**KLAAR**                Vissen op de Florida Keys

Vissen op de Florida Keys

Door Jan van den Bovenkamp

Als je er in blijft geloven komen dromen uit.

                       


k was 16 jaar en stond op het punt mijn examens af te ronden. Mijn ouders hadden me een droomtrip in het vooruitzicht gesteld als ik in 1 keer zou slagen voor mijn examen Mavo 4, een droomtrip waarbij het vangen van een haai als grootste wens uit zou kunnen komen.

Mijn ouders waren en zijn zeker niet vermogend en het was dan ook een gigantisch bedrag wat was gespaard door met overuren en klusjes de extra’s te vergaren die keihard nodig waren om dit te kunnen realiseren. Wat niemand buiten mijzelf verwachtte gebeurde, in 1 keer geslaagd, en dus werd dit gevierd.

                       


De dag van het boeken van de reis verliep echter anders dan gepland, er werd in huis ingebroken, bruut geweld maakte een eind aan de droomtrip en het vangen van mijn eerste grote haai. Mijn ouders ben ik evenzeer reuze dankbaar voor alle tijd en inzet die ze hebben gestopt in de realisatie van wat een droom leek te blijven.

Na een roerige carriëre in het leger ben ik gaan werken in de hengelsport, eerst als vertegenwoordiger en tegenwoordig als product en marketingmanager. Dit bracht me weer in aanraking met mensen die al vele haaien hadden gevangen en ook nog aangaven dat er wellicht veel mooiere en beter vechtende sportvissen bestonden.
Er werd gesproken over een droomvis, de Tarpon en als wedstrijdvisser van origine is dit niet een vis waar je van weet wat het is of wat hij doet.

                       


Het aanbod voor het bedrijf waarvoor ik werk (Pure Fishing Europe) materialen te testen op een locatie in de USA greep ik dan ook met beide handen aan en dus stond het nu echt te gebeuren! Met 4 collega’s en een redacteur voor het Duits/ Oostenrijkse blad Fishabenteuer zouden we eind april 2005 op pad gaan.

Tijdens mijn trip naar de Florida Keys, een eilandengroep tussen de golf van Mexico en de Atlantische oceaan, kwam ik er snel achter wat haaien en tarpon in de melk te brokkelen hebben… De materialen konden aardig getest worden op hun kwaliteiten.

                       


Miami USA international airport, het staat er echt en dus is dit het beloofde land, het land waar dan eindelijk die droomvis gevangen moet worden. Bij de lease maatschappij staan een dikke V8 Ford Explorer, een te grote Toyota Landcruiser en een Chevy klaar. Deze gaan gebruikt worden voor de korte trips die gemaakt worden om af en toe ook vanaf de oever te kunnen vissen.

                       


Aangekomen op het eiland Isla Morada zie ik in de haven de drie gereserveerde boten klaar liggen waaronder een super boot met 90 Pk en dus waande ik me een echte kapitein op zee. Die zee ( Atlantische oceaan) is echter rondom de Keys erg ondiep, het gebied wordt de flats (de ondiepten) genoemd en terecht. Die 90 PK was mooi maar om ons heen bleek het nog veel gekker te kunnen. De Pk’s vliegen je werkelijk om de oren!

                       


Op de meeste plaatsen stond slechts 20 cm water, mangroven en slechts enkele doorgangen waar voldoende water stond om de gaskraan open te draaien. Het risico was groot om de schroef achter te laten op een van de vele ondiepten. Dit gebeurde bij 1 van ons wel en dat kost dan toch weer 75 $ extra.

                       


Een eigen aanlegsteiger met net daarachter het zwembad, een stralend blauwe lucht temperatuur 37/40 graden, een prima accomodatie en pelikanen, kortom alles wat het leven aangenaam kan maken.

De materialen die je echt nodig hebt.

Buiten de zwembroek, de zonnebrand olie en sunblocker is het raadzaam te denken aan goede ademende kleding. In de lokale Super Anglingstore, Sport fishermans World worden hemden en broeken tegen lage prijzen aangeboden. Deze kleding is speciaal voor de hengelsport ontwikkeld. Ik had na een dagje shoppen bij Raven hengelsport al een prima set bij elkaar gezocht maar toch ging ik ook daar voor de bijl.

                       


De hengelsportmaterialen zijn prima in Nederland te vinden, een paar echte lokale handigheden kun je daar kopen, maar Nederlandse hengelsportzaken kunnen prima materialen leveren.

