**KLAAR**          Zeebaarsvisserij           ieder jaar weer anders!

Zeebaarsvisserij ieder jaar weer anders!

Door Joop Folkers

Het stikt momenteel werkelijk van de kleine (2 jarige) zeebaarsjes. Het relatief warme kustwater wordt in deze periode bevolkt door enorme populaties zeebliek. Kaassie, voor iedere zich zelf respecterende zomervis dus!

Het krioelt momenteel dan ook van de geep, fint, (hors-)makreel en zeebaars onder de kant. Heb je de mazzel, dat je op het juiste moment op de juiste stek bent, dan kun je net zoveel zeebaars(jes) vangen als je wilt. Opvallend is echter, dat de grotere vissen vrijwel uitsluitend rond de bodem worden gevangen. Tenminste als er een flinke getijdestroom loopt, anders kun je het gewoon vergeten. Kortom, het “draaiboek” van het afgelopen jaar kan weer in de open haard! Het is natuurlijk op zich wel uniek, dat een vissoort als vriend zeebaars, vrijwel ieder jaar weer een andere aanpak vraagt.

                       


Zeebaars, ieder jaar weer anders

Zoals je reeds meerdere keren hebt kunnen lezen blijft de plug momenteel een van de betere kunstaassoorten. Een heerlijke visserij waar je werkelijk met volle teugen van kunt genieten. Het is misschien wel goed om te vermelden dat juist deze manier van vissen om ander materiaal vraagt dan de gebruikelijke 3 meter latten die we voor de jigvisserij gebruiken. Juist omdat je nu tijdens het (super snelle) binnen spinnen van je plug met de top van je hengel naar het water wijst, heb je eigenlijk alleen maar last van een (te) lange stok. Sinds enige tijd, heb ik een 2.70m stok aangeschaft en deze bevalt me perfect. In het begin was ik even bang dat het drillen van een grote zeebaars problemen op zou leveren, maar niets is minder waar. In de loop van het seizoen zal ik wat verschillende hengels uitproberen, waarover later meer.

                       


Een 2.70 m stok bevalt eigenlijk erg goed

Nu heb ik in mijn leven al aardig wat echt grote zeebaarzen gezien. Maar wat ik vorige week zag, slaat werkelijk alles Tijdens het drillen van een toch behoorlijke (circa 5 ponds) kabeljauw dook er in het glasheldere zeewater, vanuit de diepte ineens een grote donkere schaduw op. Tot mijn stomme verbazing bleek het om een enorme zeebaars te gaan die zijn zinnen had gezet op de in nood verkerende gul! Net onder de oppervlakte duwde de enorme baars zijn zijkant tegen de gul om daarna weer in de diepte te verdwijnen. Een supervis, die met zijn enorme lengte (geschat zat ie dicht tegen de meter aan) de 20 pond ruimschoots overschreed. Ik vergat eigenlijk even alles om me heen, en moest echt even gaan zitten! Wat een beauty van een vis, wat een monster! Zo zie je maar dat ze wel degelijk bestaan die enorme zeebaarzen!

                       


Werkt goed bij verschillende soorten zeevis

Mocht je de komende weken van plan zijn eens richting zee te trekken neem dan ook zeker een handje lepels mee. Zeker als je vanaf een strekdam of een havenhoofd vist een aanrader. Niet alleen goed voor makreel, geep en fint maar ook zeebaars blijkt volop geinteresseerd in deze kleine glimmers. Omdat je vaak behoorlijke afstanden moet werpen is het belangrijk dat je het lepels met het juiste werpgewicht aanschaft. Vooral slanke lepels (vorm van de bekende zandaal) zijn vaak dodelijk. Neem ook wat pluggen mee. Zowel diepduikende als oppervlakte pluggen kunnen voor leuke verrassingen zorgen. De beste vangkansen aan deze balsa houten verleiders maak je op het moment dat de getijdestroom weg valt!
Stekel ze!