Mooi weer, zeeforel en geep tijdens de Langeland zeeforel dagen van 2016

Mooi weer, zeeforel en geep tijdens de Langeland zeeforel dagen van 2016 

Door Leonard Muys 

Elk jaar in het laatste weekend van april organiseert de lokale visvereniging uit Rudkøbing, Sportfiskeren Langeland, de zeeforeldagen op het Deense eiland Langeland.

Het laatste weekend valt dit jaar op zaterdag 23 en zondag 24 april. Het is  alweer de 27ste editie van dit evenement, waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor het uitzetten van smolt (jonge één- tot maximaal tweejarige zeeforel) in de beken en rivieren in Denemarken.

Uit heel Denemarken, maar ook uit andere landen, komen de sportvissers naar deze wedstrijd om samen met de locale sportvissers de zeeforel te belagen. Niet alleen vanaf de ongeveer 125 kilometer lange kuststrook, die Langeland rijk is, maar ook vanaf de boot.

Een groots evenement waarbij leeftijd en geslacht geen verschil uit maakt. Ieder jaar doen er behalve mannen, ook vrouwen en jeugd mee met deze zeeforel wedstrijd. Dit jaar is het werkelijk mooi weer met volop zon.

Vanaf de kust zijn het de spin– en vliegvissers, die de zeeforel, maar ook de reeds aanwezige geep proberen te verschalken.


Een zeeforel gevangen aan de vliegenhengel.

Vanaf de boot wordt er getrold, maar ook wordt ook de spinhengel ingezet op de geep en/of zeeforel. Met de boot kom je op plaatsen, die moeilijk of zelfs niet vanaf de kust bereikt kunnen worden.


Samen een fijne hobbie, hoe gelukkig kan een man zijn.

Het team van het Duitse sportvissers magazine Blinker en het lokale zomerhuis verhuur Novasol, onder leiding van Johannes Radtke, is dit jaar ook van de partij en vangen een paar mooie zeeforellen vanaf de kust.


Mooie zeeforellen gevangen door een deelnemer uit het team van Blinker/Novasol.


De aangeboden vissen ter weging en meting.

De wedstrijd gaat om de grootste zeeforel, maar onder andere ook de grootste geep levert een prijs op. Om ieder evenveel kans te geven is er in de rangschikking onderscheid gemaakt in het kustvissen en het vissen vanaf de boot.


Het evenement trekt vele bezoekers van alle leeftijden.


De haven van Rudkøbing, waar de officiële weging plaatsvindt, wordt druk bezocht.


Het Duitse sportvissers magizine Blinker duidelijk aanwezig.

De prijs voor de grootste zeeforel gaat dit jaar naar Peter Ahlbo met een steelhead van 2.585 kilo, met een lengte van 61.5 centimeter. In totaal zijn er door de ongeveer 200 deelnemers 35 zeeforellen gevangen. De grootste geep is dit jaar 75 centimeter en bereikte een gewicht van 0.55 kilo.


Ideaal weer, let ook op de prachtige 'luipaardbodem'.


De stralende winnaar Peter Ahldo met mooie dikke Steelhead van 61.5 centimeter en een gewicht van 2.585 kilo.


Ook meisjes vielen in de prijzen.

Buiten het team Blinker/Novasol doen er nog een aantal Duitsers mee. Het is leuk als er in de toekomst ook Belgische en Nederlandse deelnemers meedoen.

Ik nodig jullie dan ook van harte uit om volgend jaar mee te doen met deze wedstrijd, waar de gezelligheid, het uitwisselen van technieken en vooral het goede doel voorop staan. In totaal zijn er ongeveer 50 prijzen te verdelen.

Willen jullie meer weten over dit evenement stuur me dan een email (leonard_muys@yahoo.dk) of geef me een belletje (GSM: 0045 - 24 22 43 14).

Uiteraard wil ik jullie, als officiële visgids, ook helpen om volgend jaar goed beslagen ten ijs te komen. Niet iedereen heeft zeeforel gevangen, maar degenen, die weten waar ze de zeeforel moeten zoeken, hebben er soms meer dan één gevangen.

Kijk ook even op deze facebookpagina of hier. Het Duitse team van Blinker gaat dit jaar nog met mij mee op de tarbot.

Ik heb ze ter voorbereiding een onderlijn van mij meegeven, voorzien van een wobbler van Ron Smits.


Yes, hangen!


Mooie zeeforel nabij Hov aan de oostkust van Langeland.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -