**KLAAR**          Het Aardappeldal

Het Aardappeldal

Door Corné Marijnissen

In onze serie beschrijvingen van de beste strandvisstekken langs de Nederlandse kust beschrijft Corné Marijnissen het beruchte Aardappeldal bij Westkapelle. Berucht, want veel vissers krijgen de schrik in het lijf als ze aan dat parcours een wedstrijd moeten vissen. En dat is onnodig, aldus Corné. Want als je de weg weet, kun je aan het Aardappeldal een heel geslaagde visdag meemaken.

                       


“Het Aardappeldal…”

Dit keer wil ik de aandacht eens richten op een bij velen minder bekend en bij anderen minder geliefd stuk strand aan de Westerschelde op het voormalige Zeeuwse eiland Walcheren. Dit strand staat bekend als ‘Het Aardappeldal’ en ligt tussen Zoutelande en Westkapelle. Hoe je er precies moet komen, beschrijf ik onderaan dit artikel.

Vanaf de ruime parkeerplaats onder aan het duin is het eigenlijk maar een kort stukje lopen naar het water. Maar je moet natuurlijk eerst het duin over, via de duinovergang bij het parkeerterrein. Het eerste stukje duin is vrij vlak, maar je klimt toch en als je aan de zeezijde naar beneden wilt, moet je een trap af. En dat is niet altijd handig voor de vissers die een strandkar bij zich hebben!

Boven op de duintop heb je een prima zicht op het strand en kun je zelfs al goed zien waar het water diep of juist ondiep is. Net als op de overige stranden van Walcheren, maakt het ook hier beslist uit waar je gaat staan en kunnen de omstandigheden per stek nogal verschillen. Als je op het strand aangekomen naar links gaat, vind je daar bijvoorbeeld wat dieper water dan naar rechts. En als je voor de rondvis gaat, zoals wijting en gul, moet je met name op deze diepere stekken zijn.

De bot vind je daarentegen juist eerder in het wat ondiepere water aan de rechterkant. Aangezien de diepte van het water nu ook weer lang niet altijd bepalend is, kun je overigens aan beide kanten prima stekken vinden.

Het strand is ook hier in vakken gedeeld door paalhoofden en in zo’n paalvak vind je in de regel genoeg ruimte om er met zes man te vissen, waarbij iedere visser dan met twee hengels kan vissen.

Seizoenen
Eigenlijk kan je vanaf dit strand het hele jaar door wel een visje vangen, maar er zijn toch enkele periodes die eruit springen. Zo maak je hier met name tussen oktober en maart een redelijke kans op wijting en een gulletje. En zijn de zomermaanden, zeg maar tussen mei en september, goed voor de tong, bot, zeebaars en geep. In de regel gaan we er altijd weer vanuit dat het beste getij voor de strandvisserij valt zo tussen drie uur voor- en na laag water. Dit gaat echter beslist dit niet altijd op, zeker niet in de zomermaanden. Probeer dus vooral ook diverse perioden van het tij.

                       


“Zomermaanden goed voor tong, bot, zeebaars en geep”

Ik heb nu twee periodes van een aantal maanden genoemd, maar dat wil ook weer niet zeggen dat je de tussenliggende maanden moet volledig moet vergeten. Met name de laatste jaren lijkt de visserij helemaal van slag is en de ‘wetmatigheden’ waar we vroeger volledig op vertrouwden, bieden die zekerheid niet meer. Zo werden er ook afgelopen winter her en der nog (kleine) zeebaarsjes gevangen en kwamen dit voorjaar eind maart de eerste tongen er ook al weer uit. Pin me er dus niet op vast, dat er aan Het Aardappeldal alleen in de maanden die ik noemde een visje gevangen zou kunnen worden. Veel proberen en in alle omstandigheden is tegenwoordig mijn motto.

Persoonlijk vind ik dit strand heel speciaal voor de wintervisserij op wijting en in de zomer voor de tong. Met name ’s zomers kun je echter ook altijd voor aangename verrassingen komen te staan. Zo heb je dan op de diepere stekken (links van de duinopgang dus) een heel redelijke kans om een leuk maaltje makreel te vangen. En soms wordt er dan ook wel eens een heuse gladde haai gevangen. Gewoon op de vlakke grond maak je bovendien ook kans op een scholletje, tarbot en griet, al zijn dat vaak jonge vissen. Behandel met name ook deze visjes uiterst voorzichtig en zet ze gewoon terug, want ze zijn echt te klein om op te eten. Je kunt ze beter laten opgroeien en voor nakomelingen laten zorgen!

Hoe?
Het Aardappeldal vraagt qua vistechniek om een speciale aanpak. De trend is om vanaf het strand met steeds dunner nylon te vissen, om daarmee de werpafstand te optimaliseren. Nu, nylon van 20/00 - 30/00 kun je aan dit parcours eigenlijk maar het beste vergeten. Een hoofdlijn van 35/00 zou nog kunnen, maar dan alleen in combinatie met een stevige voorslag van minimaal 50/00. Tijdens afgaand water kom je er hier op vrijwel alle stekken bijna zonder problemen uit, maar zodra het water begint op te komen, manifesteren zich de problemen: de kans is uitermate groot dat je bij het binnendraaien komt vast te zitten. En vast betekent hier muurvast! Ga je dan over op echt dik nylon zeg 40-45/00- dan moet je weer afstand inleveren, met het risico dat je de vis niet meer kunt bereiken. Mijn stelregel is: zodra ik met 35/00 nylon geen kans meer zie mijn lood en onderlijn over -soms zelfs door- de richel te trekken, dan pak ik een molenspoel met Dyneema van minimaal 20/00. Veel vissers gaan nog zwaarder!

Dat vast komen te zitten en de kans lopen je zorgvuldig geknoopte onderlijn te verspelen, is stinkend vervelend, dus bereidt u goed voor als u op deze stek wilt gaan vissen. Maar als je weet wat je doet en tijdig de lijn aanpast, dan loopt het hier echter allemaal wel los en mag je vaak rekenen op een mooie visdag.

                       


“Als je weet wat je doet heb je hier vaak een mooie visdag”

Waar?
Het Aardappeldal is makkelijk te vinden door vanuit Zoutelande via de Grindweg richting Westkapelle te rijden. Houd u op deze doorgaande weg goed aan de maximum snelheid (buiten de bebouwde kom 80 km/uur), want er staan daar heel veel flitspalen. Anders wordt een leuk dagje vissen onnodig duur!
Aan de afslag Joossesweg de Grindweg verlaten en deze Joossesweg nemen. Vervolgens de eerste afslag naar links. Deze weg volgen tot het bord met daarop de grote letter P. De weg daar in en dan kom je vervolgens op de ruime parkeerplaats van Het Aardappeldal. Let wel op: deze parkeerplaats is onverhard, en kan tijdens en na hevige regenval behoorlijk drassig zijn. ’s Winters is er vrijwel altijd voldoende parkeerruimte, maar in de zomer kan het ook aan dit strand wel eens heel druk zijn en dan zul je wellicht de auto ergens anders moeten parkeren. Pas echter op waar je de auto neerzet en let op de aanwijzingen, want je hebt hier zo een bekeuring op je ruit zitten!

Het volledige en zeer uitgebreide verhaal van Corné Marijnissen, alsmede nog vele andere, uiterst lezenswaardige artikelen, staan in ZHS 5/2004 dat vanaf 7 meu a.s. voor € 3,50 te koop ligt in de hengelsportspeciaalzaak of de boekwinkel/kiosk. U kunt natuurlijk ook abonnee worden zodat u ieder nummer automatisch in de bus krijgt!