Lucky Luc op zout 78

Lucky Luc op zout 78

Update Noordpier en Noordzeekanaal : Het begint gelukkig nu echt lente te worden maar die is natuurlijk ernstig vertraagd dit jaar door de lange noordelijke stromingen qua weer type. Op de zeebodem en in het binnenwater loopt alles nog achter bij vorig jaar en is er nog lang geen sprake van lente.


Het weer bleef wisselvallig maar lokte mij toch naar de Noordpier.

Eerst moet het zeewater en vooral het kustwater nog opwarmen naar zeker 8 graden ( is nu gemiddeld 5 graden) om er wat meer leven in te brengen voor meer toevoer van voedsel waar de vissen op azen. U gaat ook niet in een restaurant zitten wachten op eten dat niet voorradig is toch? Het binnenwater en b.v het Noordzeekanaal is nu 10-11 graden warm en dat is net twee graden te kort om de tong  die de hele winter ligt ingegraven in de diepe vaargeul van 15 meter wakker te schudden.

Maar met wat mindere vangsten is het al weer volop genieten aan de waterkant. Eind april begin mei kunnen we de eerste tongvangsten verwachten in het Noordzeekanaal. En in de eerste twee maanden dat de tong uit de vaargeul komt op zoek naar voedsel zijn ze ook overdag te vangen.

Noordpier update
Helaas stelt het nog allemaal niet veel voor met de visserij vanaf mijn geliefde Noordpier. Maar dat neemt niet weg dat u er geen vis kunt vangen.


Om kans te maken op een aanbeet en dus op vis ben je afhankelijk van de getijdenstroom.

Let op het verschil in kleur van het heldere opkomende water dat het zanderige water terugdringt. De vis op het zand dus op afstand zit er nog niet behalve een enkele bot die zich vergist in uw aas. De visserij draait voornamelijk om kleine gul die je onder de blokken van de pier vangt op ongeveer 20 meter afstand. Als je geluk hebt loopt er een mooie gul tussen door maar meestal draait het om visjes van rond de 30 -35 cm en vaak nog kleiner.


De meeste vis zwemt nu onder  en tussen de blokken op zoek naar voedsel.

Op mijn visdag had ik een tiental minigulletjes op de kop onder de blokken gevangen en toen ik terug fietste kwam ik een tweede visser op de pier tegen die het ook had aangedurfd om toch maar te gaan vissen.


Je  krijgt tenminste regelmatig een leuke aanbeet en dat is goed voor de motivatie.

Die had een paar serieuze gullen van 45-48 cm onder de blokken gevangen. Hij stond voor de bocht dus het kan verkeren wat stek betreft. Op afstand vissen vind ik veel leuker vissen dus af en toe maar proberen. Opeens kan het weer raak zijn  want de schar b.v zit niet ver weg ( op 11-13 m diepte ) en kan door het ontwaken van al het leven c.q voedsel op de zeebodem worden ze binnenkort naar ons ondiepe kustwater gelokt.

Noordzeekanaal Update
Diverse sessies in het Noordzeekanaal ondernomen om toch maar wat aanbeten op de hengels te kunnen zien. Maar ook in het Noordzeekanaal is dit een lastige periode waar we even doorheen moeten bijten en was de visserij vaak erg traag.


De vangst van een mooie wijting op een mistige dag maakt veel goed. Let op de genezen oude verwonding in het midden van de vis.

Onmiskenbaar veroorzaakt door een aalscholver ( die ook moet eten natuurlijk net als ik ). Dit kom ik heel vaak tegen. De wijting is ze vaak net te slim af en ontsnapt op het laatste moment aan de gehaakte bek van de vogel.

Maar gelukkig vang je daar altijd wel vis ook al moet je er dan wat uurtjes vissen voor over hebben. Als je de hele visdag in de mist staat, wat kan voorkomen in deze tijd door het temperatuurverschil van het koude water en de warme lucht, is dit niet echt prettig. Maar van de week met een heerlijke temperatuur en een zonnetje is het geen straf.


Echte mannen van staal !

 En als je dan even geen aanbeten krijgt kun je heerlijk wegdromen van betere tijden. De laatste sessie om u een idee te geven van de vangsten had ik 15 vissen bij elkaar gevangen.


Controle en inventarisatie door tijdelijke werknemers van Sportvisserij Nederland.

Het is in ons eigen belang om er aan mee te werken als teken naar de overheid dat dit kanaal belangrijk is voor de sportvissers qua recreatie. De vangst  bestond uit  9 wijtingen van 26 cm en een beetje ( dus onder de minimummaat van 27 cm , let op !  Er vindt controle plaats !)  4 van 30 cm plus en moddervet, een  "groene schar" van 25 cm waar geen vlees aan zat en een mini zeebaarsje als verrassing.

 
Een "groene schar" voor de afwisseling met de wijting

De aanbeten gaan met horten en stoten in het kanaal dus gewoon even volhouden om kans te maken op aanbeet en dus op  vis. De meeste kansen maak je op dit moment nog steeds op afstand in de diepe vaargeul.


En een mini zeebaarsje als verrassing.

Als er lang zoet water gespuid wordt vanuit het Noordzeekanaal naar zee ( gebeurd alleen bij laag water noordzeekant) heeft dit een negatieve invloed op de vangst op het ogenblik.

Visgroet van Lucky Luc Mom
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -