Lopend trollen

Lopend trollen

 
Door Niels Patijn
 
Trollen vanuit de boot wordt vaak gedaan, maar het kan ook gewoon lopend! Grofweg bestaat trollen uit je (kunst)aas een stuk achter je gooien en je met een redelijke snelheid voortbewegen, of dit nu met de boot is of te voet. Je kunt het aas op verschillende dieptes door het water slepen.
 
Om lopend te kunnen trollen zijn damwanden en kades perfect. Ook tussen aangemeerde boten is het zeker het proberen waard, al levert dit wel het nodige klim- en klauterwerk op tussen de touwen.
 
Damwanden zijn perfect voor het lopend trollen.
 
Om te beginnen zorg je dat je een meter of zes lijn geeft, zodanig dat de plug een eind achter je loopt. Je moet bedenken dat wanneer je wat extra lijn geeft, de plug ook de mogelijkheid heeft nog net iets dieper te duiken. Het evenwicht moet je zelf even vinden, want het is uiteraard afhankelijk van de diepgang van de plug en de diepte van het water. Kom je bijvoorbeeld tijdens het lopend trollen net langs een ondiepere kant, dan haal je een paar slagen terug om te voorkomen dat de plug tegen de bodem loopt.
 
Het is van belang dat je genoeg snelheid hebt, een stevige pas is hier genoodzaakt. Aanslaan is dan ook niet nodig, dat leidt vaak tot het verspillen van de vis. Wanneer de vis ervoor kiest het plugje te pakken hangt hij vanzelf al door de behoorlijke snelheid waarmee gevist wordt. 
 
Prima plugjes de Hornet en Butcher van Salmo.
 
Een lichte spinhengel met een lengte van ongeveer 2.40 meter voldoet voor deze techniek. De keuze van de pluggen ligt ook deels aan de diepte en het water. Enkele voorbeelden van goede (baars)pluggen zijn: Salmo Hornet, Salmo Butcher, Illex Chubby, Rapala Jointed Shad-Rap en Spro Ikiru.
 
Zelf vis ik met de pluggen op een diepte tussen drie en zes meter, het liefst zo dicht mogelijk langs de bodem. Vaak met leuke formaatjes baars als resultaat! Een prachtige manier van vissen als je het mij vraagt. Tijdens het lopen word je plotseling opgehouden door flinke bonken op je hengel. Een mooie stekelrover gaat aan de haal met je plugje. Kopschuddend komt hij boven, een poging tot het verliezen van de plug. Eenmaal uitgestreden kun je hem tillen en er even met poseren…
 
Recht onder het kantje!
 
Tijdens het trollen hoef je zelf eigenlijk weinig tot geen actie aan het imitatievisje toe te voegen. Wel kun je natuurlijk eens in loopsnelheid wisselen, maar over het algemeen levert een vlot tempo de meeste baarzen op.
 
De stekken leer je vrij snel kennen. Als er baars ligt onder de kant duurt het nooit lang zo is mijn ervaring. Gewoon uitproberen. Baarzen zoeken regelmatig beschutting om van daaruit hun prooi te belagen. Dat is ook een van de redenen dat het trollen langs de kant zo goed gaat.
 
Lopend trollen is een succesvolle techniek om in korte tijd veel water af te vissen. Vooral op baars erg efficiënt. Voor de kantvissers onder ons: zeker eens proberen!