Predator Tour 2014 op het Volkerak

Predator Tour 2014 op het Volkerak

Door Berthil Bos
 
Op 6, 7 en 8 juni vindt op het mooie roofviswater Volkerak weer één van de grootste roofviswedstrijden van Europa plaats. De Predator Tour is meer dan een roofviswedstrijd alleen. Hiervoor moeten we even terug in de tijd naar de oorsprong van dit evenement.
 
Ik was erbij toen dit kindje van PML (Pike Master Lures) werd geboren, alweer vele jaren terug. Ik was samen met Evert Oostdam, de eigenaar van PML, en Leon Cramer een week aan het vissen in één van de vele schitterende meren (fjorden) van Noorwegen. De snoekstand was er voortreffelijk, ondanks dat er door de Noren zelf uit een soort traditie af en toe een snoekwedstrijd werd georganiseerd, waarbij alle vis op een vuilnisbelt terecht kwam. 
 
Snoek werd of wordt daar gezien als een parasiet, die de forelstand in de weg zit en daarom zijn ze deze prachtvis liever kwijt dan rijk. Inmiddels wordt daar gelukkig al iets anders over gedacht en Evert en Leon hebben hier zeker een steentje aan bijgedragen. 
 
Direct nadat zij notie hadden genomen van dit soort wedstrijden, namen Evert en Leon het initiatief om de bevolking te laten weten en te zien dat snoek de forellen helemaal niet in de weg zit en de traditionele snoekwedstrijd op een veel leukere en voor de snoek gezondere manier kan plaatsvinden.
 
De eerste keer in Noorwegen waar toen de Noren zulke mooie exemplaren als parasieten beschouwden.
 
Alles werd er uit de kast gehaald om een snoekvriendelijke wedstrijd te organiseren en dat daar hier in Nederland met argusogen tegen aan werd gekeken, hebben ze gemerkt. Diverse organisaties en personen waren tegen het wedstrijdvissen en keerden zich af van dit initiatief, zonder iets te weten van de hoed of de rand. 
 
Inmiddels hadden de mannen van PML een reglement samengesteld, waarbij ik ook mijn zegje mocht doen, die de gezondheid van de vis op de eerste plaats stelde. Ik was er dan ook bij toen de eerste wedstrijd in Noorwegen plaats vond en ook de Noorse pers was er in groten getale. 
 
Door dit wedstrijdreglement (CPR: Catch, Photo and Release) waarbij bijvoorbeeld roofvis niet bewaard wordt maar op de foto gaat, is de roofvis vaak nog beter af dan bij een 'gewone' visdag waarbij er per vis minutenlang in alle standen wordt gefotografeerd. 
 
Voor mij was het duidelijk dat een wedstrijd op deze manier, onze sport alleen maar in een goed daglicht stelt. Inmiddels zijn ook vele 'tegenstanders' overtuigd van de roofvisvriendelijke reglementen, waar PML als eerste mee naar buiten kwam. 
 
Wat de organisatie ook vanaf het begin goed begrepen heeft, is dat de sfeer rondom de wedstrijddagen zo moet zijn dat iedereen zich gelukkig voelt. Eigenlijk heb je helemaal niet het gevoel met een wedstrijd bezig te zijn, ondanks dat er een grote prijzenpot tegenover staat. Het lijkt gek, maar iedere Predator Tour lijkt een samenkomst van vrienden en dat is ook de verdienste van de organisatie. 
 
Als laatste wat ik over dit gebeuren kwijt wil is dat ook beginnende roofvissers hier op hun plaats zijn en deze mensen bij dit evenement veel ervaring op kunnen doen.
 
Het wedstrijdwater Volkerak herbergt ook leuke snoekbaars die niet vies zijn van groot kunstaas.
 
Je kan je nog opgeven voor dit roofvisfestival op één van Nederlands mooiste viswateren. Speciaal voor de Predator Tour 2014 heeft Derk van der Molen van Derkbait een aantal Busterjerk Jerkbaits van een uniek patroon voorzien, die worden verloot onder degene die onderstaande vragen over de Predator Tour met de juiste antwoorden beantwoorden. Ook zijn er een aantal PT petten te winnen en badges.
 
Leuke prijzen van PML.
 
Vraag 1 = Wanneer en in welke twee fjorden werd de eerste Predator Tour gehouden?
Vraag 2 = Hoeveel foto’s kunnen er maximaal per dag genomen worden volgens het CPR principe?
Vraag 3 = Wat is de minimale afstand die de wedstrijdboten moeten betrachten tijdens de wedstrijd?
Vraag 4 = Welke roofvissoorten leveren punten op en wat zijn de max. aantal per vissoort die tellen voor de eindrangschikking? 
Vraag 5 = Welk belangrijk stukje gereedschap, buiten de door de overheid verplichte attributen, ben je door de organisatie verplicht om aan boord te hebben?
 
Stuur je antwoorden naar info@totalfishing.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -