Reisverslag Penn Nappstraumen Festival (deel 1)

Reisverslag Penn Nappstraumen Festival (deel 1) 

Door Raffie Cordes

Hierbij een verslag van ons derde festival in 2015, wegens tijdgebrek (logisch met al die festivals) geen tijd om van elk festival een verslag te maken. Maar bij deze een heel lang verslag in maar liefst 3 delen hier op Total Fishing, gemaakt door Cordes Travel Visreizen, voor visreizen naar Noorwegen, IJsland, Denemarken, Zweden, Panam, Costa Rica, Ierland en Florida Keys USA.

Wat een week, wat een weer en wat een leuke groep, een week voor in de boeken, mooie weer, weinig wind en veel vis, zo zou elk festival moeten zijn.


De groepsfoto, 32 sportvissers.


Februari 2014, de eerste boekingen voor het Penn Nappstraumen Festival september 2015 komen binnen, het staat net op de website en de 1e boekingen zijn al een feit. Meer dan 1,5 jaar voor vertrek wordt er al geboekt en dit geeft het grote succes aan van de door Cordes Travel georganiseerde groepsreizen, door ons vaak "Festivals" genoemd. Er zijn meerdere collega's die festivals organiseren, dus benieuwd of we dit festival wel vol krijgen.

Nou daar geen zorgen, binnen korte tijd is het Penn Nappstraumen Festival Juni én September volgeboekt, net als het Penn IJsland Festival in Augustus 2015, 3 grote festivals met bij elkaar 87 sportvissers, gaan met ons mee. Heel duidelijk zetten we hier wederom een grote stempel en laten we zien, dat wij als Cordes Travel het goed doen en dat laat zich wel zien in de boekingen.

Voor ons is er maar 1 doel, blije sportvissers waar Linda en ik (Raffie) alles voor doen, we organiseren dit soort festivals tot in de puntjes en laten niets aan toeval over en doen meer dan ons best voor onze gasten, want daar draait het om.


Prachtige visboten, direkt voor de deur.


Het Festival september wordt een speciale, 17 Belgen en 15 Nederlanders waaronder Maurits (medewerker Cordes Travel) Leo Stoutjesdijk van Pure Fishing (Penn) en de hele Belgische crew van Robby Fish uit Wommelgem. Robby Florus, eigenaar van de grootste hengelsportwinkel van België, met een enorm groot Noorwegen en IJsland assortiment, sluit zijn winkel voor 1 week en neemt zijn personeel (Dirk, Kevin en Geert) mee naar Noorwegen om samen met Cordes Travel en de visgids ter plaatse hun alles te leren over de visserij in Noord Noorwegen.

Doel is om deze heren eens te laten proeven aan de Noorwegen visserij, zelfs Robby zijn vader, Guust, gaat ook mee. Hoe kun je je personeel beter laten zien hoe je in Noorwegen moet vissen, door er met z'n allen heen te gaan, grote klasse! Op deze manier kunnen deze mannen uit eigen ervaring vertellen welke materialen je het beste kunt gebruiken tijdens je visreis naar Noord Noorwegen.


Prachtige omgeving vd Lofoten
.

Op dinsdagavond treffen we de mannen van Robby Fish en vh Zeevissersforum in hotel vd Valk A4, dit omdat we met 14 man geen zin hebben om vroeg op te staan. Even eten bij de wok, drankje in de bar en dan vroeg naar bed.

Woensdagochtend treffen we de hele groep bij Schiphol, 31 mannen en 1 vrouw (Linda) staan klaar om te vertrekken, de incheck verloopt soepel en al snel komen we aan in Evenes Lofoten Noorwegen. Na een kleine Noorse discussie met de chauffeur over de bagage, die door hem verkeerd geladen is, vertrekken we richting Nappstraumen.



De huisjes direkt aan het water
.

In Leknes stoppen we even om boodschappen te doen en daarna door naar de huisjes. Voordeel van Nappstraumen is dat het maar 5 minuten rijden vd grote supermarkten, je doet de dag van aankomst dus onderweg 80% vd boodschappen en door de weeks mag je gratis gebruik maken vh "Nappstraumen busje" om nog wat boodschappen aan te vullen of naar een restaurant in Leknes te gaan, dus een huurauto is niet nodig bij Nappstraumen.


Uitleg vd visgids en Raffie.


Donderdagochtend verzamelen bij de steiger, samen met de visgids vertellen we alle belangrijke punten, bespreken de visweek en vertellen alles over de stekken, technieken en leggen we al het apparatuur op de boot uit en laten zien hoe de marifoon werkt.

Deze snelle 23.5ft 135pk visboten zijn echt super en brengen de vissers snel en veilig naar de stekken, deze boten kunnen tegen een stootje en zijn groot genoeg voor de dikke golven, mocht het weer eens omslaan en er staan grote golven, geen zorgen in deze grote zeewaardige boten is men veilig.



De snelle 23,5ft 150pk Arronet boten.


Tevens staat er op elke boot een groot scherm vd dieptemeter/fishfinder en apart nog eens een groot scherm voor de GPS/plotter, top apparatuur, topboot op een toplocatie waar de open zee maar 6 minuten varen is en de 1e stek op 30 seconden ligt.

De sfeer zit er al goed in en alle groepen staan te trappelen om aan boord te springen en vol gas (60 km-p/u) naar de stekken te varen. Bij Nappstraumen en ook bij "A Rorbuer" is er een visgids inclusief in de prijs, deze krijg je gratis mee voor 1 dag en dat is een groot voordeel, je leert de stekken, het varen en hij verteld over de techniek, kortom een groot voordeel bij deze accommodaties.


Het apparatuur aan boord, topkwaliteit.


De motoren worden gestart, de spanning is af te lezen vd gezichten en daar gaan alle groepen op pad, dicht bij de visgids en op weg naar de schollenbaai, want we kunnen helaas de open zee niet op. Kevin, Geert en Dirk zijn gespannen, in positieve zin, deze roofvissers zijn nog nooit in Noorwegen geweest om te vissen en weten niet wat ze staat te wachten, deze groep vist voornamelijk op snoek en snoekbaars.

Peter staat aan het stuur, Robby, Geert, Oscar en vader Guust (vliegvisser) hebben een grote glimlach op hun gezicht en genieten vd omgeving. Robby kijkt trots, trots op "zijn" mannen de "Blue Men groep" ook wel de Smurfen genoemd, daar ze bijna allemaal blauw dragen (Robby Fish kleuren), varen met beleid naar de stekken en Jonathan de visgids stuurt de boot.



Robby en zijn medewerkers van Robby Fish in Wommelgem.


Eenmaal op de stekken aangekomen, zijn de grote dikke schollen op vakantie, althans een deel ervan, er wordt wel wat schol gevangen maar niet veel, dus langzaam gaat iedereen op zoek naar een eigen stekje. De familie Beers met aan het stuur Maikel (bekend vd het Sneeuw festival uit IJsland) zoekt samen met zijn vader Christ en broer Jeroen naar een ander stekje met aan boord Janus, een goede vriend.

Maikel is een fanatiek visser en is goed voorbereid, kent de stekken, heeft Penn topmateriaal en heeft een goed plan van aanpak. Linda, Leo, Maurits en ik kiezen voor "het kanaal" en gaan kijken of de heilbot thuis is, maar helaas deze is op visreis, wellicht naar de koude oorden want het water is nog iets te warm in het kanaal voor de heilbot.

Iedereen vangt een leuk visje, geniet vd natuur en kan eindelijk ontspannen, want hier hebben ze 1,5 jaar op gewacht. In de avond staan er een aantal groepen de 1e visjes al te fileren voor het avondeten en om mee naar huis te nemen, want dat gaat prima.


We gaan de mist in ....


Vrijdagochtend, dikke mist, je kunt net de boten zien, maar meer dan 50m zicht hebben we niet, geen zorgen met het top apparatuur op de boot vaart iedereen langzaam en voorzichtig achter de visgids aan naar open zee, want er is geen wind. Uiteraard vertrekken wij als laatste, we gaan pas weg als alle groepen weg zijn natuurlijk en varen ook naar open zee, heel apart want je hebt geen idee waar je bent.

Maurits en Leo willen wel eens dikke schollen vangen, dus op naar de schollen stekken en al snel vangen we dikke schollen rond de 2kg en 55cm, wat een sport en wat gaaf om die te vangen. De mist wil maar niet wegtrekken, maar gelukkig zijn de vangsten goed, via de marifoon horen we dat men elkaar zoekt, de visgids ziet iedereen op de radar, maar meer dan 20m zicht is er niet, dus is het wat lastig om elkaar te volgen en is het best spannend.


Raffie met een schol van 56cm en 2.1kg


Johan, Dick P, Corné en Dick M vangen een paar dikke gullen en mooie koolvissen die al snel de meter bereiken, deze solo groep, bestaande uit allemaal solo vissers, die elkaar voordien niet echt kenden, hebben veel plezier en het klikt en wordt deze week een hele leuke vriendengroep, petje af mannen, jullie hebben veel plezier en zijn zeer positief ingesteld.

Zaterdagochtend, weer mist.... we hebben acht jaar in Noorwegen gewoond en nog nooit zo'n dichte mist gezien, ook voor de visgids is dit de eerste keer dat het de hele dag zo mistig blijft. Geen zorgen, met de GPS/Plotter vaar je veilig naar de stekken en kan iedereen gewoon gaan vissen.


Leo Stoutjesdijk met een schol van 55cm


De mannen vh Zeevissersforum, Tim, Peter, Johan en Werner hebben ook geen moeite om door de mist te varen en iedereen heeft wederom een superdag, later blijkt dat dit hun droom visreis wordt, een visreis die ze nooit meer zullen vergeten (positief). In de avond komt iedereen terug met verhalen, ervaringen en dingen die men mee heeft gemaakt, allemaal blije gezichten, vermoeid en voldaan en kisten vol met vis.

Lees ook deel 2 van dit leuke verslag.

Linda en Raffie Cordes
www.cordestravel.nl