)

Reisverslag Penn Nappstraumen Festival (deel 2) 

Door Raffie Cordes

Zondag, volop zon, geen wind en geen mist, oei dit kan wel eens een TOPdag worden en dat wordt het ook, wederom dikke kabeljauwen, grote koolvissen die allemaal de meter voorbij gaan, er wordt zelfs een mooie heilbot gevangen en men ziet Orca's en dolfijnen... tja heb je nog meer wensen?  

Het gebied is hier zo uniek dat de 1e stek op open zee en dan bedoelen we een echte topstek, al op 15 minuten varen te bereiken is. Je kunt hier 2 volle weken op open zee vissen en dan heb je nog niet alle stekken gehad die binnen een half uur varen vd accommodatie liggen, zoveel opties, zoveel mogelijkheden en zoveel vis.

In de avond was het volop fileren en alle koelboxen waren al bijna vol, iedereen had zijn 15kg filet al bij elkaar gevist, althans diegene die graag een visje mee naar huis wilde nemen. In de avond werden we getrakteerd op het Noorderlicht (Aurora Borealis)


Prachtige koolvissen tussen de 10 en 14kg.


Maandag, weer geen wind, volle zon en 18 graden, wat een dag, Wim, Peter, Klaas en Kees varen naar open zee en beginnen aan een geweldige visdag, koolvissen die door de slip gieren, prachtige kabeljauw en wederom een geweldige sportvisserij in Noord Noorwegen, ook deze groep solo-vissers hebben een geweldige tijd, alle 4 zijn ze al in IJsland geweest en nu dan wederom via Cordes Travel naar Noorwegen, dat zijn trouwe en vooral tevreden gasten.

Ook wij vangen prachtige kelpkabeljauwen, dikke schollen en een paar hele dikke vette koolvissen boven de meter. We vissen met de Penn Halibut hengels 30 en 50lbs waar we de 150gr sandeels mee kunnen vissen en zelfs ook de 470 gr zware cutbaits en de 400gr Crazy Daisy, het aas wordt gretig gegrepen en de hengels staan krom.


Een prachtige Penn Regiment Halibut voor elke taak in Noorwegen of IJsland.


Deze Penn Regiment Halibut is een allround hengel waar we met zowel de 30 en 50lbs mee op de schol kunnen vissen en ook de grote heilbot mee kunnen drillen, door de zachte top en de sterke body is dit voor ons dé hengel voor Noorwegen en IJsland.

Als je dan een Spinfisher 5500 of een Conflict 5000 gebruikt als molen met daarop 20 of 25/00 Spiderwire gevlochten lijn, heb je een combinatie die niet meer stuk kan. Leuk detail is dat er maar liefst 26 Halibut hengels op de boten stonden (zover ik kon tellen) en meer dan 35 Penn molens en reels, Penn is blijkbaar zeer geliefd voor de visserij in Noorwegen ! (www.penn-reel.nl)



Linda met een dikke Kelp-kabeljauw

.

Voor de sport visten we ook met de Penn Heavy Pilk en de Penn Regiment Spin, Leo had de allernieuwste Clash molen bij zich om nog eens extra te testen en wauw wat loopt deze als een zonnetje. Deze Penn Clash is nog lichter en draait nog fijner dan de Conflict, een genot om mee te vissen in de 5000 en 6000 serie.

We hadden zo weinig wind en zo weinig stroom, dat we zelfs op 80m diepte met de 150gr sandeels konden vissen, heeft uiteraard ook te maken met de juiste lijn die we op de molens en reels hadden.


De allernieuwste Penn Clash molen.


Linda viste met de Penn Regiment Inliner 30lbs en de Penn Fathom 2-speed reel, met daarop 20/00 spiderwire Ultracast. Voor de koolvis moet je snel draaien wat vaak niet lukt met een reel, maar met deze nieuwe serie reels, kun je dus wel heel snel opdraaien omdat deze 2-speed zijn en zo kon ook Linda dikke koolvissen vangen met de reel, neem van mij aan dat de 30lbs inliner dan ook een flinke sport geeft.



Maurits met een leng van 1 meter.


In de avond gaan we met z'n allen naar Peppes Pizza in Leknes, Maurits en ik rijden 3x heen en weer om alle groepen naar het restaurant te brengen, een gezellige avond met de hele groep, er wordt gelachen en iedereen raakt maar niet uitgepraat over de mooie natuur, de geweldige visboten en de super-visserij.

Ignace, Freddy, Didier en Alain, denken dat ze niet genoeg hebben aan een grote Noorse Pizza per persoon (40/50cm doorsnee) en bestellen net als de mannen van Robby Fish een voorgerecht. Hilarische momenten en alom gelach en applaus als de mannen dan de 1e pizza's op tafel zien komen, "Amai is dat voor 1 persoon" roepen Dirk, Geert V, Robby, Geert D, Peter, Oscar en Guust in koor....

Kevin lacht heel hard, want juist hij heeft een kleine besteld en zag het al aankomen. Maar geen zorgen, na een zware visdag met mooie vangsten, lusten ze wel een pizzaatje... de rest kan mee naar huis in een doos, voor de lunch of in de avond.



Linda met een mooie kabeljauw.


Om 23:30 is iedereen weer veilig terug op het camp en wordt er buiten, het is dan nog 16 graden, gezellig nagepraat, iedereen spreekt vol lof over de hele visreis en iedereen is blij en zeer tevreden en dan ineens..... het Noorderlicht en hoe... een spektakel wat je niet voor mogelijk houdt, snelle flitsen door de hemel, vallende sterren en heel veel oeeee, aahhhhh, ehhhh en waauwsss gaan er over het camp, sommige jongens worden emotioneel en bedanken ons alvast voor deze onvergetelijke visreis.

De groep van Ignace had die dag maar liefst een hele groep Orca's rond de boot gehad, een andere groep dolfijnen, weer een andere groep heeft de Zeearenden gevoerd en weer andere groepen vingen makrelen van 50cm+.


Mooie grote koolvissen.


En dan ineens is het stil, 32 sportvissers staan naar de hemel te kijken en Linda en ik pakken elkaar vast, voor ons de ultieme beloning van deze reis een groep zeer leuke, gezellige sportvissers die stil naar de hemel staren en genieten van alles wat ze hebben meegemaakt... de stilte wordt doorbroken door Robby hij roept ineens "Nappstraumen dat is het" en er volgt een hard gelach, daar dit eigenlijk een IJsland kreet is.

Wat een beloning, wat een kers op de taart, wat een geluk en wat een geweldige ervaring.... het Noorderlicht.


Noorderlicht vanaf de accommodatie.


Dinsdag de laatste dag, wederom prachtig weer, 20 graden, volle zon en een perfecte visserij. Linda en ik blijven op het camp om iedereen in te checken, mails te beantwoorden en alvast in te pakken. We spoelen alles schoon en pakken alles weer in, nog even een korte vergadering met de visgids, die na 6 leuke dagen ook even een dag vrij "krijgt" en we rijden nog even een klein rondje door de prachtige natuur vd Lofoten en nemen hier en daar nog een paar prachtige foto's.

Is er nu een dag veel wind, dan kun je in Leknes een huurauto voor 1 of 2 dagen huren, voor die groepen die een transfer geboekt hebben, het busje vh camp kan men gebruiken om er heen te rijden. Wij hebben deze week zelf een auto gehuurd, zodat we altijd kunnen reageren als er iets is met onze gasten, geeft ons als organisatie iets meer vrijheid.


Maurits met een dikke koolvis.


Leo en Maus (Maurits) nemen de boot mee en gaan nog even dikke schollen tikken, Leo vangt zijn kleinste heilbot ooit en Maus vangt een paar dikke scharren, formaat waar men in NL alleen van kan dromen. Daarna gaan de mannen nog even de open zee op en vangen ze beide nog een paar meter-koolvissen, op een 15 minuten varen (halve kracht) vh camp, dikke kabeljauw komt er ook boven en ook zij hebben net als alle andere groepen een topdag.

De groep van Peter en Tim Martens hebben ook een topdag, zij vangen meer dan honderd grote koolvissen en hun armen doen pijn vh draaien, geweldige ervaring!! En zo heeft iedereen wéér een topdag bij Nappstraumen.

Lees ook deel 3 van dit leuke verslag.

Linda en Raffie Cordes
www.cordestravel.nl