Waar moet je zeker rekening mee houden;
Wij kozen voor;

Molens/ reels

2 x Mitchell Riptide 8000 zeemolen met eerst 150 mtr Berkley fireline .17mm en verder Trilene .48 mm opgevuld tot volle spoel.
1 x Abu Big Game 10.000 reel opgespoeld met .50 mm Trilene
1 x Abu Cardinal salt water 176 spin molen met .28 mm Trilene
1 x C33 Cardinal ( eerste test exemplaar nog niet in uiteindelijke uitvoering) met .22 mm Trilene

Hengels

2 x Mitchell Tempest 50/80 lbs ignobilis 2 mtr 55 en 2 delig.
1 x Mitchell Tempest spin 2mtr 70 2 delig
1 x Abu conolon 1mtr 80 10 gram ( fun hengel)

Extra lijnen

Pony spoelen 1 mm Berkley Vanish voor onderlijnen
Extra 48 mm, 50 mm, en 28 mm Trilene .
Diverse maten stalen onderlijnen van 7 Strand

Accessoires

Verstraler en hoofdlamp voor licht
Onthaaktang
Handschoenen
Aasketel
Klein leefnetje
Eventueel luchtpompje
Staaldraad hoefijzers en klemhulzen van 7 Sstrand inclusief de speciale tang.
Haken in diverse maten, vergeet de kleintjes (maatje 12) maar ook de echte kannonnen 6/0 of groter etc niet.

                       


Aas

Natuurlijk aas is er volop te verkrijgen, elke 100 meter een leverancier lijkt het, allemaal verse garnalen, pinfish, krabben etc.
Wij wilden niet zonder zitten en dus werd er ook natuurlijk aas gekocht, ondanks de livewell aan boord gingen er toch elke keer weer vele garnalen en pinvissen dood en was het in 1 keer dead bait. De Berkley Gulp garnalen en krabben alsmede de aasvisvarianten brachten vaak uitkomst, zeker zo veel vis werd gevangen met dit schitterende imitatieaas. Groot voordeel was het meerdere vissen vangen met 1 exemplaar, de echte garnalen ben je kwijt na één aanbeet en de immitaties leverden dan vaak nog vele vissen op.

                       


“We visten met echte garnalen én de Gulp imitaties daarvan”

Een boot huren is op vele plaatsen mogelijk, de prijzen zijn redelijk en brandstof kost in the States niet echt veel, ruim 4 liter ( een gallon) kost om en nabij 2 Euro.

                       


Ook vissen vanaf de charters of partyboats is mogelijk, speciale arrangementen met professionele fishing guides vanaf speciale flatboten lijkt mooi, maar kost net als het vissen vanaf de charters, erg veel geld. De partyboot is een leuk alternatief als je elke vis leuk vind om te vangen.

Elke ochtend eerst het American breakfast, geen wonder dat de gemiddelde Ami een kont van een meter heeft, fastfood lijkt de haute cuisine maar als je verder zoekt kan het echt ook gezonder.

                       


Aas is volop verkrijgbaar, net zoals de speciale gevroren blokken visafval die je in een Chumzak ( soort leefnetje) overboord hangt om door de langzaam verspreidende deeltjes visafval vissen te lokken.

                       


Ik had een eigen methode ontwikkeld die zwaar op de proef werd gesteld, een grote vis (amber jack) ontdaan van 2 filets diende om aan het aanmeer touw van de boot te worden gehangen en zo de waterbeestjes om ons heen te lokken.

De beestjes bleken echter Beesten ! Een heftige plons, alsof er een complete boot vanuit de lucht achter onze boot werd gedumpt, een korte ruk, de boot schommelde even heftig en toen was er slechts nog een staartvin.Er zwemmen dus Haaien!! Jipie a jee!

                       


We hebben elke dag prima gevangen, de ene exoot na de andere werd gevangen, het kon mij niet te dol worden. Eh en jazeker! De droomvis zat erbij 2.7 meter en geschat 120/140 kilo, leuk visje toch? Kleine haaien kregen we aan boord, de grote exemplaren werden langs de boot gemeten en direct in het water onthaakt.

                       


“De eerste haai (haaitje) aan boord, wel trots op dat beestje!”

Nieuwe droomvis!
Een echt grote Tarpon, de mijne was maar een baby zeiden mijn collega’s, ik was en ben er echter behoorlijk trots op!

                       


Een volgende keer komt zeker weer!

 

ANDEREN LAZEN OOK