Het Wout van Leeuwen Noorwegen Festival Dag 2

Persbericht Visreis.nl

Het Wout van Leeuwen Noorwegen Festival Dag 2

De nacht was weer kort maar intens. De meesten van ons weten een heel oerwoud om te leggen deze nacht. Maar om 6.45 uur gaat voor velen de wekker want het ontbijtbuffet staat op ons te wachten.

Vandaag is er een noordwesten wind voorspelt die tot zeven meter per seconde oploopt. Dat is een windkracht vier en is voor de open zee net iets te veel van het goede om lekker te kunnen vissen. We besluiten om aan de oostzijde van de eilanden Masoy en Hjelmsoya in de luwte te vissen.

Maar ook hier zijn meer dan voldoende mogelijkheden om een hele dag vol te kunnen maken en je niet te vervelen.



Karl Heinz zet een Giant Jighead in met een hele koolvis als aas. Hij krijgt een aantal aanbeten en weet drie grote kabeljauwen op deze manier te vangen. De grootste is 115 centimeter. Ook krijgt hij na een aanbeet een magistrale run en de lijn vliegt in no time van de slip af.

Onmiskenbaar heilbot maar de pret mag niet al te lang duren. Hij eindigt net zo snel als dat hij begon. Het blijft een raadsel hoe ze het toch voor elkaar krijgen om precies naast de dreggen te kunnen bijten.


We hebben tot vandaag toe heel veel soorten mogen vangen. Lom, leng, kabeljauw, schelvis, heilbot, roodbaars, koolvis, zeewolf en dat hebben we allemaal al op de eerste dag gevangen. Maar vandaag heeft Willem er een zeedonderpad aan toegevoegd. Klein maar zeldzaam om hier te vangen. Soms zie je ze in de haven onder de boten zwemmen maar ver op zee heb ik ze nog niet eerder gezien.


 
John vangt bij aankomst op de eerste visstek in een mum van tijd direct een heilbot. Hij is klein maar met de relatief lichte hengels is het een schitterende sport natuurlijk. Nadat hij netjes is terug gezet laat hij direct weer zijn pilker zakken en duurt het geen minuut voordat de hengel weer helemaal krom staat en de vis het er niet mee eens is.

De heilbot neemt een run en krijgt het voor elkaar om onder de boot door naar de andere kant te zwemmen. Hoe hard John ook zijn best doet, het lukt niet om de run af te remmen en vervolgens weet de heilbot ook nog de haak te lossen. En zo blijkt maar weer dat het vissen hier afwisselend en spannend kan zijn want je weet nooit wat je aan je haak gaat krijgen.

De groep van Frits heeft vandaag de levende legende Ulf mee gekregen op de boot. Ulf is een van de gidsen ter plaatse en weet als geen ander waar de vissen zijn en is ook nog eens een gezellige kerel om aan boord te hebben.

Hij weet vandaag voor deze groep mooie kabeljauwen te vinden op dieptes rond de 80 tot 120 meter. Joop is de koning met de grootste op de boot met een lengte van 115 centimeter. Daarnaast vangen ze meerdere 1 meter plus exemplaren en hebben een mooie dag waarin ze weer veel geleerd hebben.

Jan en Ronald hebben rond de uitgang van de Akkarfjord gevist en daar mooie sport gehad aan kabeljauw en dus ook goed gevangen. Maar voor deze ervaren crew vandaag geen heilbot. Maar dat gaan ze morgen zeker goed maken. 

Ik heb zelf gevist met een dobbersysteem zoals bij het meerval vissen. Als aas monteer ik een koolvis en laat vervolgens afhankelijk van de diepte zo’n 10 tot 20 meter lijn doorschuiven alvorens ik een simpele elastiekje vastzet op de lijn als stopper.

Gedurende de drift hangt dit achter de boot en heeft niemand er last van. Ik heb gisteren een mooie aanbeet gekregen maar ook deze was onvoldoende gehaakt. Geen idee wat het was maar het was wel gaaf om de dobber te zien zakken en de reel te horen afgaan. Vandaag ga ik het zeker opnieuw proberen!

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -