image description

Het prachtige veen.

Door Berthil Bos.

In de diverse artikelen over de FW XXL “Pike Flyfishing” komt vooral naar voren dat het een fantastisch educatief en gezellig evenement gaat worden.

Mede door het grote aantal specialisten die de deelnemers vol passie van alle tips en tricks kunnen voorzien, wordt het een weekend waar velen in de toekomst veel plezier aan hebben. Beginnend, nieuwsgierig of meer ervaren doet er niet zoveel toe, iedereen kan zijn voordeel uit deze Workshop XXL halen. Wat nog een beetje onderbelicht is gebleven is de omgeving waar de praktijkdag plaats vindt.


Vishotel “Het Meertje” ligt aan de Vinkeveense plassen omringt met polders.

Deze locatie is met zorg uitgekozen, aangezien vissen niet alleen bestaat uit vangen. Eén van de mooiste gebieden waar je kan vissen op snoek, is het veengebied. Dit kan een polder of plas zijn, waar de natuur wonderschoon is en het water als thee. De vissen en dan in ons geval de snoek, hebben zich aangepast aan deze kleur en zien er dan ook uit als goudstaven. Een mooie goudbruine gloed maakt deze rover alleen maar mooier. Door de zuurgraad van het water wordt er vaak aangenomen dat de afmeting iets achterblijft t.o.v. de andere watersoorten en over het algemeen klopt dit ook wel. De aantallen vergoeden veel, maar vergis je niet, ook in het veen huizen zeer grote snoeken. Mijn grootste snoek uit het veen had een afmeting van 133 cm. en snoeken van over de meter zijn echt geen uitzondering. Michel Verlaak, die ook aanwezig is op de Workshop, is ook een liefhebber van het veenwater en heeft hier vele prachtige avonturen beleefd met grote mosruggen.

Pike Flyfishing from a Canoe from HOFF on Vimeo.


Nu kom ik tot hetgeen ik wil zeggen met dit artikeltje. Naast dat je als starter, beginner of gevorderde vliegvisser op snoek alle facetten van deze boeiende manier van vissen kan ondervinden, kan je ook genieten van dit prachtig veengebied. Het zal je snel duidelijk worden dat het vangen van deze getande rover op de vliegenlat, meer is dan alleen vissen en vangen. Ik beschouw het vangen vaak als een bonus als ik door het veen loop en gelukkig zijn deze bonussen vaak net zo regelmatig als de bonus bij Albert Heijn.

Voor opgave aan dit fantastisch initiatief ga even naar www.totalfishing.nl of voor meer informatie berthil.bos@totalfishing.nl