**KLAAR**          Verslag startbijeenkomst           Zeesportvisserij,          24

 Verslag startbijeenkomst Zeesportvisserij,
24 juni 2004, Millennium Castle, IJmuidenKlik hier voor uitslag opiniepeiling

Een kleine 50 zeesportvissers hebben zich op 24 juni onder leiding van POS-voorzitter Gerard Roosloot gebogen over de toekomst van de zeesportvisserij. Meer precies over de vraag: hoe kunnen we de belangen van de grote groep zeesportvissers in Nederland beter behartigen? Ze deden dat in Millennium Castle in IJmuiden.

                       


Terwijl indrukwekkende zeeschepen langs het raam voorbijschoven, hadden deze gepassioneerde zeevissers het over de toekomst van hun hobby en het aanpakken van de talloze bedreigingen voor de zeevisserij. Want dat die bedreigingen er zijn, daar was iedereen het wel over eens.

Gerard gaf als eerste het woord aan Jan Willem Wijnstroom, jurist bij de NVVS, IJmuidenaar van geboorte en zeevisser van het eerste uur. Jan Willem vertelde over de piervisserij in de jaren zestig-zeventig en vergeleek de vangsten van toen met die van nu. Van de meeste vissoorten kan gesteld worden dat de vangsten achteruit zijn gegaan. De gullen die op de zwart-witplaatjes van Jan Willem prijkten, komen tegenwoordig de pier niet meer op.

Anderzijds worden bijvoorbeeld tong en zeebaars meer en groter gevangen dan vroeger. Dat heeft waarschijnlijk met veranderende milieuomstandigheden te maken (helderder water, warmer) en mogelijk ook met beroepsmatige bevissing. Wanneer bepaalde soorten weggevangen worden, schept dat immers ruimte voor nieuwe soorten.

Jan Willem gaf verder inzicht in het EU-beleid, waarbij tegenwoordig de zeesportvisserij voor het eerst gesprekspartner is en meepraat over ondermeer vangstquota. Dat hebben we te danken aan de NVVS en aan de European Anglers Alliance (EAA), een Europees samenwerkingsverband van hengelsportorganisaties waarbij de NVVS aangesloten is. We praten dus mee, maar dat kan nog veel beter. De zeevisser is nog te weinig herkenbaar in de NVVS-organisatie. Terwijl er toch 425.000 sportvissers in zee vissen! Die vissers zetten jaarlijks 127 miljoen euro om. Met een grotere, sterkere organisatie kunnen NVVS en EAA het zeevisserijbeleid veel meer beïnvloeden, echter: voor niets gaat de zon op. Belangenbehartiging kost geld. Nu is nog slechts een kwart van de zeevissers bij een hengelsportvereniging aangesloten, en meestal nog noodgedwongen omdat men ook in zoet water vist. Zo spreekt de NVVS als belangenorganisatie dus namens een grotendeels onbekende en niet-georganiseerde achterban wanneer het gaat over zeevissen! En moet de belangenorganisatie als het ware zelf bedenken wat die achterban wil en waarover ontevredenheid heerst! En betalen de aangesloten zoetwatervissers de belangenbehartiging voor de zeevissers! Dat moet anders en beter georganiseerd worden en dat is ook waarmee we vanavond een start gaan maken.

                       


Belangrijk is dus de mening van de achterban: de actieve zeesportvissers. Vandaar dat de aanwezigen onder leiding van Lex Snoeijs middels een rode of groene kaart hun mening mochten geven over een aantal essentiële zaken. Belangrijke dingen die naar voren kwamen:

Bijna alle zeevissers ervaren bedreigingen, belemmeringen, drukte en dalende vangsten. Beroepsvisserij en hobbymatige nettenvisserij vormen de grootste bron van ergernis. We moeten werken aan een beter imago van de zeesportvisserij. Ook vanavond waren er nauwelijks niet-aangesloten zeesportvissers. We moeten ons ernstig buigen over manieren om die grote groep te mobiliseren. Een sterke zeevisorganisatie is belangrijk. Er zijn mogelijkheden om vanuit de huidige sportvisserijorganisatie (NVVS, federaties, verenigingen) de belangen van de zeevissers veel beter te behartigen maar dan is het wel essentieel dat een groot deel van de zeevissers zich aansluit. We moeten ons beraden over de structuur waarbinnen dat het beste kan gebeuren. De Nederlandse Federatie van Brandingsportverenigingen (NFB) houdt zich al jaren bezig met belangenbehartiging, ook voor de sportvisserij. We moeten op een goede manier met de NFB samenwerken. De NFB zou zich bij de NVVS kunnen aansluiten. Er zijn al veel clubs die vooral lokaal dingen doen en dan met name op het gebied van voorzieningen: trailerhellingen, contact met uitgevaren bootjes i.v.m. veiligheid en dat soort zaken. Dat moet blijven. De regionale en landelijke organisatie moet zich bezighouden met coördinatie, lobbywerk bij de nationale politiek en binnen de EU. Aansluiting van de nu nog niet aangesloten zeevisverenigingen is wenselijk om een sterkere organisatie te krijgen.

Tot slot was het woord aan Lex Snoeijs, POS-medewerker en zeevis-avonturier, die verhaalde over zijn expedities naar Ascension Island. Prachtige beelden die laten zien hoe sportvissen kan zijn in een gebied zonder commerciële visserij.