Langeland 2012: ‘Size does matter!’

Reisverslag door Scandic Mediagroup

Langeland 2012: ‘Size does matter!’

Het begint met het ultieme gevoel van vrijheid als onze boot de weidsheid van de Deense Oostzee opzoekt. De kennis en ervaring van de afgelopen jaren brengt ons op stekken waar de kansen op een grote kabeljauw fors toenemen.

De hartslag gaat omhoog bij het afdalen van de shad naar de zeebodem, wachtend op dat ene moment dat even lijkt op het vastzitten aan de bodem. Totdat de bodem meegeeft en voor ‘snokkende’ bewegingen op de hengel zorgt.


Wij maken altijd gebruik van een schepnet.

Gelukkig bestaat er een klein zeevisparadijsje aan de Deense Oostzee wat Langeland heet. In nog geen 10 uur rijden ligt een mooi stukje water wat inmiddels ons tweede thuis is geworden. Stekken op nog geen 10 minuten varen en gewapend met spinhengels en shads.

Eind augustus mochten we weer ons geluk beproeven. De eerste dag direct de vertrouwde stekjes afkammen, recht voor de haven aan de oostzijde van de vaargeul. De driftsnelheid is aan de hoge kant waardoor we kiezen voor het maken van korte driften over vangende stekken.

Dit betekent dan relatief veel varen en een kort verblijf aan de bodem. Zo vangen we toch nog 8 mooie kabeljauwen boven de 70cm. Dat smaakt naar meer. De 2e dag naar het diepe water achter de groene paal op dieptes tussen de 35 en 45 meter. Het was hard werken voor een visje. Ook op Langeland laat de kabeljauw het soms helemaal afweten. Toch wist Cees hier nog een meterkabeljauw te verleiden met een gewicht van 8,75 kg.


Cees is blij met de grootste van deze week, goed voor 8,75 kilo.

Dinsdag een waaidag, maar tegen de avond zagen we met een afnemende wind toch nog kans een 2-tal uurtjes op de platvis te gaan. Vanuit de haven in noordoostelijke richting voor anker gegaan op zo’n 13 meter water. Ongelofelijk hoeveel schar hier rondzwemt!


Tegen de avond op platvis.

Ik zou wel eens een kijkje onder water willen nemen, want er moet een tapijt aan scharren gelegen hebben. Praktisch elke worp leverde één of twee scharren op. Zelfs bij het lijn geven na de worp werden er al felle rukken gegeven aan de hengeltop. De 20 grootste scharren gaan mee voor de pan.


Volop mooie scharren.

Woensdag een absolute topdag oostelijk van de gele paal. Adri bleek onnavolgbaar deze dag en wist maar liefst 6 doubletten grote kabeljauwen te vangen. Hij leek nog even Cees van de troon te stoten, maar zijn doublet van respectievelijk 7 kg. en 8,6 kg. mocht er zeker zijn. In totaal deze dag 22 vissen tussen de 70 en 95 cm.


Adri met zijn grootste van deze week: 8,6 kilo.

Een bepalende factor is het steeds weer goed aansnijden van de drift over de vangende stek, gebruikmakend van de GPS en een mooie driftsnelheid van zo’n 3 km/u waardoor de shad goed aangeboden kan worden aan de bodem.

Een tweede belangrijke factor is uiteraard het feit dat een school kabeljauwen op dat moment een bijtperiode hebben ingelast. Een bootje met 2 jonge Duitse sportvissers hadden al snel het kunstje in de gaten en konden mooie driften achter ons aan maken waardoor ze ook een mooie visdag konden beleven.

Donderdag werd het prachtig zomerweer en konden we mooie driften maken. De omstandigheden leken ideaal. Dit keer in noordelijke richting naar de Bermuda-driehoek. Urenlang driften maken, maar voor ons zat het er deze dag niet in.

De enige aanbeet betrof een nieuwsgierige schar van maar liefst 35cm. die iets te dicht bij mijn shad zwom. Toch bleek bij terugkomst in de haven dat er hier en daar wel mooie vissen gevangen waren. Voor ons in ieder geval een lichte deceptie na de topdag van woensdag.

Vrijdag leek een herhaling van de dag ervoor. De machteloosheid sloeg toe na urenlang driften zonder enig resultaat. Dan maar de vertrouwdheid opzoeken op de stekken voor de haven. Aan het eind van de middag ging het hier in korte tijd toch nog heel even los en kwamen er nog 4 kabeljauwen boven van rond de 10 pond.

Toch nog een waardige afsluiting van weer een fantastische week. Al met al een visvakantie met 2 gezichten: soms urenlang zwoegen voor een visje en vervolgens gaat het in korte tijd helemaal los. Het hoort een beetje bij het wispelturige gedrag van de kabeljauw. En gelukkig zwemmen ze hier nog in overvloed en van een prachtig formaat.

Het persoonlijk record van Chris (11,6 kg.) is dit jaar blijven staan, maar in de zomer van 2013 gaat hij er zeker weer een gooi naar doen. En er liggen absoluut kansen. Ook dit jaar werden er weer vangstmeldingen gedaan van kabeljauwen tussen de 13 en 16kg. Wederom in het topseizoen wat ligt tussen half juli en begin september.


Een mooie kabeljauw van 8 kilo voor Chris.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar wie de ultieme kabeljauw aan de haak wil slaan zal in deze periode de beste kans maken.

Meer informatie, verslagen en filmpjes over het vissen op Langeland zijn te vinden op onze website: www.scandic-mediagroup.nl.

Chris & Adri

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -