**KLAAR**          Kleurrijk           Søroya                     door Marc Van

Kleurrijk Søroya

door Marc Van Roie

De vaste lezers van Zeehengelsport herinneren zich beslist de
diverse spectaculaire reportages die Harm Nuis -dat tengere
Mokummertje met zijn weelderige haardos- schreef over de visserij vanuit het net onder de Noordkaap in noord-Noorwegen gelegen eiland Søroya.


In 1997 ving Harm daar o.a. een kabeljauw van maar liefst 26,5 kg, het nog immer staande NCRZ-record Europese wateren. Harm heeft tegenwoordig letterlijk andere zaken aan zijn hoofd, maar zijn vismaten Dennis Lurks en
Marc Van Roie reizen nog immer iedere zomer af naar het hoge noorden.
En dat de visserij rond Søroya nog steeds ronduit spectatulair is, laat Mark in woord en beeld zien…

                       


Om kabeljauwen van dit formaat is Søroya befaamd. Niet meer dan een ‘leuk gulletje’, zeggen we tegenwoordig

Maandag 7 juli j.l. was het weer zover en vertrokken mijn maatje Gust en ik vanuit onze Belgische woonplaats met de auto voor onze jaarlijkse vistrip naar Søroya. Om die reis met de auto te kunnen maken, dien je te beschikken over voldoende vrije tijd, want heen en terug ben je wél een kleine week kwijt aan louter reistijd. Maar het voordeel is natuurlijk dat je amper beperkt wordt in het meenemen van je visspullen. Al moet je dan beslist niet met een ‘Smart’ reizen! Hoe dan ook, na een voorspoedige reis dwars door Zweden en Finland stonden we donderdagochtend in het Soroyahavfiskesenter te Brevikbotn. Hier troffen we ook onze vrienden Jor, Hans en Martin die ons wisten te vertellen dat de vangsten goed waren.

Die eerste visdag hadden we een leuke visserij, maar vingen we (voor Søroya-maatstaven) nog niets echt groots. Wel de nodige gullen tussen de 6 en de 12 kg en verder leuke koolvissen, schelvissen en lommen. Mijn maatje, die voor het eerst op Søroya was, wist meteen al wel zijn persoonlijk record voor gul van 11 op 12 kg te brengen. Later tijdens ons verblijf zou hij dat verdubbelen met een kabeljauw van 144 cm lang met een gewicht van 24 kg.

Zondag was het goed raak. Nadat we ook Sander op het vliegplein hadden opgehaald, gingen we aansluitend het water op en vingen we in vijf uur vissen een dikke 600 kg vis, verschillende soorten door elkaar, maar opnieuw vooral kabeljauw. Sander heeft die nacht uitstekend geslapen… Ook in Søroya liggen de heilbotten niet voor het oprapen en de vangst van zo’n superrover staat bij mij en mijn vismaten hoog op het verlanglijstje. Ik wist vanuit Søroya al eens een heilbot van 85 kg te vangen, maar deze vis heb ik nooit geclaimd als Belgisch record. Ik lette domweg niet zozeer op dat soort zaken, maar voelde later toch enige spijt. En dus kreeg het volgende visje voor mij een heel speciale betekenis en ben ik er zelfs ook apetrots op. Deze zomer ving ik namelijk, jawel, opnieuw een heilbot. Deze was met zijn lengte van 100 cm en een gewicht van 10,58 kg een stuk kleiner dan het ooit eerder gevangen exemplaar, maar zou desondanks alsnog een Belgisch record kunnen zijn. Dat staat momenteel namelijk op 5,3 kg!

                       


Vanaf de Solnes wist ik alsnog een Belgische record heilbot te vangen…

Gevarieerd
Het voert wat te ver om hier uitvoerig op alle vangsten in te gaan. Met ons Belgisch/Nederlandse gezelschap vingen we heel veel gullen tussen de 6 en de 12 kg en werden er dagelijks ook kabeljauwen van tussen de 15 en 20 kg gevangen. In drie weken tijd vingen we met de vier man op onze boot bovendien 14 uitschieters van boven de 20 kg. En juist dáár gaan we voor, voor die 20 kg + kabeljauw. Zelf pakte ik in één haal een heus doublet van kabeljauwen van 17 en 19 kg. Het naar boven halen van een dergelijk klusje vis, lijkt toch wel héél sterk op werken…
Naast al die gullen werden er ook heel leuke koolvissen, schelvissen, lommen en zeewolven gevangen. Arie dacht op 10 gram na het NCRZ-record van onze vriend Dennis Lurks voor Noorse schelvis te evenaren, maar deed niets met die vis aangezien die nét te klein zou zijn. Later bleek Arie (moedwillig of niet) door schurk Lurks te zijn misleid, want zijn vis was eigenlijk gewoon zwaarder dan de recordvis van Dennis. Een passende wraak volgt…

                       


Om dergelijke 20 kg + vissen gaat het ons tegenwoordig. Links Hans met een kabeljauw van 24 kg, rechts Jor met een visje van een kilo minder.

Nadere informatie
De afstand met de auto is vanuit Vlaanderen tot op Søroya zo’n 3.100 km. Ik vertrek in de regel maandags omstreeks 12.00 uur en ben dan donderdag omstreeks 11.00 uur in het havfiskesenter. Er gaat twee keer per dag (omstreeks 9.00 en 19.00 uur) een veerpont van Oksfjord op het vaste land naar Hasvik op Søroya.
Desgewenst kun je ook met het vliegtuig tot op het eiland geraken, maar dat is behoorlijk kostbaar (lijnvluchten!) en met de nieuwe dienstregelingen heb je toch ook twee hele dagen nodig om daar of thuis te geraken.
Voor nadere informatie over deze visbestemming kunnen onze lezers terecht bij de auteur van dit artikel, die hen beslist van de nodige praktische informatie kan voorzien: marcvanroie@tiscali.be

Meer bijzonderheden én het volledige artikel kunt u ook lezen in het eerstvolgende nummer van Zeehengelsport dat vanaf volgende week te koop is bij de kiosk of uw hengelsportwinkelier.