Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 3)

Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 3)

Door Ron Smits

Deze laatste dag gaan we naar een klein meer ongeveer drie kilometer verderop. Hier kunnen we regenboogforel, beekforel en beekridder verwachten. Iedereen heeft nog volop kans om Nederlands kampioen te worden. De spanning is voelbaar.

Na de eerste wedstrijd dag gaat Hans Holsbeek nog steeds aan de leiding met een voorsprong van slechts drie punten. Zelf vis ik dit ochtenddeel mee om zelf te ervaren wat het ijsvissen inhoudt.


De gemotoriseerde ijsboor.

Na de prijsuitreiking gisterenavond is het weer een hele gezellige boel. Overal zie je sportvissers met hengels, blinkers, nimfen, wobblers en ander kunstaas bezig om goed beslagen ten ijs te komen. Niet zo heel laat gaan ook de laatste gasten naar bed. De verwachtingen voor morgen zijn hoog gespannen.


Het strijdtoneel van deze dag.

Na het ontbijt arriveren onze visgidsen en worden de deelnemers naar het meer gebracht, het ijs is prima. Onderweg zien we nog een eland de weg oversteken. In het begin hebben we nog te maken met een kleine regenbui maar gedurende de ochtend is een mager zonnetje waarneembaar. De omstandigheden zijn bijzonder goed en al snel komen de eerste vissen uit de geboorde gaten in het ijs, onder veel gejubel.


Twee prachtige vissen, een beekridder en een bruine forel, die deze morgen gevangen zijn.

Het hardst wordt er gejubeld (of is het lachen?) als Richard Griep een mooie forel uit zijn handen laat glippen net voor het gat. Omstreeks 12.30 uur wordt het eerste wedstrijdgedeelte van deze dag afgeblazen en is het tijd om te eten.



Johan brengt twee grote pannen met snert, die we op het houtvuurtje opwarmen en hierna gaan de knakworsten op het vuur. Onmiddellijk na het eten willen de deelnemers weer het ijs op om de laatste twee uur nog optimaal te gebruiken.


Complimenten aan de chef kok: hij is er altijd op het juiste moment met het juiste product. Johan nogmaals bedankt.

Om drie uur wordt de wedstrijd afgeblazen en neemt onder de deelnemers de spanning toe. Wie mag zich Nederlands Kampioen IJsvissen 2016 noemen? Na het eten weten we het. De jury neemt de vangstmeldingen in ontvangst en trekt zich even terug.

Het is duidelijk dat de verspeelde vis Richard de dagprijs kost. De laatste wedstrijddag heeft toch weer mooie vissen opgeleverd, die het NK IJsvissen een beter aanzien geven dan gisteren. Vandaag zijn er 13 forellen gevangen. Dat zijn aantallen die een NK waardig zijn.


Vanavond lekker gerookte forel. Smikkelen en smullen? Zeker weten kijk maar.

Vanmorgen zwommen ze nog. Nu heerlijk gerookt.


Het ochtenddeel heb ik lekker mee gevist. Helaas sta ik in de verkeerde hoek, maar ik heb me wel heel goed vermaakt. Hieronder nog enkele sfeer proevertjes.


Toch vind ik het nog steeds een ietwat vreemd gezicht.



Ria supergeconcentreerd, respect hoor Ria.


De dagprijs.

De nieuwe Nederlands Kampioen IJsvissen Iwan de Vries.

De top 3 tijdens het NK IJsvissen, rechts de nummer drie Richard Griep links de nummer twee Peter Paul Schollema En in het midden de kersverse Nederlands Kampioen ijsvissen Iwan de Vries.

Een heel tevreden winnaar van het NK ijsvissen en ook de dagprijs van de tweede dag.


De einduitslag van het NK IJsvissen in Edsleskog te Zweden 2016.
1 Iwan de Vries.
2 Peter Paul Schollema.
3 Richard Griep.

Normaal gezien hebben we morgen onze laatste wedstrijd dag, maar door onvoorziene weersomstandigheden hebben we de wedstrijd een dag eerder gestart. Morgen zijn de vooruitzichten perfect. Door het vandaag beschikbaar stellen van vele mooie prijzen door vier sponsors hebben we morgen weer een echte wedstrijd.

Zo zijn er prijzen voor de grootste snoek, baars en forel, maar ook voor de meeste snoek- en forelcentimeters. De speciale prijs, een hele week verblijf in één van de huizen van Dalsland Sportfishing ter waarde van 650 euro, is ter beschikking gesteld door Dalsland Sportfishing.

De voorwaarden voor het winnen van deze prachtige prijs maken we pas morgen bekend. Ook degenen die geen vis weten te vangen morgen maken kans op een mooie prijs: een weekend op een visvlot waar je een tent op kunt zetten met kampvuurplaats in visplas Kuinrebos beschikbaar gesteld door boswachter Harco Bergman.

Een geweldig NK met veel fanatieke sportvissers, die onder elkaar een gezonde winners mentaliteit hebben, maar ook een uitwisseling van gegevens en visgeheimen delen.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -