Marc op maandag 8   Gepen en finten

Marc op maandag 8 

Gepen en finten 

Door Marc Borst

Gelukkig heeft de geep z'n bijnaam toch nog eer aangedaan. Het zou een beetje jammer zijn geweest als deze maand me geen 'meivis' zou hebben opgeleverd. Een Hollandse lente zonder geep en -ik noem maar wat- asperges is gewoon niet compleet.

Op de tweede dag na m'n halve antiekverklaring kan ik weer naar de Zuidpier. De wind is helemaal prima voor wat ik in gedachten heb, want hij komt uit het (zuid)westen en schommelt tussen drie en vier Bft. Daarmee is dus mooi aan de binnenkant te vissen.

De feeder moet nog steeds een keertje krommen onder vissenkracht; een 20 grams bombetta en een aaslijn van drie meter completeren de uitrusting.

Rustigjes aan, zo rond 12:00 uur fiets ik de Zuidpier op en zie dat het water al wat helderder is dan vorige week.


Al wat helderder...

M'n favoriete plekje blijkt vrij. "Vandaag gaat het gebeuren!", ik voel het. Maatje Nicolas heeft deze week al geep en fint gevangen, dus vol vertrouwen gaat het reepje makreel te water.

Reeds na de tweede worp is het al raak. Een paar bibbers van de bombetta verraden belangstelling en dan schiet hij bijna recht naar beneden. Meestal zijn het makrelen en finten die een drijvende bombetta (zonder stuitje op de lijn) weten onder te trekken. Deze vis doet het niet helemaal volgens het boekje, want het is toch m'n eerste geep van 2015.


De eerste van 2015.

Een mooie, 62 centimeter. Het langsteelhaakje nummertje acht is diep geslikt. Snel verlos ik het mannetje uit z'n lijden. Binnenkort weer gerookte geep, hmmm lekker!

Binnen tien minuten schiet de bombetta weer weg. Nu is het een fintje van rond de 30 centimeter. Dus nóg een 'eerste van 2015'. Helaas ook erg gulzig, een haakje in een kieuwboog is niet te overleven. Maar wat hebben ze toch mooie schubben!


Een tere vis met prachtige lichtbreking in de schubben.

Het moet een schooltje zijn want het volgende fintje dient zich ook al weer snel aan. Ongeveer even groot en gelukkig wel in de bek gehaakt. Snel retour! De derde fint is weer te hebberig geweest en gaat in de recycling via een meeuw. Hap, slik...

Het water begint het het laagste punt (15:45 uur) te naderen en begint weer bruiner te kleuren. Ik heb er niet veel vertrouwen meer in, maar toch komt er uit het niets een geep het aasje inspecteren. Waarschijnlijk tegenaan gezwommen…


Het water wordt weer troebeler.

Deze vis weet bovendien hoe het moet; de bombetta schokt wat tegen de stroming in en de vis neemt veel lijn om het aasje al zwemmend naar binnen te werken.

Ruim vijf meter van de bombetta vandaan springt de vis even en weet ik dat ik kan aantikken. Nummer twee is een feit.


De eerste -en enige?-twee van 2015...


Dan komt Bram aangefietst en kan ik 'm eindelijk zijn gewonnen prijs overhandigen. De hengel staat tussen de stenen geparkeerd met de dobber op 50 meter afstand. Terwijl we even verderop staan te praten zie ik uit m'n ooghoek de hengeltop kromtrekken.

Nu is weer een fintje, uit de klas die al eerder deze middag is langs geweest. Ook goed gehaakt, dus snel weer terug. Op deze manier lijkt het zelfs een beetje op gulvissen… De aanbeet ziet er bijna hetzelfde uit.

Je hebt ook onder vogels eenlingen die het nét effe anders dan de rest doen. Deze meeuw heeft kennelijk door dat ik aan opruimen aan het denken ben en zit op z'n gemak twee meter van me vandaan te wachten tot ik de gepen ga schoonmaken.


Het blijkt echter ook nog een kieskeurig mormel te zijn...


...De ingewanden van de gepen gaan niet echt van harte naar binnen terwijl het staartje makreel in één hap verdwijnt.

Missie geslaagd, ondanks het koude voorjaar in ieder geval toch nog geep gevangen. Of ze er nog zijn nadat ik komende week -hopelijk- blauwvintonijn heb gevangen in Kroatië? Het zou leuk zijn, maar na de paai in de lente verdwijnen de meeste gepen weer naar open zee.

Maar dan nog, onze eigen 'tonijntjes' zullen zo onderhand ook wel in de buurt van onze kust aan het geraken zijn, gevolgd door de baarzen. Laat de zomer maar komen!

Wil je meer weten over het vissen met de bombetta? Op m'n blog staan reeds vele verslagen van vissessies hiermee. In het aankomende nummer 341 van Zeehengelsport staat onder meer een uitgebreid artikel hier over van mijn hand.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -